foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/06, 2022

Carlsberg stämmer Heineken

Carlsberg stämmer Heineken för att ha missbrukat sin dominerande ställning i Grekland, där Heinekens dotterbolag Athenian Brewery har en marknadsandel på 50 procent. Carlsberg hakar på en stämning mot Heineken som bryggeriföretaget Macedonian Thrace lämnat in, där det bolaget anklagar Heineken för att ha "tvingat och skrämt" distributörer, grossister och återförsäljare, och därmed lurat konsumenterna. Enligt Het Financieele Dagblad stämmer Carlsberg och Macedonian Thrace Heineken på sammanlagt omkring 478 miljoner EUR.

Professor: Passa på att lansera lokal mat

De störningar av livsmedelsförsörjningen som Rysslands invasion av Ukraina har inneburit utgör också ett gyllene tillfälle för svenska livsmedelsproducenter att ta för sig. Det säger Per Hilletofth, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.
"Det har öppnat ett fönster som vi måste utnyttja för att skala upp vår lokala livsmedelsproduktion", säger han.
"Det finns nu en ökande efterfrågan på lokalt producerade livsmedel, med engagerade kunder. Livsmedelssystemen behöver förändras i grunden och potentialen för att öka den inhemska livsmedelsproduktioner har aldrig varit högre", säger Per Hilletofth.

Foodora växer med 1200

Redan höstens rekryteringsvåg var stor – nu meddelar Foodora att man tillsatt ytterligare över 1 200 nya tjänster hittills i år. Idag har företaget omkring 5 000 anställda.
"Foodora skapar nya viktiga arbetstillfällen", säger Daniel Gustafsson Raba, logistikchef på Foodora Sverige.

Svenskarna har upptäckt vildsvinskött

Efter att Jordbruksverket i två år satsat på att få svenskarna intresserade av vildsvinskött börjar nu resultaten komma. Efterfrågan ökar, säger myndigheten, som dock inte ger några närmare siffror; däremot utlyser man nu ytterligare tre miljoner SEK i projektpengar för att öka vildsvinskonsumtionen ytterligare.
"Det måste också ges förutsättningar för aktörer som hanterar vildsvinskött att kunna bli lönsamma så att det svenska vildsvinsköttet hamnar på tallrikarna i både offentlig sektor, på restaurangerna och i konsumenternas kök", säger projektledaren Camilla Bender Larson på näringsutvecklingsenheten på SJV.

Mackmyra tar in 62,3 miljoner

Mackmyra ska ta in ytterligare 62,3 miljoner SEK före emissionskostnader i en företrädesemission. Omkring 75 procent är redan säkrade genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden.
Pengarna ska bland annat användas till bolagets nybygge i Gävle, men också till bland annat rörelsens verksamhet.

El Taco Truck till OKQ8

OKQ8:s bensinstationer ska börja erbjuda tacotillverkaren El Taco Trucks produkter. Till en början blir det fem olika rätter.

Mackmyra rasade efter emissionsbesked

Mackmyras planerade nyemission sänkte aktien med 13,19 procent till 5:00 SEK på torsdagen. Veg of Lund föll med 10,74 procent till 10:14 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 5,08 procent till 28:00 NOK, Carlsberg A föll med 4,80 procent till 1 190:00 DKK, och Harboes Bryggeri föll med 3,84 procent till 75:20 DKK.
Eatgood steg med 4,76 procent till 2:20 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,60 procent till 145:60 SEK, Midsona B steg med 3,10 procent till 24:95 SEK, och Umida steg med 3,86 procent till 5:92 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,84 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,73 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,13 procent.

Gomidda: Ostrullningen är tillbaka

Nu är väl pandemin officiellt ändå över, för nu på söndag är det efter två år återigen dags för det kaos och den kalabalik som brukar beskrivas som Ostrullningen i Brockworth, rapporterar Reuters.
Som trogna läsare av denna spalt vet, så går den ut på att deltagarna jagar en fyrakilos Double Gloucester-ost nedför en 200 meter lång backe – som stundtals lutar bortår 50 procent – i den engelska byn Brockworth. Osten brukar vinna, med tanke på att den kan uppnå hastigheter på över 100 kilometer i timmen, men den människa som lyckas komma först efter den i ett stycke vinner priset, som består av en stor bit av sagda ost.
I ett stycke, var det ja, för blåmärken och frakturer och en och annan knockout brukar bli resultatet, och hälsovårdsmyndigheterna hade förmodligen gärna redan förbjudit evenemanget, om det inte vore för den brittiska vördnaden för allt traditionellt: ostrullningen har avhållits sedan åtminstone 1826, och skam den som tycker illa därom, som det står i det brittiska riksvapnet.

Email Marketing Powered by MailPoet