foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/06, 2022

Ny styrelse i Dalsspira

Mats Ekberg, vd för Företagsfinansiering Fyrstad, föreslås bli ny styrelseordförande för mejeribolaget Dalsspira. Som ny ledamot till styrelsen föreslås även Thorbjörn Leu. Samtidigt föreslås omval av Mikael Olsson och Thore Johansson. Förslagen stöttas av ägare med mer än 30 procent av rösterna.

Burgarbolag i konkurs

Sven P Matkompaniet och dess dotterbolag Svenska Hamburgare har försatts i konkurs. Enligt Food-supply har åtgärden gjorts på egen begäran. Bolagen omsatte cirka 100 miljoner och sålde köttprodukter med tillverkning i Stockholm och Sävsjö.

Tillväxt i fokus för Herrljunga

Herrljunga Cider AB kommer att fokusera på tillväxt framöver. Det är resultatet av ett projekt bolaget genomfört tillsammans med Connect Väst. Delägare och vd Johan Branmark är full av tillförsikt inför nysatsningen: "Trots hela livet på Herrjunga Cider, är jag mer taggad än någonsin för det som komma skall", säger han i en kommentar.

Arla ökar produktionen – av kaffe

Arla Foods kommer att öka produktionen av kalla kaffedrycker vid sin anläggning i danska Esbjerg. Enligt just-drinks kommer man att investera 41 miljoner USD och öka kapaciteten med 20 procent. Arla tillverkar bland annat kylda kaffedrycker åt Starbucks.

KFQ på KFC

Snabbmatskedjan KFC, Kentucky Fried Chicken, lanserar ett vegetariskt alternativ som är baserat på quorn. Produkten kallas Veggie Strips och paneras enligt KFC:s originalrecept.

Anora förvarvar i Danmark

Alkoholkoncernen Anora förvärvar 100 procent av danska vinbolaget Globus Wine. Globus beskrivs som Danmarks ledande vinbolag och omsatte 550 miljoner DKK under 2021, med en vinst före finansnetto på 66 miljoner DKK.

Grönt uppåt väggarna i USA

Tyska Infarm planerar USA:s största vertikalfarm för kryddor, örter och bladgrönsaker, skriver just-food. I anläggningen kommer man att odla 75 olika arter, och ytan kommer att uppgå till närmare 20.000 kvadratmeter. Samtidigt tillkännager Little Leaf Farms, ett annat bolag som odlar inomhus, att man säkrat 300 miljoner USD i ny finansiering. Bland investerarna märks Bono, mer känd som sångare och frontman i irländska rockbandet U2.

Mars-boss går i pension

Grant Reid, koncernchef för livsmedelskonglomeratet Mars, går i pension vid årsskiftet. Han har lett koncernen med varumärken som Snickers, Whiskas och Ben's under åtta års tid. Redi kommer att efterträdas av Poul Weihrauch som idag chefar över Mars globala djurmatsdivision.

Gomidda: Äta bör man osv

Vi avslutar dagens Foodwire med en liten förmaning inför den stundande midsommarhelgen: ät, drick och var glad – i lagom omfattning. För lite och för mycket skämmer allt.

Och inspireras för all del inte i alltför stor utsträckning av giraffen: den stackaren måste äta mellan 16 och 20 timmar per dygn för att kunna hålla igång sin stora och långa kropp. Med denna lilla munsbit av värdelöst vetande tackar vi för denna veckan och önskar alla våra läsare en skön och härlig midsommar.

Email Marketing Powered by MailPoet