foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/07, 2022

Högre priser – mindre frukt och grönt

Svenska konsumenter köper mindre frukt och grönsaker. En anledning är de ökade livsmedelspriserna, enligt en undersökning som Livsmedelsverket nyligen gjort. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men alla grupper påverkas.

KCF besviket på regeringen

Branschorganisationen KCF, Kött- och Charkföretagen, kräver att Arbetsförmedlingen genast drar tillbaka den upphandlingsprocess man startat, efter som den i princip gör det omöjligt att driva rekryteringsutbildning inom kött och chark. Denna utbildning har visat sig vara effektiv för att få nyanlända i arbete, men det finns ingen utbildningsanordnare i Sverige som har yrkeslärare på området. Därför har utbildningarna lagts ut på de tillverkande företagen, som har både kompetens, utrustning och lokaler – men utbildningsanordnaren har behållit ersättningen själv. Arbetsförmedlingen har bortsett från de behov och önskemål som branschen framfört kring det tidigare avtalet, skriver KCF på DI Digitals debattsida.

Picadeli lobbar för slopad moms och ny märkning

Salladsbolaget Picadeli är en av alla aktörer som under veckan samlas i Visby för Almedalsveckan. Bolaget presenterar insikter från sin rapport Vegocracy, och föreslår bland annat momsen på grönsaker ska slopas. Dessutom propagerar Picadeli för att Nutri-Score ska införas i Sverige – en märkning som graderar produkters näringsinnehåll med en skala från A till E. Märkningen förespråkas av både WHO och EU; hävdar Picadeli.

Snusgrossist i konkurs

Sweden Snus Gross AB, som drivit grossistverksamheten Årsta Gross, har enligt Dagens Industri försatts i konkurs.

Barry: Inga smittade produkter nådde handeln

På fredagseftermiddagen släppte Barry Callebaut en uppdatering om statusen kring det salmonellafynd som gjorts vid bolagets anläggning i Belgien. Inga produkter som påverkats av den salmonella-positiva batchen har kommit ut i livsmedelskedjan. När analysen är klar kommer alla produktionslinjer för choklad i fabriken att rengöras och desinficeras innan produktionen tillåts starta igen.

Gomidda: Ingen ände på tokerierna

Vi fortsätter en liten vända till på temat bisarra glassvarianter, och rapporterar idag direkt från det amerikanska nationaldagsfirande som infaller just exakt denna dag.

4th of July kan firas på många olika sätt, men glass- och donutbaren The Social i Brooklyn har hittat ett alldeles eget sätt: idag lanserar man nämligen en helt ny glassmak: Let the dogs out.

Vad kan man tänka sig att en sådan glass ska smaka? Hund? Päls? Kanske lite konjak från en liten tunna som hänger runt halsen på en S:t Bernhard?

Nej, ordet dog i det här fallet syftar såklart på en hot dog, det vill säga en korv med bröd. Glassen ifråga är således smaksatt med rostat smörat korvbröd och innehåller också slantformade karamelliserade skivor av Nathan's all beef hot dogs.

Och även om många av oss svenskar minns Brasse Brännströms klassiska korvkaka – med alla goda saker som börjar på bokstaven k – så väljer nog ändå att tacka nej, artigt men bestämt, till hot dog-glassen från Brooklyn.

Email Marketing Powered by MailPoet