foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/06, 2022

Dalsspira ansöker om företagsrekonstruktion

Covidkrisen knäckte Dalsspira – nu ansöker företaget vid Vänersborgs tingsrätt om rekonstruktion.
"Konsumenters förändrade köpbeteende i och med restriktioner till följd av covid-19 ledde till en lägre efterfrågan på färsk mjölk till förmån för pastöriserad mjölk med längre hållbarhet", skriver företaget i ett pressmeddelande, där man också lyfter fram minskad turism på Västkusten som en annan orsak till företagets problem.
"Det är ett tungt beslut att fatta och Bolaget beklagar situationen men kommer att verka för att det sker med en så begränsad påverkan som möjligt för medarbetare, leverantörer och kunder", heter det.
I samband med ansökan om företagsrekonstruktion flyttar Spotlight Stock Market Dalsspiras aktie till observationslistan.

Tomt på Systemet

Flera leveranser till Systembolaget har blivit försenade på senare tid, och nu börjar det bli risk för tomma hyllor i butikerna. Främst handlar det om vin samt samt enstaka varor i spritsortimentet, säger Systembolaget till Beernews.
"Ett antal av våra leverantörer som anlitar samma distributör har problem med att distribuera sina varor vilket bland annat beror på hög sjukfrånvaro, plockkapacitet samt brist på chaufförer och lastbilar", säger Sara Norell Murberger, avdelningsdirektör för sortiment, inköp & varuförsörjning till nyhetssajten.
Eftersom felet ligger hos ett externt företag säger Systembolaget att man inte har någon prognos för när det ska vara löst.

Storavtal mellan Greenfood och Dagab

Greenfood ska de närmaste fem åren leverera färska frukter och grönsaker samt sköljda, skurna och förädlade produkter till Dagab för omkring 600 miljoner SEK. Det är innebörden i ett nytt avtal mellan bolagen. Avtalet är en följd av att Axfood köpt Bergendahls Food, som Greenfood tidigare levererat till.

Arvid Nordquist bygger kafferosteri – i trä

Arvid Nordquist har nu inlett bygget av ett nytt kafferosteri med vidhängande kontor i Jakobsberg utanför Stockholm – som ska byggas i trä. Tanken är att man på det sättet ska slå ett slag för nytt hållbarhetstänkande.
"Vi vill visa att det är möjligt att bygga på nya sätt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för kommande generationer", säger vd Anders Nordquist.
Enligt företaget ska det bli 200 nya arbetstillfällen där när bygget är klart – men man har inte kommunicerat när det blir.

Ärtost kan bli framtidens alternativ

Vegansk ost gjord på gula ärtor kan bli framtiden. Det är resultatet av ny forskning vid Köpenhamns Universitet, meddelar Institut for Fødevarevidenskab vid universitetet.
"Ärtprotein har visat lovande resultat för växtbaserad ostproduktion. Vi vet hur proteiner från mjölk uppför sig", säger Carmen Masía vid institutet.
"Men nu ska vi bli kloka på växtproteiner och det sätt de uppför sig på när man fermenterar dem", säger Carmen Masía, och förklarar att däri även ingår frågan om hur man ska kunna styra ostens smak – vilket man ännu inte lyckats med.

Kollaps för Dalsspiraaktien efter rekonstruktionsbesked

Dalsspiras ansökan om företagsrekonstruktion ledde till att aktien rasade med hela 60,00 procent till 0:40 SEK på torsdagen.
Övriga aktier i branschen påverkades av svallvågorna efter USA:s oväntade räntehöjning, vilken ledde till nedgångar på börserna världen över. Skåne-Möllan föll med 19,41 procent till 132:00 SEK, LMK Group föll med 9,87 procent till 13:52 SEK, Carlsberg A föll med 8,90 procent till 1 075:00 DKK, Eatgood föll med 8,70 procent till 2:10 SEK, och Fuud föll med 7,54 procent till 0:26 SEK, för att ta de främsta exemplen.
Umida var ett av få företag som steg, med 2,92 procent till 5:64 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 3,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 3,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,98 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,68 procent.

Gomidda: Kommunikationsproblem

Idag nåddes vi av en kommunikation från ett av våra vanligaste livsmedelsföretag – vilket vi generöst nog ska låta vara anonymt – som anlitat en kommunikationsbyrå för att kommunicera att man ska stärka ett av sina största varumärken med ny kommunikation.
"Kommunikationen går brett och tungt hela året", kommunicerar kommunikationsbolaget.
Men vad är det egentligen för kommunikation som man då vill kommunicera? Ja, Foodwires i och för sig i bästa fall normalbegåvade redaktion vänder och vrider på det som kommunicerats, men hur vi än försöker så blir vi inte riktigt kloka på vad det är för ny kommunikation som kommunikationsbyrån försöker kommunicera. Det rör sig om en ny plattform, lyckas vi uttolka i alla fall, men vad detta innebär i praktiken undandrar sig dessvärre vår samlade fattningsförmåga.
Så kanske företaget ska försöka kommunicera till kommunikationsbyrån att dess kommunikation om den nya kommunikationsplattformen format sig till ett platt fall.

Email Marketing Powered by MailPoet