foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/07, 2022

Total enighet om strategin

Med två månader kvar till valet finns det en fråga som partierna är överens om: Sveriges livsmedelsstrategi behöver uppdateras. Den nuvarande strategin är fem år gammal, sedan dess har världen drabbats av en global pandemi och ett land i vårt närhet har utsatts för en fullskalig invasion av en fientligt sinnad främmande makt. Vid Livsmedelsföretagens seminarium om framtidens livsmedelsförsörjning i Almedalen under tisdagen deltog representanter från S, M, C och KD och alla svarade utan tvekan ja på frågan om strategin behöver uppdateras.

Inga överraskningar bland spontanköpen

76 procent av Sverige konsumenter spontanköper mat som de inte tänkt köpa, eller som de inte behöver. Det framgår av en attitydundersökning som SIFO genomfört på uppdrag av Mathem. Spontanköpslistan toppas av idel förväntade kategorier: godis, chips, choklad, glass, kakor och läsk. 48 procent av de tillfrågade i undersökningen ansåg att mataffärer online är bättre för att undvika spontanköp.

Även Mars stoppar leveranser till Tesco

Mars följer nu i Kraft Heinz spår och stoppar leveranserna av djurmat till Tesco. Anledningen är densamma som för Kraft Heinz: Tesco vill inte gå med på föreslagna prishöjningar. Efter att konsumenter uppmärksammat tomma hyllor för bland annat Pedigree-produkter, har en talesperson för Mars kommenterat att Mars "tillfälligt pausat leveranserna", skriver just-food.

Ben & Jerry's stämmer mamma Unilever

Glassbolaget Ben & Jerry's stämmer sitt moderbolag Unilever. Bakgrunden är Unilevers beslut att sälja sin verksamhet i Israel, som enligt Ben & Jerry's strider mot det aktieägaravtal som slöts då Unilever köpte bolaget 2000 – och äventyrar oberoendet hos Ben & Jerry's styrelse. Enligt CNBC har Unilever har fått tid på sig till 14:e juli att förklara varför domaren inte ska utfärda en inhibition som hindrar Unilever att gå vidare med försäljningsprocessen.

Storaffär inom ingredienser

Ingrediensbolaget Oterra, en gång i tiden en del av danska Chr. Hansen och idag ägt av svenska EQT, har förvärvat indiska Akay Group. Akay Group beskrivs som en ledande spelare på den globala marknaden för naturliga smak- och färgämnen, kryddor och ingredienser till läkemedel och kosttillskott.

Coke: Framtiden finns i frysen

Dryckesgiganten Coca-Cola tittar mycket på frysta produkter för att hitta tillväxt bland yngre millennials och GenerationZ. Tanken är att locka in de unga konsumenterna till koncernens varumärkesportfölj, innan man lockar över dem till mer vuxna produkter som Cola Zero eller Diet Coke, skriver FoodDive.

Gomidda: Älskling, du lyssnar inte på mig

Hur avgör man om en kyckling mår bra? Man lyssnar när den försöker berätta, kanske? Det kan låta som ett avsnitt ur en ny bok Findus och Pettson, men är i själva verket en teknisk nyhet och ett framsteg för forskare vid universitetet i Hong Kong.

Förklaringen stavas, som så ofta nuförtiden, AI – eller artificiell intelligens som förkortningen uttyds. Enligt The Guardian kan nämligen det AI som forskarna i Hong Kong utvecklat avgöra hur stressade kycklingar är, genom att analysera deras läten. Med 97 procents säkerhet, dessutom – eftersom AI:t tränats upp på inspelad ljuddata som tidigare klassificerats av mänskliga experter.

Inget nytt under solen, således. Kommunikation har alltid fört varelser närmare varann, väl?

Email Marketing Powered by MailPoet