foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/06, 2022

Opticept i flera förhandlingar

Svenska foodtechföretaget Opticept är inne i slutfasen av flera positiva diskussioner med olika kunder, skriver företaget i ett aktieägarbrev.
"Intresset för våra teknologier fortsätter vara väldigt stort och vi samtalar med nya världsledande företag", säger vd Thomas Lundqvist enligt Finwire. Närmare detaljer är okända.

Fortsatt förlust för Arlas växtdrycksatsning

Arlas växtdrycksatsning Jörd International gick med -47,5 miljoner DKK i förlust under förra året (-43,3). Det visar siffror som Arlakoncernens affärsområde Milk Based Beverages chef Christian Fischer avslöjar för Fødevarewatch. Omsättningen har däremot inte uppgetts.
"Vi är övertygade om att vi kommer att tvingas leva med negativa resultat under de första åren, eftersom vi är på väg att bygga upp produktionen och ett nytt varumärke. Och allt kostad mycket pengar. Men vi har en plan för Jörd, och vi ligger på inget vis efter", säger Christian Fischer.

Kronfågels hönor ska äta hållbarare

Kronfågel ska försöka minska på användningen av soja och palmolja i fodret som deras kycklingar får, genom att gå med i det nystartade och branschöverskridande initiativet ”Svenska plattformen för riskgrödor”. Redan idag arbetar företaget med att testa olika foderblandningar, där sojan bland annat ersatts av lokala grödor som bönor; sojan står för "en betydande del av Kronfågels totala klimatpåverkan", säger Ida Ljungkvist, hållbarhetschef på Scandi Standard, enligt Livsmedelsnyheter.

Ryska McDonald's öppnar under nytt namn

Efter att McDonald's dragit sig ur Ryssland i protest mot Rysslands invasion av Ukraina, öppnade i helgen 15 av kedjans tidigare restauranger i landet under nya namnet "Vkusno & totjka", som kan översättas med "Gott, så det så". Den nya kedjan drivs av Aleksander Govor, som köpt verksamheten, och som räknar med 200 restauranger i landet redan i slutet av juni, och 850 i slutet av sommaren.
"Vkusno & totjka" försöker att inte avvika allt för mycket från McDonald's, även om burgarna är både färre och billigare, och företaget ses nu som ett test på hur väl västvärldens sanktioner mot Ryssland egentligen kommer att slå på sikt.

UK vill fasa ut rökning helt

Åldersgränsen för inköp av tobaksvaror bör ökas successivt med ett år per år tills dess att tobaksanvändningen i Storbritannien utraderats. Det föreslår en utredning som granskat frågan på uppdrag av den brittiska regeringen. Samtidigt föreslår utredningen att 125 miljoner GBP om året ska satsas på bland annat antirökkampanjer, i akt och mening att nå ett rökfritt Storbritannien till 2030, rapporterar Financial Times.
Idag är det 18-årsgräns på inköp av tobak i Storbritannien, och enligt utredningen dör 64 000 människor om året av rökning – dubbelt så många dödsoffer som coronaviruset skördat i landet det senaste året.

Simris föll

Simris Alg föll med 10,12 procent till 0:26 SEK på måndagen, före Lohilo som föll med 9,25 procent till 5:20 SEK, Ice Fish Fram som föll med 6,78 procent till 27:50 NOK, Scandi Standard som föll med 6,66 procent till 37:54 SEK, och Humble Group som föll med 6,18 procent till 17:00 SEK.
Dalsspira steg med 6,00 procent till 1:06 SEK, medan Probi steg med 3,8i5 procent till 270:00 SEK och Carlsberg A steg med 3,42 procent till 1 210:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,72 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,74 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,30 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,19 procent.

Gomidda: Mitt i glaset

Vid den pågående cricketlandskampen mellan England och Nya Zeeland i brittiska Nottingham, lyckades nyzeeländske slagmannen Daryl Mitchell safta till bollen så till den grad att den hamnade rakt i en kvinnlig åskådares pint med öl. Repriser i slow motion på BBC kunde bara bekräfta fullträffen, men det engelska landslaget var snabbt ute och köpte kvinnan ett nytt glas öl, rapporterar Reuters.
I en sport – som snarare kan betraktas som ett tillstånd – där matcherna räknas i dagar och där resultattavlan ser ut som en sammanställning över svenska kraftverks elproduktion, var det väl förmodligen det mest upphetsande som hände i den matchen.

Email Marketing Powered by MailPoet