foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/06, 2022

Var fjärde i branschen saknar utbildning

En fjärdedel av alla som arbetar inom livsmedelsbranschen saknar för ändamålet lämplig utbildning. Det framgår av den nya rapporten "Mer mat – fler jobb, om arbetskraft inom livsmedelsindustrin" från LRF, Livsmedelsföretagen, Arbetsförmedlingen och Krinova. Därmed framstår kompetensbristen som det största hindret för livsmedelsbranschens utveckling, skriver Mål & Medel.
"En stor del av problemet är att alldeles för få utbildar sig inom automation och underhåll, vilket krävs om industrin ska kunna expandera", säger Livsmedelsföretagens (LI) vd Björn Hellman till tidningen.
"Idag är det få sökande till de få utbildningar som finns. När det gäller kött och chark finns det inga utbildningar alls", säger han, och konstaterar att de små och medelstora företagen saknar resurser för att internutbilda sin personal.

Företag i offentlig upphandling ska granskas hårdare

Företag som deltar i budgivningen inom offentlig upphandling ska granskas hårdare än idag. Det är regeringens mål när den nu tillsätter en utredning om hur offentlig upphandling kan bidra till kampen mot arbetslivskriminalitet. Bland det som utredningen ska titta på finns om antalet underleverantörsled ska begränsas.
Inte minst livsmedelsindustrin kommer att påverkas av eventuellt skärpta regler, men det är något som Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Eva Guovelin välkomnar.
"Kontroller som ställer högre krav, motverkar oseriösa aktörer och begränsar antalet underleverantörer gynnar även svenska livsmedelsproducenter och tryggar jobben i livsmedelsindustrin", säger hon.
Utredningen ska vara klar den sista augusti nästa år.

Spendrupsöl exploderade

Spendrups återkallar ett parti öl efter att en av burkarna exploderat. Ölen har helt enkelt jäst i burken, konstaterar företaget, som säger att man "vidtagit åtgärder för att liknande inte ska inträffa framöver".

Umida lanserar EMV-vin på bag-in-box

Svenska alkoholföretaget Umida lanserar sitt eget vinvarumärke Monte Flor på låda hos Systembolaget. Tidigare har det enbart sålts via restaurang- och störköksmarkanden.
Lådorna kommer att rymma sina modiga tio liter, vilket även gör dem till de största som finns att köpa på Systemet.

Nya korvar i serien "GW:s utvalda"

Svenskt Gårdsvilt lanserar tre nya viltkorvar i serien "GW:s utvalda", där GW förstås står för kriminologen och författaren Leif GW Persson, som är delägare i bolaget. Korvarna är gjorda på svenskt viltkött av vildsvin och hjort.

Norrmejerier höjer betalningen

"Läget är kritiskt", säger Norrmejeriers styrelseordförande Göran Olofsson som förklaring till att företaget nu höjer ersättningen till sina bönder med 0:45 SEK per kilo.
Det kritiska består i fortsatta kraftiga ökningar av kostnader för insatsvaror, säger företaget, samtidigt som prisökningar i Europa tar tid på sig att nå Norrmejeriers marknad.
Därmed blir betalningen 4:85 SEK per kilo från halvårsskiftet.

Välbehövligt lyft för Dalsspira

Dalsspira fick sig ett välbehövligt lyft på tisdagen, och steg med 10,58 procent till 1:15 SEK. Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 7,85 procent till 2:06 SEK, medan Norway Royal Salmon steg med 2,78 procent till 259:00 NOK.
LMK Group föll samtidigt med 13,05 procent till 15:46 SEK, medan Mackmyra föll med 12,73 procent till 4:25 SEK, Fuud föll med 6,21 procent till 0:33 SEK, och Ice Fish Farm föll med 2,78 procent till 28:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,61 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,69 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,48 procent.

Gomidda: Mens room

Varannan människa på denna jord har erfarenhet av det. Ändå behandlas det som något tabubelagt och äckligt, men det vill svenska företaget Intimina nu ändra på. Medlet: En ny frukostflinga.
Denna "Period Crunch", som den kallas, väcker just nu stor uppmärksamhet i USA, där den lanseras, eftersom flingorna är formade som små röda livmödrar (med hallonsmak, för säkerhets skull), och när man tillsätter mjölk, färgas denna röd som det menstruationsblod som företaget alltså vill lyfta stigmat ifrån.
Tanken är att få igång samtalen kring frukostbordet, säger företaget enligt Yahoo News, och uppenbarligen kan det behövas, ty enligt en undersökning som Intimina låtit göra, kunde 82 procent av respondenterna inte ens återge korrekt var en livmoder står att finna i kvinnokroppen.
Initiativet är säkert vällovligt på alla sätt och vis, särskilt i det tabufyllda USA. Men Foodwires beklagligt mansdominerade redaktion kan ändå inte låta bli att undra om just frukostbordet är rätt plats att sitta och sörpla i sig blodfärgad mjölk.

Email Marketing Powered by MailPoet