foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/04, 2020

FN: Risk för global matkris

Det finns risk för en global livsmedelskris i coronakrisens spår. Det säger Marie Hage, vice vd för FN:s byrå för jordbruksutveckling, IFAD, till Dagens Industri.
"Stängda marknader gör att bönder inte kan sälja sina produkter, vilket leder till förlorad inkomst och i värsta fall att produkterna ruttnar bort innan de kan nå sin slutdestination", säger hon.
IFAD ska satsa 40 miljoner USD i stöd till de lantbrukare som drabbats, men det kommer att krävas betydligt större insatser från de drabbade ländernas egna regeringar.

"Nattsvart" för branschen

Varannan anställd inom små och medelstora livsmedelsföretag i Sverige kan räkna med att bli korttidspermitterad, varslad eller rentav uppsagd den närmaste månaden, visar en undersökning från Livsmedelsföretagen (LI).
"Vi fick en ganska nattsvart bild av läget. Det vanliga är att hälften av omsättningen har gått upp i rök på väldigt kort tid", säger chefsekonomen Carl Eckerdal till Sveriges Radio.
"Man har inga pengar i kassan helt enkelt, medan utgifterna fortsätter i snabb takt och räkningarna ska betalas för hyror, anställdas löner ska betalas. Och man har helt enkelt inte täckning för det", fortsätter han.
Till skillnad från de stora företagen i branschen har små och medelstora företag inte kunnat dra nytta av exempelvis hamstring, inte minst eftersom de ofta är beroende av andra försäljningskanaler än dagligvaruhandeln. De lån som står till buds vore inte ett alternativ för många ens om de kunde få dem i tid – vilket de oftast inte får – eftersom företagen inte kommer att ha råd att betala tillbaka dem, säger Carl Eckerdal, som varnar för en konkursvåg.
"e små lokala bagerierna, charkuterierna, bryggerier och musterier kommer lysa med sin frånvaro. Det kommer bli betydligt tråkigare centrummiljöer runt om i landet om det får hända", säger han.

Miljonregn över skånska mjölkbönder

Skånemejeriers medlemmar kan se fram emot totalt 61,3 miljoner SEK i extra utdelning efter att föreningen redovisat en vinst om 253 miljoner SEK för 2019, rapporterar tidningen Husdjur. Den största delen av den vinsten kommer från andra delen av försäljningen av Proviva.

USA storsatsar på hjälp till livsmedelsföretag

USA:s jordbruksdepartement ska köpa upp frukt och grönsaker för 100 miljoner USD per månad, samt mejeriprodukter och kött för motsvarande belopp, i syfte att hjälpa företag som drabbats av coronakrisen. Stödprogrammet väntas pågå i sex månader.

Probi fick storskjuts av rekommendation

Probi sköt i höjden med 18,45 procent till 237:50 SEK på tisdagen, efter att SEB höjt sin rekommendation till "köp" från "behåll" för aktien och med en riktkurs om 235 SEK. Rekommendationen kommer dagarna före företagets kvartalsrapport, som publiceras på fredag. Eatgood steg samtidigt med 3,91 procent till 2:39 SEK, före Ica Gruppen som steg med 2,23 procent till 449:70 SEK och Umida som steg med 2,13 procent till 2:40 SEK.
Simris Alg föll samtidigt med 9,09 procent till 0:90 SEK, före Sjöstrand Coffee som föll med 7,81 procent till 0:7 SEK, Optifreeze som föll med 6,25 procent till 22:50 SEK, Novozymes som föll med 4,54 procent till 321.80 DKK, Bayn Europe som föll med 4,21 procent till 1:73 SEK, och Cloetta som föll med 3,82 procent till 23:66 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,61 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 3,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,71 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,92 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,78 procent.

Gomidda: Ett äpple om dagen

Så kommer det uppgifter om att det i coronakrisens spår blivit ovanligt stor efterfrågan på äpplen i Europa. Bara i Italien har äppelförråden rasat med omkring 20 procent mot normalt, rapporterar Fruitnet, och rekordförsäljningen har bland annat resulterat i att förråden av Granny Smith-äpplen ligger på sin lägsta nivå någonsin i landet – samtidigt som odlarna kämpar med att bärga in årets skörd med tanke på arbetskraftsbrist och restriktioner.
"Ett äpple om dagen håller doktorn borta" lyder ett gammalt talesätt på många håll, vilket vi förmodar är orsaken till den plötsliga försäljningsökningen. Men med all respekt för nyttan med att äta färsk frukt befarar vi att det tyvärr krävs mer än så för att besegra coronan.