foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/06, 2022

Livsmedelsfusk ska utredas

Regering tillsätter en särskild utredare som får i uppdrag att ta fram förslag på hur Sverige kan stärka den offentliga kontrollen av fusk i livsmedelskedjan. Målet är att att förebygga avsiktliga överträdelser genom bedrägligt och vilseledande agerande. Utredaren ska även ge förslag på hur sådana överträdelser ska sanktioneras och hur kontrollen ska finansieras.

Foodora förvärvar i Danmark

Foodora utökar sina domäner genom att förvärva hungry.dk som levererar mat och andra produkter från dagligvaruhandeln. Foodora finns sedan tidigare i Sverige, Norge och Finland och bolagets ambition är att kunna leverera vad som helst, överallt, under dygnets alla timmar.

Lantbruket vill se upprustning

Krympande anslag och statligt stöd har försatt Sverige i en svår situation, och det är dags för en upprustning av lantbruket och kedjan för livsmedelsförsörjning. Det skriver LRF, Stiftelsen Lantbruksforskning och Hushållningssällskapen i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Felix dressing i biobaserad flaska

Restprodukter från jord- och skogsbruk förvandlas till plast, som i sin tur blir till dressingflaskor. Den innovationen från Felix kommer att börja rullas ut i svenska butiker under juni månd. Förändringen är ett viktigt steg i klimatomställningen, bland annat eftersom förbränningen av plastflaskorna innebär utsläpp av växthusgaser.

Diageo lämnar Ryssland

Alkoholkoncernen Diageo har beslutat att lämna Ryssland efter 16 år i landet. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man räknar med att processen kommer att cirka sex månader.

Jack mot Jack i ciderstrid

Alkoholkoncernen Brown-Forman, som äger whiskeymärket Jack Daniels, har har stämt Atomic Dog, ett ciderbolag i Pennsylvania. Enligt Just-drinks anser Brown-Forman att Atomic Dog inte respekterat den uppgörelse som de båda bolagen träffade 2013, och som skulle ge Atomic Dog rätten att sälja sin produkt Jack's Hard Cider under en rad olika villkor. Villkor som Brown-Forman nu anser har brutits, varpå det finns en risk för förväxling med Jack Daniels.

Gomidda: Spejsat äppelmos

Vad sägs om en liten dos av värdelöst vetande? Det kan väl pigga upp – och det är ju alltid bra att ha en liten conversation starter i bakfickan inför sommarens grillfester.

Då kan vi berätta att det första livsmedlet som inmundigades i rymden var – wait for it – äppelmos! Astronauten som fick den stora äran att testa detta var John Glenn, och allt skedde under en flygning med rymdfarkosten Friendship 7, 1962.

Och om du vill veta mer om detta spännande ämne: kolla in detta lilla klipp om hur man fixar käk i rymden.

Email Marketing Powered by MailPoet