foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/04, 2020

Krisdrabbade företag kan få sänkt hyra

Från och med idag är det fullt möjligt för fastighetsägare att sänka hyrorna för företag som drabbats av coronakrisen med upp till 50 procent, och få mellanskillnaden från staten. Det står klart sedan EU-kommissionen godkänt detta, vilket krävdes eftersom det utgör statsstöd som normalt inte är tillåtet.
Flera livsmedelsföretag har dock tidigare rapporterat att deras fastighetsägare inte har några planer på att sänka hyrorna, efter att förslaget först las fram av regeringen i slutet av förra månaden.
"Nu finns det inga hinder i vägen för fastighetsägare att bevilja sina hyresgäster rabatter och på så vis hjälpa dem genom krisen. På lång sikt vinner såväl hyresgäster som fastighetsägare på att ta ett gemensamt ansvar för den rådande krisen", säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen (LI).

Leveranserna stora flaskhalsen just nu

Inget av de 97 dagligvaruföretag som Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) frågat under perioden 15–17 april har rapporterat "mycket sämre" produktionskapacitet jämfört med normalläget den närmaste tvåveckorsperioden. Däremot är det flera varugrupper som upplever mycket sämre leveransförmåga – främst inom sjömat, flingor, müsli, gryn, pasta, ris, mos samt "all världens mat".
Samtidigt har varugrupper som frukt & bär, desserter samt "vänliga varor" fått kraftigt förbättrad både produktions- och leveranskapacitet. Det visar den senaste veckostatistiken från DLF som man kan läsa på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/04/dlf-varuforsorjning-prognos_v17-18.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev
Det ska dock tilläggas att det inom stora områden som kylt vegetariskt, varma drycker med tillbehör, färska grönsaker samt djurmat varit för få svarande för att man ska kunna dra några slutsatser.

Mackmyra och Swedish Tonic lanserar "Handhjälpen"

"Handhjälpen" blir namnet när Mackmyra och Swedish Tonic nu ska ta allmänheten till hjälp för att få fram mer handsprit till vården. Företagen står för produktionen och logistiken, men genom att skänka pengar kan allmänheten vara med och pressa ner priset. För närvarande tillverkar företagen handspritråvara för 38 SEK per liter, vilket redan det är en bra bit under dagens marknadspris.

120 företag åker Axfoods snabbspår

Axfood har nu godkänt omkring 120 småskaliga svenska livsmedelsföretag som sökt till företagets "snabbspår" för att få ut sina varor på Willys, Hemköp och Tempo efter att de drabbats av coronakrisen. Ytterligare ett 30-tal företag har anmält intresse.
"Vi har ansträngt oss för att snabbt kunna ta in högkvalitativa varor i våra kedjor och butiker från hårt prövade producenter som är i behov av försäljningskanaler nu. Utöver att hjälpa dem och göra det möjligt för våra kunder att stötta de småskaliga svenska matproducenterna hoppas vi också kunna bygga långsiktiga relationer med många av dem”, säger Nicholas Pettersson, vd på Dagab, som håller i arbetet.

Ännu fler livsmedelsföretag in på Lidl

Bjärefågel, Aqua Nobel och Emåmejeriet blir nya leverantörer till Lidl i Sverige efter att kedjan uppmanat dem som behöver hjälp för att klara coronakrisen att höra av sig. Sedan tidigare har kedjan även tecknat kontrakt med Malmö Chokladfabrik, Kalmar Bageri och Hammars bryggeri.
"Normalt sett säljer vi våra produkter till flygbolag, tåg och researrangörer, men i och med coronapandemin har vi nu tappat hela resenäringen. Samarbetet innebär att vi kan hålla oss flytande så vi överlever den här krisen", säger Patric Strandqvist, försäljningschef på Aqua Nobel.

Cheesecake- och jordgubbschoklad från Marabou

Marabou lanserar nya chokladbiten Strawberry Cheesecake, med smak av amerikansk cheesecake samt jordgubbar.

Bayn ledde på ny uppgångsdag

Även fredagen bjöd på stora uppgångar på börserna och mest av alla steg Bayn Europe, med 14,53 procent till 1:97 SEK. Sjöstrand Coffee steg samtidigt med 10,20 procent till 0:54 SEK, Probi steg med 6,79 procent till 198:20 SEK, Mackmyra med 6,68 procent till 7:98 SEK, Cloetta med 5,32 procent till 24:54 SEK, Veg of Lund med 3,77 procent till 6:06 SEK, Midsona B med 3,41 procent till 47:00 SEK, Skåne-Möllan med 3,35 procent till 432:00 SEK, och Salmar steg med 3,31 procent till 414:80 NOK.
Rootfruit föll samtidigt med 8,80 procent till 5:70 SEK, före Dalsspira som föll med 7,95 procent till 4:40 SEK och Umida föll med 3,23 procent till 2:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,24 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,49 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,14 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,85 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 3,04 procent.

Gomidda: Varning på stan

Fokuserade på framtiden som alltid bjuder Foodwire på en liten varning att ta med sig när coronakrisen är över och det skas ut på lokal igen: det där med att människor blir vackrare ju mer man själv druckit är faktiskt sant.
Detta har psykologerna vid Edge Hill University i Ormskirk i brittiska Lancashire kunnat konstatera, efter att ha undersökt saken bland några av sina studenter. 80 av dem fick alkohol och 49 fick hålla sig nyktra, och sedan fick de titta på diverse bilder av människor som kunde tänkas vara mer eller mindre attraktiva, samtidigt som de skulle försöka utföra en annan uppgift och försöka låta bli att titta på ansiktena.
Och si: de nyktra distraherades mycket mindre av de attraktiva människorna, medan de som druckit var "betydligt mindre kräsna", som Irish Mirror uttrycker det.
Effekten märktes redan efter ett par glas, så det krävdes inte särskilt mycket alkohol för att uppnå effekten, vilket innebär att myten numera väl får anses bevisad.