foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/06, 2022

Matrapporten 2022: Fokus på pris och ursprung

Food & Friends Matrapport för 2022 har publicerats. Rapporten innehåller en stor mängd data om svenska folkets attityder till mat och dryck, men den tydligaste trenden handlar nog om förväntan på ökade priser och fokus på ursprung. En av fyra svenskar tror att matpriserna kommer att öka med mer än 15 procent och 70 procent kan tänka sig att betala lite mer för att stötta svenska bönder.

Eat a Swede-kampanjen prisad i Cannes

Branschorganisationen Livsmedelsföretagens kampanj Eat a Swede belönades med en Grand Prix under den pågående reklamfestivalen i Cannes. Priset är reklambranschens motsvarighet till en Oscar och filmen belönades för kreativ höjd och för att den tillför värde för både reklamköparen och mottagarna.

Livsmedelsföretagen kritiserar kedjorna

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen riktar hård kritik mot de stora kedjorna i handeln och Systembolaget. Kedjorna har varit alltför senfärdiga med att låta välbehövliga prisökningar slå igenom – samtidigt som man inte tvekat att höja priserna på sina egna märkesvaror, menar organisationen i en debattartikel.

Nyhléns Hugosons köper Outinens

Norrländska slaktkoncernen Nyhléns Hugosons tar över Outinens Potatis, som gick i konkurs för några veckor sedan. Nyhléns Hugosons köper konkursboet genom sitt dotterbolag Haparanda Potatis och får tillträde 30 juni.

Återvinningsbar flaska från Carlsberg

Under sommaren 2022 kommer Carlsberg att testlansera Fiber Bottle, en flaska i biobaserat och helt återvinningsbart material på åtta marknaden, däribland Sverige. Ölet i flaskan har dessutom bryggts med ekologisk och hållbart producerad kornmalt som minskar dess koldioxidavtryck.

Fastighetsmiljardär satsar på snus – igen

Fastighetsmagnaten Erik Selin, storägare i bland annat Balder, investerar 4.4 miljoner SEK i snusbolaget Sting Free, som utvecklat en snusprodukt som ska minska sveda och irritation i tandköttet. Sedan tidigare är Erik Selin delägare i Swedish Match och i Haypp Group, ett bolag som sysslar med e-handel med snus och nikotinprodukter.

Bättre planering skulle minska matsvinn

En av tre svenskar uppger att de skulle minska sitt matsvinn om de planerade sina matinköp. Det framgår av en undersökning som SIFO gjort på uppdrag av Mathem. Andelen är ännu högre bland yngre konsumenter och bland de som bor i lägenhet.

Minskning av ekoproduktionen

Andelen ekologiskt hållna djur i svenskt lantbruk minskade med knappt en procent under 2021, uppger Jordbruksverket. Mest minskade antalet ekologiskt hållna får och lamm, där uppgick minskningen till tre procent, och det är tredje året i rad med fallande antal. Verket rapporterar också en kraftig minskning av skörden av ekologisk spannmål under 2021: 26 procent ner mot 2020. Största minskningen kom i havreproduktionen, där den ekologiska volymen föll med 37 procent. Främsta anledningen uppges vara ogynnsamt väder.

Kinderfabrik får öppna igen – temporärt

Ferreros fabrik i belgiska Arlon, som stängdes efter att flera fall av salmonella kunnat kopplas till produkter från fabriken, har fått villkorat tillstånd att öppna igen. Tillståndet gäller i tre månader, och om fabriken kan visa att man eliminerat problemen då, så kan man få öppna permanent. Det skriver den belgiska livsmedelsmyndigheten AFSCA.

Gomidda: Ey' Bro, man

Marknadsandelar och försäljningsvolymer i all ära: det finns många sätt att mäta sin framgång på för ett varumärke. Åbro har utvidgat den domänen nyligen, när man utmanade sina konkurrenter för att få fram vilket öl som var det mest tatuerade.

Nu har Åbro på eget bevåg avgjort tävlingen, som man själv initierat. Åbro konstaterar visserligen att utmaningen kanske inte hörsammats i någon större utsträckning av konkurrenterna – men det hindrar inte bryggeriet från att utnämna det egna ölmärket Ey' Bro till segrare.

Och det finns ändå stöd för utnämningen. Hela 24 personer har lagt sig under nålen för att med smärta och passion få det småländska ölmärket inristat i huden för evig tid. Särskilt nämns ett bidrag från Tobbe Broman: han har tatuerat in hela burken på sin underarm. Förbluffande, måste man ändå säga – och Tobbe går numera givetvis under namnet Tobbe Ey' Broman.
Email Marketing Powered by MailPoet