foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/08, 2022

Svensk kyckling minskar klimatavtryck

Klimatavtrycket för svensk kyckling har under en tioårsperiod minskat med nästan 20 procent till 1,6 kg koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en livscykelanalys som genomförts av forskningsinstitutet RISE. Minskningen har åstadkommits genom flera olika åtgärder, som till exempel optimering av foder, grön energiomställning och att man tar vara på hela kycklingen.

En av branschens största aktörer, Kronfågel, har också låtit organisationen Carbon Trust göra heltäckande beräkningar av koldioxidavtrycket för nästan alla bolagets produkter, 70 stycken. Resultaten är certifierade och av Carbon Trust och Kronfågel jobbar vidare med den största utmaningen: att få ned andelen soja i kycklingarnas foder.

Frankful-restaurang klar att köra

Den 23 augusti inviger Orkla Foods sin nya anläggning Frankful Butik och Restaurang i Malmö. Restaurangen ligger i anslutning företagets huvudkontor och innovationskök i Malmö, och ett viktigt syfte med satsningen är att skapa en inkubator som kan utveckla nya lösningar för framtidens mat "inom planetens gränser", som Orkla självt uttrycker det.

Cellodlad kakao kan vara framtiden

Hållbarhetsfrågan är i fokus för många bolag och Fazer investerar nu i forskning och utveckling av cellodlad kakao, en lösning som innebär att odlingen sker i bioreaktorer under kontrollerade former. En anledning är klimatförändringarna som riskerar att göra det svårt att odla som man gör idag. Cellodlad kakao betraktas som ett nytt livsmedel. För att få sälja det i EU måste det godkännas av EFSA.

Årstiderna B Corp-certifieras

Danskägda matkassebolaget Årstiderna har genomgått en B Corp-certifiering. B Corp en hållbarhetscertifiering som delas ut av organisationen B Lab. Årstiderna själva uppger att man 106,7 poäng i certifieringen, vilket är högst av alla B Corp-certifierade bolag i Norden. För att klara certifieringen behöver man 80 poäng.

Vegankasse och snabbrätter från Linas

Linas Matkasse, som för närvarande tycks kämpa i lite motvind, lanserar nu ytterligare koncept för att ge större valfrihet åt kunderna. Nyheterna utgörs av en vegansk matkasse samt ett koncept med namnet Preppat på 5 – rätter som uppges ha minimal aktiv tillagningstid.

Mikkeller-chef kliver av

Danska hantverksbryggeriet Mikkellers vd Kenneth Madsen lämnar bolaget efter två år på posten. Han ersätts av en trojka bestående av grundaren Mikkel Bjergsø, finanschefen Martin Connie Pinborg och styrelseordföranden Ditte Lassen-Kahlke. Den nya ledningen planerar att fokusera mindre på expansion och mer på att öka intäkterna från den befintliga verksamheten.

Skittles i rätten – igen

För andra gången har livsmedelsjätten Mars hamnat i domstol med anledning av varumärket Skittles. Denna gången är det en person i Illinois som lämnat in en gruppstämning mot bolaget. Stämningen hävdar att Skittles inte är lämpligt att äta eftersom det innehåller titandioxid som misstänks vara cancerframkallande. Enligt FoodDive lämnades en snarlik stämning in i Kalifornien i juli.

Serena Williams byter tennis mot mat

Idrottsgiganten Serena Williams har tillkännagivit att hon tänker dra sig tillbaka från tennisen. Hon har investerat i ett antal olika bolag med stort fokus på livsmedel och hållbarhet. Bland annat är både Serena, hennes syster Venus och Serenas man, internetmiljnären Aleix Ohanian, delägare i veganska livsmedelsbolaget Impossible Foods.

Gomidda: Betalar du kontant eller tar du av tröjan?

Innan vi beskylls för osedlighet och liknande på grund av rubriken här ovan, är det viktigt att konstatera: det är inte vi på Foodwire som hittat på detta. Vi är, som vanligt, endast ödmjuka budbärare i demokratins och journalistikens tjänst.

Påhittet ifråga kommer istället från den välkända smörgåskedjan Subway, som häromveckan lanserade en kampanj där man gav bort gratis-mackor till kunder som tatuerar in bolagets logotype. Generöst erbjudande, men som alltid försett med en hake: tatueringarna skulle utföras den prisbelönta tatueraren DJ Tambe under en gatufest i Las Vegas.

De kunder som gick med på en 12-tums tatuering på rygg eller bringa kunde casha in gratis mackor från Subway för resten av livet, medan de som valde en 2-tums tatuering på handled, biceps eller fot fick nöja sig med gratis subs i en ynka månad.
Email Marketing Powered by MailPoet