foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/06, 2022

Från Coop till Gotlands Bryggeri

Carl-Johan Stålhammar blir ny vd för Gotlands Bryggeri, som ingår i Spendrups-koncernen. Han är för närvarande vd för Coop Gotland och kommer att ta steget över till Gotlands Bryggeri senast 13 december.

Ny vertikal kryddsatsning från Ica

Ica har tecknat ett avtal med leverantören Oh My Greens om leveranser av vertikalodlade kryddor från en ny anläggning i Söderfors. Kryddorna odlas i ett slutet system och kommer att levereras till Ica-butiker norr om Avesta, via Icas lager i Borlänge.

Nästa för Gnista: vinhyllan

Gnista Spirits, som 2019 lanserade den alkoholfria spritdrycken Gnista Floral Wormwood, siktar nu in sig på nästa produktkategori. Nu lanseras två drycker som ska kunna ersätta rödvin. Enligt grundaren Erika Ollén har målet varit att få fram produkter med tanniner, kropp, syra och kryddighet. Gnista Red lanseras i augusti i två varianter: French style och Italian style.

White Guide vill uppmuntra cirkulärt

White Guide öppnar nu för nomineringar till utmärkelsen 100% Cirkulärt, ett framtidsinriktat hållbarhetspris och innovationsprogram som kommer att uppmärksamma behovet av cirkulärt tänkande i restaurangbranschen. Vinnande förslag kommer att få innovationsstöd i sex månader, med målet att genomföra idéerna konkret.

Fazer hårdsatsar på havredrycker

Fazer ser en stark efterfrågan på havredrycker, och kommer att bygga ut sin fabrik i finska Koria till dubbla kapaciteten. Dessutom räknar man med ökad kapacitet i Sverige efter förvärvet av Trensums Food i Tingsryd.

Samarbete ska minska matsvinn

Fram till 2030 ska matsvinnet halveras. För att öka tempot i denna omställning lanseras nu ett samarbetsprojekt där IVL, Sveriges Stadsmissioner och ett antal aktörer i livsmedelskedjan ska samarbeta. Man vill titta på hur man kan utveckla kostnadseffektiv och miljövänlig logistik, hur man kan förenkla butiksdonationer, men också undanröja juridiska hinder och testa nya typer av samarbeten. Digitala plattformen ”Saving Food” ingår i satsningen och ger producenter möjlighet att donera mat som inte går att sälja till ideella aktörer, i samarbete med Stockfiller och Frigoscandia.

Jack Daniels och Coke – på riktigt

Den vedertagna branschbeteckningen är RTD – Ready-to-drink. I praktiken handlar det om färdigblandad grogg på burk, och nu krokar två tunga varumärken arm i kategorin, när Jack Daniels och Coca-Cola lanserar en gemensam produkt i bland annat Storbritannien. Steget föder tankar i flera riktningar. Blir Bacardi nästa partner? Och när kommer burkarna med färdigblandad Fanta och rosé?

Ferrero bygger ut i USA

Konfektyrjätten Ferrero planerar att investera 214 miljoner USD i sin fabrik i Bloominton, Illinois. Satsningen innebär att Kinder-produkter nu kommer att tillverkas i USA för första gången, och att bolaget kommer att anställa drygt 200 personer.

Gomidda: Vad ska kakan smaka?

Många känner säkert till att världens mest sålda kaka heter Oreo. Den bruna lilla godingen, som är både vegansk och kosher – och dessutom inte innehåller några mejeriprodukter – säljs i över 100 länder världen över. 40 miljarder Oreos per år, vilket motsvarade 3,1 miljarder USD i försäljningen under 2019.

Ännu mer intressant är möjligen det faktum att Oreos inte var den första produkten i sitt slag. Redan 1908 lanserade Jacob Loose’s Sunshine Biscuits den första varianten. Nabisco, som idag är en del av Mondelez, kom med sin produkt Oreo först fyra år senare.

Så varför överlevde inte Jacob Loose-produkten, kan man undra? Det vet vi inte med säkerhet. Men en förklaring kan möjligen vara namnet: Hydrox – vilket låter mer som ett medel för skadejursbekämpning, ugnsrengöring eller något annat osmakligt.

Email Marketing Powered by MailPoet