foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/08, 2022

Branschföreträdare rasar mot Magda

Statsminister Magdalena Anderssons hävdade i Aftonbladets partiledardebatt att "…det måste vara någon som skär emellan" när matpriserna stiger så kraftigt. Hon pekade särskilt ut "matdistributörerna", vilket fått branschföreträdare att gå i taket. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

HKScan kan säga upp över 100 i Finland

HK Scan har inlett förhandlingar om förändringar i verksamheten i finska Forssa. Koncernen planerar investeringar på 5 miljoner EUR, vilket kan leda till effektiviseringar som kan spara in upp till 116 heltidstjänster.

Lindt lämnar Ryssland

Ännu en gigant lämnar Ryssland. Denna gång är det Lindt & Sprüngli, som pausade sin verksamhet redan i mars och nu alltså lämnar permanent.

Restaurangen som drivs helt av robotar

Kaliforniska foodie-sajten berättar idag om Mezli, som kanske inte är den första robotrestaurangen i världen, men kanske den första som inte har några människor alls innanför väggarna. Restaurangen har startats av tre Stanford-studenter och är i praktiken mer av en gigantisk vending-maskin – med kapacitet att leverera 75 måltider i timmen.

Kämpigt för köttsubstituten

Marknaden för vegetariska alternativ till traditionella köttprodukter har dragit till sig stort intresse de sista åren, med startupbolag som Beyond Meat och Impossible Foods i täten, men också genom traditionella spelare som Kellogg och dess varumärke Morningstar Farms. Det är inte alls länge sedan som amerikanska analytiker förutspådde att segmentet skulle omsätta 50 miljarder USD redan 2030. Då värderades Beyond Meat till 10 miljarder USD av börsen. Idag är Beyond värderat 2,5 miljarder USD. Kategorin tappar i omsättning och inflationen pressar ned efterfrågan på de relativt dyra produkterna. Enligt Marketwatch ifrågasätts hela kategorin nu av finansmarknaden.

Gomidda: Upp och ned-vända världen

Precis som i många andra delar av världen, så uppvisar Japans yngre befolkning ett svagare intresse för alkohol än tidigare generationer. Ur folkhälsosynpunkt torde detta kunna betraktas som något positivt, men Japans skattemyndighet har med förfäran observerat hur skatteintäkterna från alkoholdrycker som saké, whisky, shochu, öl och vin har fallit rejält.

Och så kan man ju inte ha det, eller hur? Därför har den japanska myndigheten dragit igång en tävling för att hitta idéer till hur man kan vända denna trend. Tävlingen vänder sig till medborgare mellan 20 och 39 år, och syftet är att få fram idéer till hur man kan "kickstarta" efterfrågan på alkohol bland de unga.

Den fallande försäljningen av alkohol kopplas dels till nya vanor som förstärkts under corona-pandemin, men också till det faktum att Japan har världens äldsta befolkning, skriver BBC.

Den som är konspiratoriskt lagd börjar nu kanske skönja konturerna av en dold agenda – en åldrande befolkning är ett dyrt, stort och svårt problem för ett land, och om folk slutar dricka så kommer medellivslängden att öka ännu mer! Eller så handlar allting bara om pengar – och att folk ska få ha lite roligt i livet.

Email Marketing Powered by MailPoet