foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/06, 2022

Livsmedelspriserna starkt bidragande till rekordinflation

Livsmedelspriserna bidrog med en sjättedel av den rekordhöga svenska inflationstakten i maj, vilken uppgick till 7,2 procent mätt som KPIF. Det visar nya siffror från SCB. Livsmedelspriserna gav därmed det tredje största bidraget – efter boende- och transportkostnader – till den högsta inflationstakten sedan december 1991.
Livsmedelspriserna totalt steg med 8,47 procent (se grafik), med ökningar inom samtliga underkategorier. Kaffeprisernas våldsamma ökning står i en klass för sig, men mer anmärkningsvärt är att baslivsmedel ökar kraftigt – i många fall mer än matprisökningarna generellt, och klart över inflationstakten i övrigt.

Ukraina har mist en fjärdedel av jordbruksmarken

En fjärdedel av Ukrainas odlingsbara jord har gått förlorad efter Rysslands invasion av landet. Det uppger det ukrainska jordbruksministeriet, rapporterar Ritzau. För den egna befolkningen föreligger inget hot om livsmedelsbrist, enligt myndigheten, men däremot väcker beskedet nya frågor kring landets stora export av bland annat spannmål.

Winefinder vann överklagande

Trots att Patent- och Marknadsdomstolen stoppade vinsajten Winefinders verksamhet i Sverige för snart två år sedan, har Patent- och Marknadsöverdomstolen nu fattat rakt motsatt beslut, efter att Winefinder överklagat domen dit. Överdomstolen finner att Winefinders verksamhet överensstämmer med svensk lag och gällande EU-rätt, vilket också öppnar för andra som också vill erbjuda vin via internet.
"Utfallet var väntat och vi uppfattar att det förstärker det rådande rättsläget. Vi har hela tiden varit övertygade om att det vi har gjort är by the book och enligt alla gällande lagar och förordningar. Nu kan vi lägga allt fokus på att fortsätta erbjuda några av världens bästa viner, från små utvalda producenter som annars sällan får chansen att nå svenska och nordiska konsumenter", säger Winefinders huvudägare och styrelseordförande Alex Tengvall.
På Systembolaget, som inlett rättsprocessen mot Winefinder, är tongångarna däremot inte lika muntra.
"Vi är besvikna på utgången. Systembolaget har ensamrätt på detaljhandel med alkohol i Sverige för att minska alkoholens skadeverkningar och värna folkhälsan. Dagens dom utmanar vår svenska modell och öppnar upp för en handel online som kan påverka folkhälsan i Sverige negativt", säger Malin Sandqvist, chef Bolag & Samhälle, på Systembolaget, enligt Beernews.
"Domen kan överklagas till Högsta domstolen. Vi ska nu ta ställning till hur vi vill gå vidare", tillägger hon.

Picadeli är tillbaka efter pandemin

Fyra av fem salladsbarer i butikerna stängdes under pandemin. Nu är emellertid Picadeli tillbaka, efter en 93-procentig minskning av omsättningen under covidåren, och är nu enligt egen utsago uppe i högre siffror än rekordåret 2019. I snitt säljer företaget nu 450 000 sallader per vecka i Sverige.
"Våra salladsbarer är tillbaka i full drift igen och snittförsäljningen ökar, det är fantastiskt! Och nya rekord slås hela tiden. Till exempel så säljer Sveriges populäraste salladsbar över 2,2 ton sallad per vecka – i en enda butik!" jublar Sverigechefen Daniel Billfeldt.

Bjärefågel tar blockchain till hjälp för spårbarhet

Bjärefågel ska nu utveckla ett system för spårbarhet med hjälp av så kallad blockchainteknik, i samarbete med företaget Foochain by Blockchain och Svenskt Sigill och med pengar bland annat från Jordbruksverket. Förutom den förbättrade spårbarheten tror man även att det nya systemet kommer att göra planering och administration enklare för kycklinguppfödarna.
Systemet ska vara igång senast till våren.

Garant släpper ny grillost

Axfood släpper en ny grillost under det egna varumärket Garant. Den är helt framställd av komjölk från Sverige – och får därför, för säkerhets skull, en svenskt blågul förpackning.

Oatly steg

Oatly steg med 4,34 procent till 3:85 USD på tisdagen, före bland andra Grieg Seafood som steg med 4,16 procent till 137:80 NOK, Norway Royal Salmon som steg med 3,24 procent till 255:00 NOK, och Andfjord Salmon som steg med 2,93 procent till 42:20 NOK.
Sjöstrand Coffee föll med 8,93 procent till 1:53 SEK, medan Probi föll med 7,22 procent till 250:50 SEK, Mackmyra föll med 6,89 procent till 3:65 SEK, Lohilo föll med 6,06 procent till 4:89 SEK, och Agtira föll med 4,96 procent till 23:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,28 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,90 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,67 procent.

Gomidda: En fisk i fejset

Var god framställ en bild på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som äter en fisk. Se där en fråga som man numera kan ställa till väl vald algoritm inom området AI, artificiell intelligens, och förvänta sig den sortens konstverk som bland annat kan beskådas i tidningen The Guardian medelst denna länk.
Porträttlikheten kan dock sannerligen diskuteras – och då pratar vi bara om fisken – men enligt dem som forskar på området är detta framtiden: inte bara att man ska kunna göra sina egna fejkbilder i valfritt bildbehandlingsprogram, utan att den konstgjorda intelligensen även ska kunna framställa bilderna själv från scratch.
Man kan visserligen fråga sig vilken form av artificiell intelligens som räknat ut att det är fler fejkade bilder som mänskligheten behöver, men att döma av resultaten har vi inte direkt anledning att oroa oss – än så länge.

Email Marketing Powered by MailPoet