foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/07, 2022

Poppels tar strid mot Konsumentverket

I ett av sina tillsynsärenden har Konsumentverket hävdat att några av de bilder som bryggeriet Poppels använt i sociala medier strider mot regelverket för alkoholreklam, eftersom de inte är "måttfulla". Poppels hävdar det rakt motsatta och har därför valt att ta till rättsliga åtgärder. Bolaget har fullt stöd från sin branschorganisation:

"Poppels strider för alla svenska bryggerier när de ifrågasätter Konsumentverkets bedömning. Därför har vi på Sveriges Bryggerier tillsammans med vår styrelse fattat beslutet att stötta Poppels hela vägen. Myndighetens tolkning är ett hot mot den svenska bryggerinäringen, som i praktiken inte skulle få berätta om sina varumärken på samma sätt som sina utländska konkurrenter", säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier, i en kommentar.

Foodora levererar med drönare åt McDonald's

McDonald's testar leverans med drönare från McDonald's i Gustavsberg till en närbelägen strand. Testet inleds inom två veckor.

Varsel verkställs – 120 tjänster bort

Efter Axfoods köp av Bergendahls Food förra året lades ett varsel för 130 tjänstemän på Dagab i Hässleholm. Varselperioden löper till 14 juli, men förhandlingarna är nu klara och har resulterat i att 120 tjänster försvinner.

Musslor förstärker smaken

Bolaget Musselfeed i bohuslänska Ellös har erhållit märkningen Äkta Vara för sin produkt Musselpulver. Pulvret fungerar som en smakförstärkare, men helt utan tillsatser och med bara en enda ingrediens: musslor. Produkten är dessutom certifierad av både Krav och MSC.

Kiviks sparar på vattnet

Dryckesbolaget Kiviks fortsätter satsa på hållbarhet i många former och ett av fokusområdena är att spara vatten. Genom ett antal olika åtgärder, bland annat optimering av diskprocessen och utveckling av nya ventiler som minskar behovet av sköljning av pastören, har man på kort tid minskat vattenförbrukningen med 20 procent.

Kellogg förlorade i brittisk rättegång

I april drog frukostbjässen Kellogg igång en process för att utmana ett nytt brittiskt regelverk som skulle begränsa företagets möjligheter att marknadsföra sina produkter. Enligt de nya reglerna skulle många av Kellogg's produkter få en stämpel som mindre hälsosamma, men Kellogg ville utmana detta med argumentet att produkterna ifråga oftast serveras med mjölk och därför inte alls skulle falla under regelverket – som främst handlar om hur mycket fett, salt och socker en produkt innehåller. Kellogg förlorade i första instansen och har enligt just-food beslutat sig för att inte överklaga.

EU:s mejerier fruktar nyzeeländsk konkurrens

Mejeriföretag i EU är inte överlyckliga över det frihandelsavtal som EU och Nya Zeeland tillkännagav förra veckan. Uppgörelsen ska godkännas av EU-parlamentet och EU:s regeringar och kritiseras nu av till exempel European Dairy Association som säger att den ger orättvisa fördelar till Nya Zeeland. Franska bönder går, inte oväntat, längre än så och säger att uppgörelsen är "ekonomiskt nonsens" som kan utgöra ett "dödligt hot" mot den franska mejeriindustrin. Det skriver just-food.

Ledare på plats i tegigant

Tekoncernen Ekaterra, som bildades när Unilever sålde sin teverksamhet till CVC, har nu utsett koncernchef och styrelseordförande. Koncernchefsposten tas av Nathalie Roos som närmast kommer från kosmetikbolaget L'Oreal. Styrelseordförande blir Pierre Laubies som hämtas från kaffekoncernen Jacobs Douwe Egberts.

Gomidda: The botten is nådd

Carlsberg vill uppmuntra till ansvarsfull alkoholanvändning till sjöss, och har därför gått till botten på ett helt nytt sätt. Under parollen Don't drink and boat vill man uppmärksamma den viktiga frågan och för att understryka engagemanget lite extra tog man sig till att sänka en hel bar vid det bohuslänska sommarparadiset Smögen.

Undervattensbaren har varit öppen för allmänheten under en begränsad period och har kunnat beskådas utanför Smögens Fiskauktion.

Alla initiativ som kan få folk att hålla sig nyktra till sjöss ska givetvis ha applåder och beröm. Inte ett endaste tu tal om den saken.

Men vi kan samtidigt inte låta bli att släpa fram en gammal reklamklassiker från dåvarande Pripps (ett varumärke som ju numera ägs av Carlsberg) – bara för att den också handlar om att gå till botten med saker. Det är ju precis det vill undvika. Att gå till botten alltså. Oavsett om det handlar om människor eller burkar.
Email Marketing Powered by MailPoet