foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/06, 2022

Midsommarmaten upp nio procent

Priserna på svenskarnas midsommarmat har ökat med nio procent sedan förra året, enligt en mätning som Matpriskollen genomfört tillsammans med Fri Köpenskap. I undersökningen har man tittat på drygt 1000 populära midsommarartiklar inom 20 kategorier där allt från sill och potatis till kaffe och Västerbottenost ingår.

Dyr mjölk ger dyr glass

Dyrare mjölk är en viktig anledning till att svenska glassfabrikanter tvingas höja sina priser. Men det är långt ifrån den enda. Enligt TT kämpar glassproducenterna, precis som många andra branscher, med stigande priser på bred front. Energi, ingredienser, emballage – allt ökar i pris. Enligt Matpriskollen har till exempel Magnum Mandel gått upp i pris med 13 procent, medan Piggelin-priset ökar med i snitt 24 procent.

Otto & Glassfabriken tuffar på

Utmanande tider i glassbranschen påverkar även uppstickaren Otto & Glassfabriken. I en intervju med Dagens Nyheter berättar vd Elof Albrektsson att bolaget haft två goda är, och att han är ödmjuk inför det faktum att kostnadssidan kommer att bli tuffare under 2022. Bolaget omsatte 32 miljoner SEK under 2021 och gjorde en vinst på cirka 3 miljoner SEK. Otto & Glassfabriken grundades 2002 i Yngsjö av Otto Albrektsson som tidigare varit glassmästare och andra generationen på Åhus Glass.

Åhus Glass börsintroducerades på Aktietorget 1999, och ägdes i olika konstellationer av finska Ingman och de internationella giganterna Nestlé och Unilever. 2012 lades glassfabriken i Åhus ned.

Livsmedelsföretagen vill se färdplan

Livsmedelsföretagen har tagit fram en färdplan med åtta politiska reformer som ska hjälpa branschen genom en turbulent period. Utöver reformerna föreslår organisationen också att näste regering tillsätter en minister som har övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor – inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor.

Rekordökning på kostnadssidan

Kostnadsökningarna för Sveriges livsmedelsproducentern har inte varit så stora sedan 1991, uppger Livsmedelsföretagen. Under maj månad ökade kostnaderna med 23 procent. Branschorganisationen menar att man varnat för detta under lång tid, och att dagligvarukedjorna och Systembolaget nu måste ta till snabba åtgärder.

Skånemejerier överens med Skånemejerier

Skånemejerier AB, som ägs av franska Lactalis, har tecknat ett nytt långsiktigt avtal med leverantörsföreningen Skånemejerier Ekonomisk Förening. Avtalet innebär bland annat att Skånemejerier AB fortsätter att betala ett högre mjölkpris än det gängse marknadspriset. Dessutom har man utökat hållbarhetsbonusen med 5 öre per liter. Båda parter säger sig vara nöjda med avtalet.

Fjäderfä först för stöd

Med stöd från Centerpartiet har regeringen beslutat om ett krisstöd på 3,2 miljarder SEK till lantbruk och yrkesfiske. Från och med idag, den 27 juni, kan företag inom fjäderfäsektorn börja söka sin del av stödet, som uppgår till 282 miljoner SEK. Ansökan görs hos länsstyrelserna. Resterande stöd kommer att göras tillgängligt så fort som möjligt, men kräver godkännande av EU-kommissionen först.

Heineken förvärvar i Taiwan

Heineken har tecknat avtal om att förvärva en majoritetsandel i Long Chuan Zuan Co., ett taiwanesiskt bryggeribolag som omsätter motsvarande cirka 202 miljoner USD. Säljare är Sanyo Whisbih Group.

Gomidda: Kan någon skicka ketchupen?

Konstiga glassmaker har man hört talas om, och kanadensiska French's vill inte vara sämre. Bolaget lanserar nu en glass med smak av – ketchup.

Hur märkligt är detta egentligen? Inte så värst, kanske. French's är känt som tillverkare av just ketchup och den här lanseringen görs i samarbete med ett isglassbolag som heter Happy Pops. Lite som om Felix skulle ta hjälp av GB, Tiumf, Sia eller någon av de andra för att lansera en ketchupglass.

Vanlig ketchup innehåller ju dessutom ganska mycket socker. Nu väntar vi på att detta fenomen dyker upp i Sverige vilken dag som helst – men vi avstår gärna för egen del…

Email Marketing Powered by MailPoet