foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/06, 2022

Orkla startar innovationsinkubator

Frankful Butik och Restaurang är namnet på en ny anläggning som Orkla öppnar i Malmö den 23 augusti. Restaurangen kommer att ligga i anslutning till koncernens kontor och innovationskök i Malmö och kommer att fungera som en inkubator för innovation och utveckling.

Ny teknik tar bättre vara på fisken

Ett forskningsprojekt på Chalmers har resulterat i en ny sorteringsmetod där företag kan ta bättre vara på fisk som förädlas. Projektet har redovisats i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Food Chemistry, skriver Food-Supply. Metoden har testats på företaget Sweden Pelagic på Orust och där har man kunnat ta vara på betydligt mer än bara filén med bibehållen kvalitet.

Oatly vinner tvist mot Malmö stad

En tvist mellan Oatly och miljönämnden i Malmö stad har slutat till Oatlys fördel, skriver Sydsvenskan. Kommunen har hävdat att Oatlys formuleringar om "naturliga sockerarter från havre" är vilseledande eftersom sockerarten maltos inte finns naturligt i havre. Förvaltningsrätten skriver i sin dom att maltosen uppstår under tillverkningsprocessen och att den därför inte kan anses vara tillsatt.

Matleveransen direkt till bryggan

Leveransbolaget Picsmart lanserar en sommartjänst där kunder erbjuds matleverans till bryggan – förutsatt att man befinner sig i Stockholm, Lidingö, Sundbyberg eller Åhus. Konceptet bygger på så kallade shoppers, personer som utför inköpet i en butik som samarbetar med Picsmart – och sedan ordnar leveransen.

Kraft Heinz stoppar leveranser till Tesco

Livsmedelskoncernen Kraft Heinz har beslutat att avbryta leveranserna av vissa produkter till Storbritanniens största kedja Tesco. Anledningen är att bolagen inte kunnat komma överens i sina prisförhandlingar. Enligt Just-food arbetar bolagen på att lösa konflikten. Tescos ståndpunkt är att man inte vill genomföra "orättfärdiga prishöjningar" mot sina kunder. Bland de produkter som uppges vara slut i Tescos hyllor finns bland annat den brittiska stapelvaran Baked beans.

Chokladjättar slipper slaverirättegång

Hershey, Nestlé, Cargill, Mondelez, Barry Callebaut och Olam fanns bland de bolag som stämts vid en amerikansk domstol för att ha utnyttjat barnslavar i sin verksamhet. Målsägande var åtta medborgare från Mali, som lurats att arbeta i kakaoplantager i Elfenbenskusten som barn men som aldrig fått betalt. De uppgav dessutom att de hotats med att inte få mat om de inte arbetade och att de levt under usla förhållanden. Domaren avvisade fallet med motiveringen att de inte lyckats påvisa den direkta kopplingen mellan de plantager där de jobbat och de bolag som stämts. De åtta målsägandena planerar att överklaga, skriver Reuters.

Gomidda: Värre än ketchup

Häromdagen kunde vi berätta om kanadensiska French's som lanserat en glass med ketchupsmak. Men, som bekant, det finns alltid någon som ska vara värre. Så idag tar vi oss över gränsen söderut till Portland, Oregon och företaget Salt & Straw som gjort knasglass till något av sitt signum.

Huruvida de har ketchupglass i sortimentet ska vi låta vara osagt, men vi kan i alla fall avslöja att de erbjudit lokalbefolkningen insektsglass i samband med Halloween – och att sommarens storsäljare är den fantastiskt spännande smaken Cinnamon Honey Fried Chicken.

Email Marketing Powered by MailPoet