foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/06, 2022

"Straffa företag för barnarbete och slaveri"

Nio av tio svenskar tycker att företag som säljer varor där det förekommit barnarbete och slaveri hos leverantörerna ska hållas ansvariga för det. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Fairtrade.
"Konsumenterna vill se företag som tar ansvar i en helt annan utsträckning än vad som görs i dag", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Idag finns inget straffrättsligt förbud mot att använda insatsvaror som framställts genom barnarbete eller slaveri. Ett förbud är på gång inom EU, men bara för större företag, och med flera andra förbehåll som gör att Fairtrade tycker att det blir för tandlöst.
"För att direktivet ska kunna bidra till en mer hållbar världshandel behöver det bli skarpare och det är något vi hoppas att regeringen, riksdagen och svenska EU-parlamentariker kommer att bidra till. Svenska konsumenter vill kunna känna sig trygga med att det de handlar inte producerats genom barn- eller tvångsarbete", säger Hewan Temesghen.
Kakaoodlingarna i Västafrika är kanske det mest kända exemplet på var barnarbete och slaveri förekommer, men enligt Fairtrade finns detta även till exempel på kaffeplantagerna och sockerrörsodlingarna i Brasilien eller på risodlingarna i Myanmar.

Mångmiljardsmäll för McDonald's

McDonald's ska betala 1,2 miljarder EUR i en uppgörelse med den franska staten, som anklagat koncernen för skattesmitning.
Enligt franska åklagare ska McDonald's ha gömt undan vinster från Frankrike i Luxemburg, där skatterna är lägre, under hela 2010-talet. McDonald's nekar till brott och framhåller att dagens uppgörelse inte heller innebär att man medger någon skuld.

Paulig ska minska kaffets klimatpåverkan

Paulig lanserar ny nya klimatprojekt för att minska kaffeproduktionens klimatpåverkan i ursprungsländerna. Nästan 70 procent av kaffets koldioxidavtryck kommer från själva odlingen, och nu hoppas Paulig kunna minska klimatpåverkan med upp till 30 procent.
Projekten handlar följaktligen om att stötta omkring 500 lantbrukare i odlingsländerna Brasilien, Colombia och Nicaragua med "klimatsmarta och lönsamma odlingsmetoder", som man uttrycker det, vilka ska anpassas efter lokala förhållanden. Projektet startar under året, och ska enligt företaget ge "en betydande och omedelbar effekt på kaffets klimatpåverkan".

FN: "Svindlande" flyktingkatastrof i matbristens spår

Rysslands invasion av Ukraina kommer att tvinga flera fattiga i världen på flykt – vilket bevisas redan nu av att det för första gången registrerats fler än 100 miljoner flyktingar i världen. Det säger FN:s flyktingorgan UNHCR; FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi kallar flyktingtalen för "svindlande".
"Om man har en livsmedelskris ovanpå allt detta – krig, kränkningar av mänskliga rättigheter, klimatförändringar – så kommer utvecklingen med nya flyktingströmmar att accelerera", säger Filippo Grandi.
"Antingen måste det internationella samfundet arbeta tillsammans för att gripa in i dessa mänskliga tragedier och lösa konflikter och finna varaktiga lösningar. Eller så kommer denna förfärliga utveckling att fortsätta", säger han.

Matsmart lanserar eget brödöl i Danmark

Svenska Matsmart lanserar nu i Danmark en egen alkoholfri öl, som görs på bröd som inte blivit sålt. Ölet bryggs av svenska Värmdö Bryggeri och säljs under Matsmarts internationella namn Motatos.
"Uppemot 60 procent av allt bröd som bakas äts aldrig. Brödet på hyllorna i butikerna byts ut med några få dagars mellanrum, och dessvärre är det långtifrån allt som äts", säger landschefen Kasper Stærk till Fødevarefokus.
"Vi har försökt tänka över hur vi ska kunna reducera spill utöver att sälja varor med kort "bäst före"-datum billigt. Och vad är väl mer meningsfullt än att brygga öl av lite torrt men annars felfritt bröd?" frågar han sig.

Fortsatt fall för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan fortsatte även på fredagen att plågas av stora nedgångar; på eftermiddagen hade aktien fallit med 7,96 procent, efter att under dagen ha varit nere med över nio procent. Mest i branschen föll dock Agtira, med 13,64 procent till 19:00 SEK, medan Carlsberg A föll med 6,98 procent till 1 000:00 DKK, Midsona B föll med 7,21 procent till 21:25 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 4,76 procent till 1:40 SEK.
Ice Fish Farm steg med 6,76 procent till 30:00 NOK, före LMK Group som steg med 5,62 procent till 14:28 SEK, Mackmyra som steg med 4,29 procent till 3:40 SEK, och Veg of Lund som steg med 3,63 procent till 10:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,32 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,72 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,58 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,63 procent. 

Gomidda: Drömjobbet

Stoppa pressarna, sluta leta. Här är drömjobbet för alla som älskar choklad (dvs alla människor punkt slut, åtminstone som vi ser det).
Ty brittiska godisikonen Cadbury söker nu flera personer som ska jobba på dess besökscenter i Birmingham, däribland en "chokladdemonstratör" med "passion för choklad", skriver Birmingham Live. I arbetsbeskrivningen ingår bland annat att man ska erbjuda besökarna "interaktiva demonstrationer", vilket såvitt vi kan se måste innebära att man själv provsmakar. I strikt demosyfte, alltså. Förstås.
Kvalifikationskrav i övrigt framgår inte, men en del av oss har ju en livslång tränings- och förberedelsetid i bagaget, eller kanske snarare frampå kroppen, något som i och för sig får oss att fundera på om så att säga fysiska yttre bevis på hög chokladkonsumtion verkligen är så särskilt attraktivt för en chokladdemonstratör. Något säger oss att det kanske snarare är vältränade smalisar som efterfrågas, så där föll väl det, förstås.

Email Marketing Powered by MailPoet