foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/04, 2020

Styckmästarn i konkurs

Styckmästarn i Gamlestan i Göteborg har försatts i konkurs på egen begäran. Företaget har under en längre tid lidit av dålig likviditet, trots stor orderingång, men nu har dess ägare också drabbats av sjukdom samtidigt som coronakrisen slagit hårt mot verksamheten, rapporterar Food Supply. Vd David Zackrisson menar dock att företaget i grunden är livskraftigt och hoppas att någon ny ägare ska kunna ta över.

Happy Food Store nästa offer för krisen

Happy Food Store, det svenska namnet på finländska dagligvarukedjan Ruohonjuuri som just börjat etablera sig i Sverige, har fått lägga ner här i landet på grund av coronakrisen.
"Vi hade planer på att expandera och öppna flera butiker. Planerna i Sverige var storslagna och vi såg på framtiden optimistiskt. Det började gå mot det bättre hela tiden så vi vågade tänkta mycket framåt. Vi hade vår plats i Sverige och kunde utveckla konceptet", säger Fanny Kallinen, ansvarig för internationella affärer, till Fri Köpenskap.
"Men om en längre tid kanske vi förhoppningsvis kan öppna på nytt i Sverige", säger hon.

Bemanningspersonal får "permitteringsersättning"

Anställda inom bemanningsföretag som blir av med sina uppdrag på grund av coronakrisen ska få liknande ersättning som fast anställda som korttidspermitterats. Det är innebörden i ett nytt avtal mellan LO-förbunden och Kompetensföretagen, skriver Arbetet. Tidigare har anställda på bemanningsföretag bara haft rätt till garantilön på drygt 110 SEK i timmen när det inte funnits uppdrag, men nu ska istället garantilönen beräknas på vad som kallas "genomsnittligt förtjänstläge" (GFL) för de senaste tre månaderna. Tanken är att detta bättre ska avspegla de vanliga lönenivåerna och öka tryggheten under coronakrisen.

Uppåt för Axfood

Axfood ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 516 miljoner SEK (456) efter att nettoomsättningen stigit till 13,07 miljarder SEK (11,93). Både omsättning och rörelsevinst steg i samtliga verksamhetsområden, med undantag för Dagab vars rörelseresultat minskade med 0,4 procent till 164 miljoner SEK.

Swedish Greenfoodcompany samarbetar med Glass Grossisten

Glass Grossisten i Stockholm ska i fortsättningen stå för distributionen av Swedish Greenfoodcompanys veganska produkter till dagligvaruhandeln. Två nya produkter är redan på gång, och ytterligare två står på kö.
"Vi ser det nya samarbetet som en fantastisk möjlighet att fler butiker får erbjuda sina kunder produkter som har starkt efterfrågan i viktiga målgrupper", säger Swedish Greenfoodcompanys Sverigechef Pia Andersson..

Paulig ska bli mer hållbart

70 procent av Pauligs omsättning om tio år "ska komma från produkter och tjänster som främjar människors hälsa och välbefinnande och minimerar påverkan på vår planet", som företaget uttrycker det.
"Livsmedels- och dryckesindustrin har en viktig roll vad gäller framtida lösningar inom både klimat och hälsa. Därför måste vi ompröva hur vi odlar, producerar och konsumerar mat", säger vd Rolf Ladau.
Basen för arbetet kommer att vara tre av FN:s globala mål för hållbar utveckling: anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, samt bekämpning av klimatförändringarna.

Kravmärkta kor ska uppmärksammas

"Kons roll i ett Kravmärkt kretslopp" är namnet på en ny kampanj från Krav, som ska lyfta fram Kravmärkta kor. Det sker som ett sätt att främja kött som är hållbart och ekologiskt producerat, om man nu väljer att äta kött alls av miljöskäl.

Zeta lanserar trendigt italienskt

DiLuca lanserar trendiga italienska streetfood-rätten Piadina i Sverige under varumärket Zeta. Den är som en variant av pitabröd eller tortilla och kan mycket riktigt även fyllas med valfritt innehåll, precis som en kebab, och är avsedd att ätas med händerna.

Ihålig vinstökning för Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet med 35 procent till 3,01 miljarder USD, en siffra som dock drevs upp av stora engångsposter. Rörelsevinsten minskade däremot med två procent till 2,38 miljarder USD, och omsättningen minskade med en procent till 8,60 miljarder USD.

Agromino dagens vinnare

Agromino steg mest i branschen på generellt positiva börser på onsdagen, med 7,69 procent till 12:60 SEK. Sjöstrand Coffee följde efter med plus 7,20 procent till 0:51 SEK, Eatgood med plus 6,96 procent till 2:46 SEK, Kesko B med plus 4,60 procent till 56:80 EUR, Austevoll med plus 3,99 procent till 78:15 NOK, och Midsona B med plus 3,93 procent till 51:60 SEK. Axfood fick sig en skjuts av sin kvartalsrapport och steg med 4,84 procent till 216:60 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 7,76 procent till 4:04 SEK, före Midsona A som föll med 3,85 procent till 50:00 SEK, Umida som föll med 3,75 procent till 2:31 SEK, och Skåne-Möllan som föll med 3,64 procent till 424:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,09 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 3,44 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,35 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,04 procent.

Gomidda: Envar sin egen Happy Mealkock

Ungar som klättrar på väggarna därhemma och inte kan eller vill förstå varför de inte kan gå till hamburgerhaket och få en knattemeny? Lugn, McDonald's serverar en lösning.
På en ny specialsajt för uttråkade barn och uttjatade föräldrar, "Family Fun Hub" – https://www.mcdonalds.com/gb/en-gb/family-hub.html – kan man inte bara hitta diverse spel och tidsfördriv som förhoppningsvis får tiden att gå tills coronakrisen är över, utan också ladda ner en mall för den klassiska Happy Meal-lådan, som man sen bara behöver printa ut, "klistra upp på styvt papper" som det hette bland forntidens (förra årtusendets) klippdockor, och sen är det bara att vika ihop och leka att man är på Donken precis som vanligt.
Maten och medföljande leksak kan man visserligen ännu inte printa, utan det får man stå för själv, vilket i och för sig ställer stora krav på de små föräldrarna att leva upp till normalstandarden på det att de icke månde utsättas för svekdebatt om urkundsförfalskning, men det är ju tanken som räknas.
För den som lider av akut Happy Mealbrist återger vi mallen även här, men med reservationen att allt begagnande sker på egen risk.