foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/07, 2022

Kundflykt får Linas omsättning att rasa

LMK; bolaget bakom varumärket Linas Matkasse, har minskat sin omsättning med 30 procent under andraa kvartalet till 267,6 miljoner SEK (381,0). Det framgår av en trading update från bolaget, där man även kan läsa att antalet aktiva kunder fallit till strax under 80.000, att jämföra med 118.500 för samma period 2021.

Foodwire önskar trevlig sommar

Nu tar Foodwire ett uppehåll i utgivningen. Vårt nyhetsbrev återkommer den 15 augusti. Till dess önskar vi alla läsare en vilsam och härlig sommar!

Utbud och efterfrågan ger ölkris i Mexiko

Mexikanska bryggerier har det kämpigt av flera anledningar. Under pandemin föll försäljningen i landet, som enligt Bloomberg är världens femte största marknad för öl, och nu studsar efterfrågan tillbaka med enorm kraft. Efterfrågan är enorm, och samtidigt haltar leveranskedjorna. Leverantörerna tvingas nu plocka bort produkter, och de som åker ut först är produkter i exempelvis stora glasflaskor eller i flaskor med en ovanlig kulör. Priserna för vanliga sorter som Victoria och Corona har med 24 procent på bara en månad – vilket även delvis förklaras av kraftiga prisökningar på malt.

Diageo investerar i smak-matchning

Alkoholkoncernen Diageo har förvärvat Vivanda, ett bolag som utvecklat en tjänst för smak-matchning. Bolaget står bland annat bakom den teknik som användes i Diageos kampanj "What's your whisky", där man mappat konsumenternas preferenser utifrån en rad olika smaker och aromer, för att sedan rekommendera produkter som passar.

Så kan konsumtionen av växtbaserat få fart

När finanstidningen Wall Street Journal bjuder in till Global Food Forum, samlas kloka människor för att diskutera livsmedelsbranschens framtid. En av frågorna på agendan: hur kan man driva på konsumtionen av växtbaserade produkter – så att planeten kan räddas från en klimatkatastrof. Ur ett amerikanskt perspektiv kan detta kännas omöjligt: köttet dominerar fortfarande helt i mathållningen bland USA:s konsumenter. Men det har inte alltid varit så, och det går att skapa efterfrågan på nya kategorier. Som exempel nämns kyckling, en produkt som knappt förekom på matborden för 100 år sedan, men som vuxit kraftigt. Ett annat exempel: kolsyrat vatten. Kycklingen har vunnit mark av ekonomiska orsaker: det är en förhållandevis billig proteinkälla. Det kolsyrade vattnet har etablerats med hjälp av smart marknadsföring. Nu är det upp till producenterna av växtbaserade proteiner att hitta en väg att skapa efterfrågan bland konsumenterna.

Amazon skickar måltiden gratis

Amazon fortsätter att känna sig fram i livsmedelssektorn, och testar nu ännu ett nytt grepp när man erbjuder gratis hemleverans av måltider för alla medlemmar i lojalitetsprogrammet Amazon Prime – förutsätt att de bor i USA och beställer sin måltider från samarbetspartnern Grubhub. Amazon Prime uppskattas ha cirka 153 miljoner medlemmar i USA.

Gomidda: McBrylepudding

Ibland är världen liksom upp och ner. Särskilt om man befinner sig i Australien, som på något sätt ändå kan tyckas vara upp och ner från vårt skandinaviska perspektiv. Som om inte det där vore konstigt nog, så sitter de tokroliga australierna just nu och hetsar upp sig över McDonald's (eller Macca's, som det kallas Down Under) vintermeny.

Ni hör ju: vinter. I juli. Upp och ner, som sagt.

Vad är det då som vållar sådan upphetsning där nere? En av nyheterna är The Mighty Angus, en rejäl köttsemla där proteinet kommer från Angus-boskap. Man gläds också storligen över återlanseringen av Mozzarella sticks med Chunky tomato relish (vi försöker oss inte på att översätta detta, ni fattar nog).

Men köttsemlor och ostpinnar i all ära: den verkliga upphetsningen handlar om något helt annat, nämligen crème brûlée. Det är temat för de två mest spektakulära nyheterna, som återfinns på dessertmenyn: crème brûlée pie – och crème brûlée McFlurry.

Det låter som en helt bisarr kombination, men man blir samtidigt nyfiken. För säkerhets skull behöver Foodwires redaktion nu skyndsamt checka ut för semester, så att vi hinner till Australien för att testa McBrylepudding – innan vintern är över.

Email Marketing Powered by MailPoet