foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/07, 2022

Stororder för Agtira

Foodtech-bolaget Agtira har rott hem en order till ett värde av motsvarande 40 miljoner SEK under en tioårsperiod. Bolaget beskriver ordern, som kommer att göra Ica Maxi Haninge självförsörjande på gurkor, som ett genombrott.

Avtalet är upplagt enligt principen Farming As a Service, vilket innebär att Agtira ansvarar för allt: byggnation av anläggningen och drift av odlingen fram till skörd. Odlingen kommer delvis att styras med hjälp av artificiell intelligens, vilket hjälper till att optimera och prognosticera skördar.

Orkla efterlyser mer samarbete

Rysslands invasion av Ukraina har försatt livsmedelsbranschen i en utmanande situation. Det menar Patrick Axzell, vd för Orkla Confectionery & Snacks. Han menar att ökat samarbete, både inom branschen men även mellan politik och näringsliv, är viktigt för att hantera situationen. "Vi ser nu att svenskt blir än viktigare. För att hålla igång allting med råvaror, energi och emballage måste vi sourca mer svenska råvaror än någonsin tidigare", säger han i en kommentar.

Hållbar fishcake från Axfood

Axfood lanserar en fish cake gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar i kombination med småländsk åkerböna. Produkten, som kommer att säljas under Axfoods eget varumärke Garant, uppfyller flera olika hållbarhetskriterier och är dessutom märkt med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Stöd till Lantmännens ärtprotein

Lantmännens har beviljats stöd från Klimatklivet, ett investeringsstöd för att främja klimatomställningen i Sverige, för att bygga en storskalig anläggning för extraktion av ärtprotein. Byggandet av anläggningen innebär en stor och betydande investering och har ännu inte slutligt beslutats av Lantmännens styrelse.

Fortsatta förvärv för Humble

Förvärvsmaskinen Humble fortsätter sin framfart och har nu tecknat avtal om att förvärva Privab Stockholm och Privab Nässjö, två av de sex grossistbolag som samarbetar under varumärket Privab. Bolagen tillhandahåller också koncept som MyWay (servicebutiker), Gottmix (lösgodis) och NRG Food (gym- och sportnutrition). Affären tillhör Humble nya möjligheter i form av logistikkapacitet men också via Privabs olika koncept som bedöms kunna tillföra nytta för flea av Humbles dotterbolag.

Frihandelsavtal mellan EU och Nya Zeeland

Ett nytt frihandelsavtal mellan Nya Zeeland och EU kan öka flödet av varor och tjänster mellan Nya Zeeland och EU med 30 procent. Tullar kommer att tas bort på en rad varor. För vissa varugrupper som till exempel vin och kiwifrukt, kommer tullarna att tas bort omedelbart. För andra varugrupper som till exempel nötkött, lamm, smör och ost, kommer tullarna att försvinna så snart avtalet är fullt implementerat.

När avtalet tillkännagavs på torsdagen passade EU-kommissionens president Ursula von der Leyen på att skicka en passning till andra länder i närområdet, när hon beskrev avtalet som "ett avtal som slutits mellan demokratier".

Frihandelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland har tagit fyra år att förhandla fram. Nästa land på tur är Indien, där har förhandlingarna precis inletts.

Salmonella i världens största chokladfabrik

Barry Callebaut har upptäckt salmonellabakterier i sin fabrik i belgiska Wieze. Enligt AFP har produktionen i anläggningen, som beskrivs som världens största chokladfabrik, stoppats. Alla produkter som tillverkats sedan fyndet har stoppats. Fabriken producerar flytande choklad som säljs till kunder inom konfektyrindustrin.

Paulig säljer lettisk kaffeverksamhet

Paulig säljer sin verksamhet Paulig Latvia Out of Home Coffee till Sanitex, som är ett grossistföretag med 35.000 kunder i Baltium. Sanitex kommer att fortsätta sälja Pauligs produkter genom verksamheten man nu tar över.

Beyond planerar köttbit utan kött

Beyond Meat, som tidigare lanserat växtbaserade produkter som burgare, korv och köttbullar, planerar att senare i år släppa en produkt som ska efterlikna en vanlig köttbit – "steak" som den engelska termen lyder.

Gomidda: För lång och trogen tjänst

Medarbetare som stannat på samma arbetsplats i 27 år blir allt ovanligare, och inom snabbmatssektorn torde detta vara tämligen unikt. Men Kevin Ford har gjort exakt detta: i köket på en Burger King vid flygplatsen i Las Vegas, och utan att missa ett enda arbetspass.

Lagom till 25-årsjubiléet fick Kevin Ford – ingenting. Kanske var det därför som arbetsgivaren ville uppmärksamma 27-årsdagen lite extra. Då fick nämligen Kevin en liten påse med blandade prylar, bland annat en Starbucks-mugg, lite godis, några pennor, nyckelband och en biobiljett.

Kevin ville visa sin tacksamhet med ett inlägg på Instagram, men då tog saker och ting en ny vändning: inlägget fick en våldsam spridning med svallvågor av sympati för den lojale burgar-kocken – och ett rejält stänk av bestörtning över den klena belöningen. Många skrev att de ville bidra för att ge en ordentlig present, och därför anordnade ett av Kevin Fords barn en digital insamling.

Internet levererar alltid, som bekant. I det här fallet en rejäl hög med pengar. I skrivande stund 284.036 USD samlats in – för lång och trogen tjänst.

Email Marketing Powered by MailPoet