foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/08, 2022

Övertecknad emission för Poppels

Bryggeriföretaget Poppels nyemission tecknades till 133 procent, vilket innebär att bolaget tillförs 32,7 miljoner SEK i nytt kapital. 2373 personer tecknade sig för aktier i emissionen.

Ny vd på Veg of Lund

Fredrik Carling blir ny vd för potatisdrycksbolaget Veg of Lund. Han kommer närmast från Malmöbolaget Hövding som tillverkar en airbag för cyklister.

Ny vd för Dalsspira – igen

Madelene Enarsson, som är marknads- och försäljningschef i Dalsspira sedan i februari, tar över vd-posten efter Mikael Olsson som lämnar bolaget. Det skriver Dalsspira i ett pressmeddelande.

Matsvinn i kassen ska växa nationellt

Göteborgsbolaget Saveabl tar in kapital för att växa nationellt, skriver Food-Supply. Investerarna Micael Wiklander och Gabriela Saavedra satsar pengar i bolaget och får en 17-procentig ägarandel samt platser i styrelsen. Bolagets affärsidé bygger på att ta hand om matsvinn och omvandla det till rätter som kan tillagas på under 15 minuter.

Gemensamma måltider mer ovanligt

Endast 34 procent av svenska föräldrar äter middag tillsammans med sina barn varje dag, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av HelloFresh. Samtidigt tycker 91 procen av föräldrarna att det är viktigt att äta minst en måltid om dagen med barnen. 49 procen menar dessutom att måltiderna ger tid att pra om hur famlijens medlemmar mår.

Capri Sun minskar sockret med munkfrukt

Varumärket Capri Sun, som ägs av Kraft Heinz, har lyckats minska sockerhalten i sina drycker med 40 procent. Lösningen är ett nytt recept där man använder koncentrat av munkfrukt, skriver FoodDive.

Pepsi köper in sig i Celsius

PepsiCo investerar 550 miljoner USD i energidrycksleverantören Celsius och får i utbyte 8,5 procent av aktierna. Enligt just-drinks innebär affären att Pepsi blir Celsius distributör i USA, men också att Celsius får nya möjligheter att titta på förvärv och liknande på egen hand.

7-Eleven ger sig in i matleveranskriget

Kampen om marknaden för hemleveranser har i all tysthet fått en ny spelare under sommaren, när den japanskägda servicehandelskedjan 7-Eleven förvärvat Skipcart, en startup som under fyra års tid byggt upp en nätverk med förare som levererar restaurangmåltider och andra varor i USA.

Gomidda: En Baddare till nyhet

Att Göteborgs Kex avvecklar sin fabrik i Kungälv och flyttar produktionen till Baltikum är känt sedan länge. En stor fråga i sammanhanget har varit vad som ska hända med bolagets populära lilla butik Bräckboden, som i alla år dragit kaksugna konsumenter till fabriksområdet vid Nordre Älv.

Bräckbodens saga är nu all. Häromveckan stängde butiken permanent och det innebär slutet för prissänkta munsbitar av olika slag från den Orkla-ägda verksamheten. Och, det kanske hårdaste slaget för västsvenska gottegrisar: det definitiva slutet för den ikoniska Baddaren, ett bakverk med nougattäckt waferbotten och arrakssmakande äggviteskum täckt med mörk choklad.

Eftersom delar av Foodwires redaktion har djupa rötter i regionen, så kan denna nyhet inte förbigås. Men kommer vi att sakna Baddaren? Troligtvis inte. Ur vårt perspektiv har Baddar-hysterin alltid varit en god illustration av det klassiska ordspråket "Mycket väsen för lite ull, sa gumman när hon klippte grisen."

Email Marketing Powered by MailPoet