foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/06, 2022

Liten minskning av vetepriset

Vetepriserna på Euronextbörsen har börjat falla de senaste dagarna, från toppnoteringen 433:00 EUR per ton till dagens 380:00 EUR per ton (se grafik från Euronext). Fortfarande är det dock för tidigt att tala om något trendbrott, och priserna ligger som synes fortfarande kvar på nivåer som är betydligt högre än de normala.

Alkoholfri öl ökar i flera länder

I allt fler länder börjar nu konsumenterna få upp ögonen för alkoholfri öl. I Storbritannien har försäljningen nästan dubblerats på fem år till ett värde av över 360 miljoner GBP, enligt siffror från researchföretaget IWSR som Financial Times rapporterar om, medan flera bryggerier i Danmark också rapporterar uppsving, enligt Fødevarewatch. Det är siffror som förvånar både branschanalytikerna och branschen själv.
"Det är en läsk för vuxna snarare än en ersättning för alkohol. Acceptansen för produkterna är förmodligen högre än jag hade förväntat mig", säger analytikern Trevor Stirling på företaget Bernstein till Financial Times.
"Tills för fem år sedan var det ingen som investerade på allvar i det", säger Fernando Tennenbaum, ekonomichef på Anheuser-Busch InBev, en öljätte som nu satsar på alkoholfria och alkoholsnåla alternativ av sina mest kända ölsorter – en strategi som visat sig bättre än att utveckla helt nya varumärken för ändamålet, säger han.
Ökat hälsomedvetande tros ligga bakom, med allt fler unga konsumenter som väljer bort alkohol helt eller delvis. Samtidigt finns det en risk att små bryggerier inte klarar av att hänga med i utvecklingen, eftersom de inte har råd med de investeringar som krävs.

Viktigt avtal för Biogaia i Sydkorea

Svenska Biogaia har tecknat ensamrätt med företaget Grace International på probiotiska droppar för spädbarn i Sydkorea. Grace International ska nu omlansera produkten med en ny kampanj denna månad.

Dalsspiraledamot avgår

Anna Petersson lämnar Dalsspiras styrelse, där hon suttit sedan förra året, på egen begäran. Företaget kommer därför att kalla till extra bolagsstämma när man hittat en ersättare.

Dalsspira föll

Dalsspira föll med 12,17 procent till 1:01 SEK på onsdagen, ett fall som dock inte omedelbart kunde kopplas till beskedet samma dag om att styrelseledamoten Anna Petersson avgår. Probi föll med 4,68 procent till 285:00 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 3,88 procent till 1:98 SEK och Midsona B föll med 3,70 procent till 23:40 SEK.
Oatly steg med 7,91 procent till 4:50 USD, medan Mackmyra steg med 5,88 procent till 4:50 SEK och Eatgood steg med 4,19 procent till 2:24 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,18 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,31 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,16 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,20 procent.

Gomidda: Svampar börjar tala mat

Man kan i och för sig fråga sig om forskarna bakom denna upptäckt satt i sig lite fel sorts svampar, av det mer magiska slaget, om man säger så, men uppenbarligen är det ett legitimt forskningsrön som publiceras i den anrika vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science, om att svampar kan tala.
Åtminstone med varandra, enligt forskaren Andrew Adamatzky vid brittiska UWE Bristol, som ägnat sig åt att mäta det som på forskarspråk kallas "oscillationer i extracellulär elektrisk potential", alltså spänningsvariationer på mellan några mikrovolt till några millivolt, i svamparna. Dessa har visat sig följa mönster som går att gruppera i ord och meningar som inte står människornas språk långt efter, heter det.
Riktigt vad svamparna säger till varandra har ännu inte uttolkats, men kanske går det att göra en skivlingspelning med dem, vad vet vi. Men fundera på det nästa gång ni fräser champinjoner eller förväller murklor därhemma, att svampar minsann är tänkande och kännande varelser.
Svampar är ju också människor. Peace, love, and vegetable rights!

Email Marketing Powered by MailPoet