foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/04, 2020

Mathem snabbygger ännu ett lager

Förutom det sedan tidigare planerade nya lagret i Larsboda tvingas Mathem nu bygga ännu ett nytt lager – på bara fyra veckor. Det 4 600 kvadratmeter stora lagret, som ökar kapaciteten med 20 procent, ska ligga i Järfälla och har blivit nödvändigt på grund av anstormningen under coronakrisen.
"Efterfrågan har ökat enormt bara under mars och april, och vi har redan vidtagit ett antal snabba åtgärder för att kunna möta den så gott vi kan. Vi har absolut haft våra utmaningar med detta, och ett nytt lager blir nu ännu en viktig åtgärd", säger vd Johan Lagercrantz.
Det nya lagret kommer att kosta omkring 15 miljoner SEK.

Dystra tongångar i handeln

Trots att dagligvaruhandeln sett ett uppsving under coronakrisen faller framtidstron i sektorn, liksom i övriga handeln. Det visar Svensk Handels senaste Framtidsindikator. I indextermer rasar framtidstron inom dagligvaruhandeln med 19,1 enheter från förra månaden, ett fall som inte står den hårt drabbade sällanköpshandeln särskilt långt efter då denna rasar med 26,3 enheter. För hela butikshandeln faller Framtidsindikatorn med 22,7 enheter till 64,2, den lägsta nivån som noterats sedan mätningarna startade, rapporterar Breakit.
"Det bekräftar hur alarmerande läget är för stora delar av handeln. Det är av yttersta vikt att de statliga stödåtgärderna fungerar och snabbt når fram till handeln. Coronapandemin är temporär och kan inte tillåtas vara det som slår ut våra företag", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Mindre alkohol i påsk

Systembolaget minskade sin försäljning med tre procent under påskhelgen jämfört med påsken förra året, visar företagets preliminära beräkningar. En "signifikant" nedgång, säger vd Magdalena Gerger till Dagens Nyheter, och tror att mycket har att göra med att ma försökt sprida svenskarnas alkoholinköp inför påsken, så att inte alla skulle komma och trängas på en gång.
"Vi ville se att kunderna kom in tidigare under veckan inför påskhelgen, och att de anlände tidigare under dagen. Så blev det också", säger hon

Mångmiljardförluster hotar olivoljebranschen – utöver corona

Förutom all den påverkan som coronakrisen har rent generellt, hotas nu även olivoljeodlare i södra Europa av ytterligare mångmiljardförluster på grund av en ny mjöldaggsjukdom – över 50 år. Det visar nya beräkningar från universitetet i nederländska Wageningen, publicerade i den vetenskapliga tidskriften PNAS, av vilken påverkan som sjukdomen Xylella fastidiosa kan komma att få på odlingarna.
I bästa fall – förutsatt att det går att hitta eller utveckla resistenta växter – 
kommer förlusterna att räknas i någon miljard EUR vardera i Italien, Grekland och Spanien, och i värsta fall kan den summan komma att mångdubblas, rapporterar Food Navigator.

Coronakrisen ändrar brittiskt konkurrensbeslut

Brittiska konkurrensmyndigheten CMA har tidigare tvekat kring Amazons plan att köpa upp matleveransbolaget Deliveroo. Den rådande situationen, där coronavirusets spridning har tvingat många restauranger att stänga, har dock fått myndigheten på andra tankar. Enligt The Verge har CMA nu kommit fram till att Amazons uppköp av Deliveroo tvärtom är bra för konkurrensen, eftersom Deliveroo annars kanske tvingas lägga ned helt – och eftersom Amazon kanske är det enda bolag som kan klara att hålla verksamheten vid liv över tid.

Dubbelt Midsona i topp

Midsona delade förstaplatsen i dagens aktiehandel i branschen med sig självt: A-aktien steg med 6,56 procent till 52:00 SEK och B-aktien med 7,02 procent till 5030 SEK. Peckas Naturodlingar följde efter med plus 5,73 procent till 10:15 SEK, före Mackmyra med plus 4,76 procent till 8:36 SEK, Skpne-Möllan med plus 3,70 procent till 448:00 SEK, Novozymes med plus 3,21 procent till 337:10 DKK, och Biogaia med plus 2,52 procent till 467:00 SEK.
På bottnen – slagen endast av Bayn Europe med minus 8,23 procent till 1:81 SEK – trålades den norska fiskebranschen, där Norway Royal Salmon sjönk djupast med minus 6,80 procent till 216:60 NOK, före Mowi som sjönk ed 6,66 procent till 172:50 NOK, Grieg Seafood som sjönk med 5,66 procent till 100:00 NOK, Bakkafrost som sjönk med 4,96 procent till 508:00 NOK, Austevoll som sjönk med 3,75 procent till 77:05 NOK, och Salmar som sjönk med 3,30 procent till 401:10 NOK. Sjöstrand Coffee föll också, med 5,19 procent till 0:51 SEK, tillsammans med Eatgood som föll med 3,77 procent till 2:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,43 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,54 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,29 procent.

Gomidda: Guinnessgråt

Så nås vi – tillsammans med befolkningen på hela Irland under sannolikt högljudd gråt och tandagnisslan – av chockbeskedet att pubarna därstädes kan komma att hålla stängt ända till 2021. Det har landets hälsominister Simon Harris förvarnat om, med brasklappen att det gäller om inget vaccin eller botemedel hittas och viruset förblir i landet som nu. Ett "mardrömsscenario", säger branschorganisationen Licensed Vintners Association (LVA) enligt Irish Central, och ger den eljest frodande pubbranschen i landet som mest ett drygt halvår innan den utraderats från landets gröna yta.
Ett Irland utan pubar och tillgång till Guinness och whiskey – det vore ännu mera otänkbart än ett Sverige utan sill, kaviar, jul och midsommar och allt vad man skulle kunna komma på. Snälla forskare, forska snabbare!