foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/06, 2022

Akut brist på flaskor – eller?

Det är nu sådan akut brist på returglasflaskor i Sverige att Sveriges Bryggerier går ut och vädjar till allmänheten att panta sina flaskor och inte slänga dem i soporna eller ens i glasåtervinningen. Efterfrågan har ökat så kraftigt att tillverkarna helt enkelt inte hinner med, enligt organisationen, samtidigt som pandemin och Rysslands invasion av Ukraina satt käppar i hjulen för produktionen.
Samtidigt kasseras "miljontals" pantbara glasflaskor varje år, säger organisationen, som menar att många konsumenter helt enkelt inte alla gånger förstår att det är returglas de har köpt.
Flera bryggerier som nyhetssajten Beernews talat med tillbakavisar dock bilden av att det skulle råda flaskbrist.
"Det är en viss oro, men än så länge får vi det som behövs och vi hoppas att det håller i sig", säger till exempel Arvid Runéus, vd på Oppigårds, som dock importerar sina flaskor från Tyskland.

Inget hemkört i Stockholm

Nu är sagan all för tjänsten Skål, som erbjöd hemleveranser av alkohol i Stockholmstrakten. Företaget Skål AB fälldes i tingsrätten efter att Systembolaget tagit frågan dit, och nu meddelar hovrätten att man inte beviljar prövningstillstånd, skriver Dagens Juridik. Därmed fastställs tingsrättens dom om brott mot alkohollagen.

Glad nationaldag!

Foodwire tar ledigt över långhelgen och är tillbaka igen tisdagen den 7 juni.

O'Learys och Carlsberg satsar på ölträdgård

O'Learys och Carlsberg öppnar nu en gemensam Beer Garden i Stockholm, ett nytt koncept med inspiration från liknande inrättningar i USA.
"Ambitionen är att skapa ett socialt rum i rummet, där gäster kan umgås och göra lättsamma aktiviteter ihop, som att spela dart, pingis eller cornhole, samt äta och dricka något gott", lyder beskrivningen i ett pressmeddelande.
"Suget efter att umgås och göra roliga saker ihop med andra är enormt, inte minst efter två år av minskat socialt umgänge", förklarar O'Learys Lars Höglin, medan Carlsberg ser det som ett sätt att visa upp sig i ett nytt sammanhang.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 6,59 procent till 158:40 SEK på fredagen, före land andra Eatgood som steg med 4,55 procent till 2:30 SEK, Andfjord Salmon som steg med 4,23 procent till 44:40 DKK, och LMK Group som steg med 3,93 procent till 17:78 SEK.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 4,50 procent till 1:91 SEK, medan Umida föll med 3,72 procent till 5:80 SEK och Carlsberg A föll med 3,36 procent till 1 150:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,30 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,03 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,01 procent.

Gomidda: I firandets svans

Som en och annan förmodligen lagt märke till vid det här lagte, firar Storbritannien denna helg drottning Elizabeth II:s uppstigande på tronen för jämnt 70 år sedan i dagarna fyra. Men vad vore denna krutgumma utan sina älskade hundar?
Drottningens berömda fäbless för Welsh Corgis har ju hamnat helt i skymundan under denna högtid, så följaktligen öppnar baren The Refinery i London ett för ändamålet avsett "Corgi Café", eller åtminstone ett pop-up-sådant.
Där kan hundarna få mumsa på allt från bakelser med smak av ben (jo, Tony, ben komma pronto) till "hundvänlig choklad", som delägarinnan Abbie North kallar det, väl medveten om att hundar inte tål äkta kakao. Och hela inrättningen öppnades under pompa och skall med äkta engelsk tebjudning, bevistad av hundar i små rosetthalsdukar med Union Jack på, en upplevelse som Daily Mirror. kallar "seriöst surrealistisk".

Email Marketing Powered by MailPoet