foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/08, 2022

C-politiker: trålfisket i Östersjön måste minska

Storskaligt industrifiske är på väg att slå ut mindre producenter, och under 2021 var hela surströmmingsbranschen på väg att förlora en årsproduktion på grund av att det inte gick att få fram rätt råvara längs kusten. Samtidigt trålade industrifisket upp 14.000 ton strömming längre ut till havs – strömming som såldes till Danmark för att bli fiskmjöl. Detta skriver C-politikerna Emma Wiesner och Gustav Hemming på SvD Debatt idag. De menar att industrifisket måste begränsas för att skydda fiskbestånden och få ett renare hav.

Ekomat ökar mindre i pris

Priserna på ekologisk mat har ökat under senare tid, men ökningen är i flera fall mindre än den är för konventionella produkter. Prisskillnaden blir alltså mindre, men trots detta minskade den totala försäljningen av ekologiska livsmedel med 1,5 procent under första halvan av 2022, jämfört med motsvarande period 2021. Detta skriver Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande.

Spannmålsskörden väntas bli normal

Årets spannmålsskörd väntas landa på cirka 5,5 miljoner ton, skriver Jordbruksverket i sin skördeprognos. Det är en ökning med 11 procent mot fjolåret.

Carlsberg siktar på netto noll 2040

Carlsberg lanserar ett nytt hållbarhetsprogram, Together Towards ZERO and Beyond. Programmet innehåller uppdaterade mål och nya fokusområden inom miljöpåverkan, social hållbarhet och bolagsstyrning och siktar bland annat mot att Carlsberg ska nå "netto noll" koldioxidutsläpp till 2040.

Amerikansk brödtillverkare: EMV planar ut

En stadigt nedåtgående trend för EMV, produkter som säljs under handelskedjors egna varumärken, verkar plana ut. I alla fall på den amerikanska brödmarknaden. Ryals McMullian, vd för amerikanska bageribolaget Flowers Foods konstaterade detta i samband med att bolagets delårsresultat tillkännagavs nyligen. Enligt McMullian har EMV-segmentet i brödsektorn tappat volym i fem år, men nu har den utvecklingen "tagit paus."

Gomidda: Rappare frukost med Snoop

Många kändisar har lanserat livsmedelsprodukter genom åren, och den amerikanske rapparen Snoop Dogg vill inte vara sämre. Hans bolag Broadus Foods har sedan tidigare lanserat både grötprodukter, lönnsirap och pannkaksmix under varumärket Momma Snoop – och nu kommer nästa produkt: Snoop Loopz, frukostringar med marshmallows.

"The best cereal in the game", menar artisten, som grundat bolaget med hip hop-kollegan Percy Miller, även känd som Master P.

Att få kidsen att äta marshmallows till frukost känns kanske inte som en välgärning i första hand, men syftet är gott: en andel av alla intäkter i Broadus Foods går till välgörenhetsorganisationer som till exempel Door of Hope, som arbetar för att hjälpa amerikanska familjer ut ur hemlöshet.
Email Marketing Powered by MailPoet