foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/06, 2022

Polkagrisen skyddas av EU

Äkta Gränna Polkagris blir en skyddad geografisk beteckning. Det har EU-kommissionen bestämt. Det innebär att Äkta Gränna polkagris måste tillverkas på ett särskilt sätt, i Gränna socken öster om Vättern.

Metanreducerat nötkött på Coop

Med hjälp av ett fodertillskott baserat på den röda algarten Asparagopsis, har bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos lyckats reducera metanutsläppen under nötköttsuppfödning med i genomsnitt 80 procent. Det metanreducerade köttet kommer att säljas i utvalda butiker från 30 juni och parterna planerar nu för lanseringen av fler produkter.

Svenskarna dricker 5,4 enheter på midsommar

På uppdrag av Viktvärktarna har Sifo frågat tusen svenskar om deras alkoholkonsumtion under midsommarhelgen. Resultatet visar att en svensk man konsumerar i genomsnitt 6,5 enheter, eller standardglas, medan en kvinnas snittkonsumtion ligger på 4,4 enheter. 70 procent svarar att de kommer att dricka någon form av alkohol under den stundande helgen, medan 17 procent medger att de under tidigare midsomrar druckit mer än de tänkt.

Patrik Lundell tar över Olvi

Patrik Lundell tar över som vd för finska bryggerikoncernen Olvi vid årsskiftet. Han kommer närmast från Starbucks där han haft titeln Director of Channel Business Development Unit för kaffekedjans verksamhet i Europa, Mellanöstern och Asien.

Tetra Pak bygger Mycorena-fabrik

Vegobolaget Mycorena ligger i startgroparna för nästa fas i sin expansion. En ny fermenteringsanläggning byggs i Falkenberg, i nära samarbete med Tetra Pak. "Vi har en gemensam ambition om att utveckla en mer hållbar livsmedelskedja", säger Mycorenas grundare och vd Ramkumar Nair.

Lökig lansering från Estrella

Estrella slår till med ytterligare en tillfällig sommarprodukt i snackshyllan. Denna gång handlar det om Onion Rings, som finns i butik från vecka 27.

Storförvärv av Mondelez

Mondelez köper Clif, ett bolag som är mest känt för olika former av bars med hälsoprofil. Köpeskillingen uppges till minst 2,9 miljarder USD.

Kellogg delas i tre

Livsmedelsjätten Kellogg planerar att knoppa av två av sina divisioner till separata börsnoterade bolag. Arbetsnamnen för de tre bolagen är Global Snacking Co, North America Cereal Co och Plant Co – där Global Snacking Co blir avgjort störst och behåller starka globala varumärken inom koncernens starkaste områden.

Gomidda: Glada miner i Gränna

Dagens toppnyhet, om EU-kommissionens beslut att tilldela Äkta Gränna Polkagris det som kallas skyddad geografisk beteckning, hälsas givetvis med glädje av många. Vi föreställer oss att det firas i lilla Gränna efter beskedet.

Vi minns också ett besök i det lilla samhället för några år sedan, då vi till oförställd glädje observerade två företagare med kompletterande affärsidéer: polkagriskokeriet – och tandläkarkliniken vägg i vägg.
Email Marketing Powered by MailPoet