foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/06, 2022

Fortfarande enormt matsvinn i Sverige

Över en miljon ton livsmedel kasseras varje år, eller över 100 kilo per person, enligt en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU och SCB har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Mathem att en av fem svenskar kastar minst två kilo mat varje vecka.
"Trenden de senaste åren är att mängderna livsmedelsavfall minskar", säger Johan Hultén, avfallsexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, men lägger samtidigt in en liten reservation för att 2020 års siffror är osäkra på grund av pandemin.
Hushållen står för drygt två tredjedelar av livsmedelsavfallet, och alla institutioner är eniga om att det mesta av svinnet är onödigt.
"En vanlig orsak till just laggringssvinn är oplanerade matinköp som ofta skapar ett lager halvt använda matvaror som hamnar längst bak i kylen och glöms bort. Inventera hemma, planera inköpen innan du handlar och försök att äta upp innan du köper nytt", säger Johan Gertell, sälj- och marknadsdirektör på Mathem.

Fler unga i Norge än i Sverige snusar

Samtidigt som det nu är lika många i Sverige som i Norge som snusar, är andelen högre bland unga i Norge än bland unga i Sverige. Det visar nya siffror från norska Statistisk Sentralbyrå (SSB). Andelen snusare har ökat kraftigare i Norge än i Sverige i snart 15 år, enligt SSB, och idag snusar var fjärde 25-34-åring i Norge regelbundet, mot var sjätte i samma åldersgrupp i Sverige. Bland 16-24-åringarna snusar var femte norrman/kvinna, och var sjätte svensk.
"Det kan bero på att snus i Norge fortfarande är ett relativt nytt fenomen", säger förstekonsulenten Sindre Mikael Haugen på SSB till Verdens Gang, och tror också att snuset i högre grad kan ha ersatt rökning i Norge på grund av den norska skärpningen av tobakslagen från 2004.

Fairtrade: Svenska kedjor medverkar till fattigdom för bananodlare

Allt fler bananodlare i världen hamnar i utsatthet på grund av att priserna sjunker – och svenska dagligvarukedjor är ointresserade av att hjälpa dem. Det är innebörden i en ny rapport från Fairtrade, där det bland annat påvisas hur bananodlare allt oftare tvingas acceptera priser som inte täcker deras produktionskostnader.
"Människorna som odlar vår favoritfrukt måste få bättre betalt. Nu är det de som betalar för prispressen i form av ekonomisk utsatthet och oerhört tuffa arbetsvillkor. Ska de kunna rusta sig mot klimatförändringarna är ökade resurser en nödvändighet", säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Samtidigt kritiserar organisationen svenska dagligvarukedjor för att inte satsa på etiska bananer, på samma sätt som deras europeiska branschkolleger gör. Försäljningen av Fairtradebananer har minskat i Sverige från var sjätte till var åttonde banan på några år, enligt organisationen, samtidigt som utvecklingen går åt motsatt håll i till exempel Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
"Om svenska livsmedelskedjor åtog sig att exempelvis sälja halva volymen som ekologiska Fairtrade-bananer skulle det bli mycket enklare för konsumenten att göra hållbara val", säger Hewan Temesghen.

Dagligvarukedjor investerar i fiskodling

Axfood, Coop och Ica finns bland investerarna när företaget Re:ocean tar in 2,3 miljarder SEK till en ny landbaserad laxodling i Säffle. Där ska 10 000 ton produceras per år senast från 2026, vilket motsvarar nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen, enligt företaget.
"Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen. Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav", säger Re:oceans vd Morten Malle.

Havreskal blir xylitol hos Fazer

Fazers nya fabrik i Finländska Lahti blir först i världen med att producera xylitol från havreskal. Det är också första gången som skalen används som människoföda i någon form, istället for som tidigare användas som djurföda eller bränsle.
Samtidigt används restprodukterna efter xylitoltillverkningen som bränsle i fabriken, vilket gör att dess klimatavtryck blir lågt, rapporterar Food Navigator.

Carlsberg till väders

Carlsberg A steg med 12,11 procent till 1 250:00 DKK på onsdagen, före Ice Fish Farm som steg med 6,88 procent till 29:50 NOK, Veg of Lund som steg med 6,17 procent till 11:36 SEK, och Norcod som steg med 3,09 procent till 93:40 NOK.
Skåne-Möllan föll samtidigt med 11,46 procent till 139:00 SEK, medan Eatgood föll med 6,25 procent till 2:10 SEK, LMK Group föll med 5,90 procent till 16:58 SEK, Royal Unibrew föll med 4,87 procent till 578:80 DKK, och Lohilo föll med 4,77 procent till 5:99 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,07 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,76 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,59 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,41 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,29 procent.

Gomidda: Tumme med frukosten

En Tiktokanvändare som bara omnämns som "Jedda" berättar just nu hur hon avslöjade sin pojkvän med att vänsterprassla: hon kände igen hans tumme och hans frukost på en annan kvinnas Instagrampost.
Tummen ifråga ansåg hon sig så att säga ha tumme med , redan den, men när den dessutom uppträdde på bild i kombination med en frukost som bestod av vad pojkvännen normalt brukar beställa, som hon uttrycker det – oklart vad – så lade hon ihop två och två och fick det till tummen ned för pojkvännen, rapporterar Daily Mirror.
Den numera f d pojkvännen nekar till anklagelserna.

Email Marketing Powered by MailPoet