foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/06, 2022

Nordquist testar att mäta kaffets CO2-avtryck

Arvid Nordquist samarbetar med Taking Root, Ecom Trading och Rainforest Alliance för att utveckla en ny metod som kan hantera, mäta och verifiera kolbildning hos småskaliga kaffeodlare, och därigenom reducera kaffets klimatavtryck. Genom en kombination av mobildata, satellitbilder och maskininlärning kan man mäta tusentals små odlingar samtidigt. Den första fasen, som handlat om kartläggning av odlingarna, är nu klar. Nästa fas kommer att handla om att följa odlingen hela vägen från frön som planteras i plantskolor och ut i själva plantagen.

Pågen premierar hållbar spannmål

Pågen inför nya hållbarhetskriterier vid sin kvarn, Lilla Harrie Valskvarn. Målet är att höja nivån på den konventionella svenska spannmålsodlingen, bland annat genom att höja betalningen till de bönder som uppfyller kriterierna.

Många instanser positiva till gårdsförsäljning

100 av 155 remissinstanser säger sig vara positiva till gårdsförsäljning av alkohol. Det visar en sammanställning som gjorts av Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA. 39 av remissinstanserna säger nej till förslaget.

Coop levererar direkt till båten

Coop Mitt lanserar en ny leveransmöjlighet för båtburna i Gävleområdet. Konsumenter som beställer varor i Coops e-handel kan få leverans direkt till en särskild upphämtningsplats vid Alderholmens båtplats

Scan-chef lämnar bolaget

Mika Koskinen, som har titeln Executive Vice President med ansvar för strategisk utveckling, investeringar, inköp, export och import i HK Scans koncernledning, kommer att lämna bolaget. Hans arbetsuppgifter kommer att övertas av andra personer i ledningen.

Inflationen ökar EMV-volymer

41 procent amerikanska konsumenter väljer att köpa mer av handelns egna märkesvaror som en effekt av inflationen. Det framgår av en undersökning som genomförts av branschorganisationen FMI.

Danone investerar i metanreduktion

I förra veckan berättade vi om Coops lansering av metanreducerat kött, och nu tillkännager internationella mejerijätten Danone att man planerar att investera i en liknande lösning. Danone satsar sju miljoner USD i en investeringsrunda för Symbrosia, ett bolag som utvecklar ett fodertillskott som utvinns ur alger. Danone uppger att metanutsläppen kan reduceras med 80 procent med hjälp av fodertillskottet, och det är i nivå med de reduktioner Coop registrerat i sitt projekt.

Mondelez återstartar ukrainsk chipsfabrik

Mondelez har beslutat att återuppta produktionen av potatischips i en fabrik utanför Kyiv, uppger Reuters. Bolaget kommer att fortsätta reparera fabriken medan produktionen sätts igång. Mondelez kakfabrik i Trostyanets i östra Ukraina kommer att förbli stängd då den fått mycket stora materiella skador.

Gomidda: Emulsion var ordet

Vi avslutar dagens Foodwire med att blanda några saker som egentligen inte går att blanda. Eller som det kallas på branschspråk: emulsion.

Denna märkliga företeelse är förklaringen till en del saker som vi tar som ganska självklara i dagens kök, käk, kylskåp och krogmenyer. Majonnäs, till exempel. Eller den specifika dressing som gör en caesarsallad till en caesarsallad.

Både majonnäsen och caesarsalladen påstås dessutom vara resultaten av kriser i köket. I majonnäsens fall påstås upphovsmannen ha varit en kock som arbetade för hertigen av Richelieu är 1756. En av rätterna skulle innehålla ägg och grädde, men grädden var slut. Kocken improviserade och bytte ut grädden mot olivolja och si, det funkade. Majonnäsen var uppfunnen.

Caesarsalladen påstås ha uppfunnits under liknande förhållanden, på en krog i mexikanska Tijuana 1924. Exakt hur, och vem som faktiskt ska ha ären för uppfinningen, är oklart. Men det var fullt drag i restaurangen och vissa ingredienser började ta slut. Improvisation i köket vidtog och resultaten blev en sås av olivolja, citronjuice, worcestershire-sås, vitlök, dijonsenap och äggulor. Tillsätt romansallad, parmesan och krutonger så får du det ursprungliga receptet till Cesarsalladen.

Nöden är uppfinningarnas moder. Inte minst i köket.

Email Marketing Powered by MailPoet