foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/05, 2022

Rasar mot rödlistade räkor

"Det är bara så dumt att jag inte vet vad jag ska säga". Det säger Peter Ronelöv Olsson från branschorganisationen Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) efter beskedet om att Världsnaturfonden WWF beslutat rödlista räkor fiskade i svenska vatten.
"Allt ser bra ut med räkbeståndet, föryngringen av nybeståndet slår all time high enligt nya siffror. Om man tittar på vetenskapen, den som är erkänd, så ser det väldigt bra ut för nordhavsräkan", säger Peter Ronelöv Olsson till SVT Nyheter Väst.
Havs- och Vattenmyndighetens utredare Bart Adriaenssens håller delvis med.
"Det finns en viss möjlighet att beståndet återhämtat sig de senaste åren", säger han till P4 Väst.

EU vill rädda miljontals ton hotad spannmål

Miljontals ton med spannmål hotas att förstöras på grund av att Ryssland blockerar hamnarna i Ukraina. Nu ska EU:s stats- och regeringschefer på sitt pågående toppmöte i Bryssel försöka enas om ett sätt att få ut spannmålen därifrån, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Bland de förslag som diskuteras finns en internationell fartygskonvoj för att ledsaga ukrainska fartyg ut ur den viktiga hamnstaden Odessa.

Magdalena: Hungersnöd hotar fattiga länder

Sveriges statsminister Magdalena Andersson varnar för att Rysslands invasion av Ukraina kan leda till hungersnöd i fattiga länder, eftersom priserna på bland annat spannmål och drivmedel skjuter i höjden.
"Det handlar om att vi inte ska hamna i en stor svältkatastrof i framförallt fattigare delar av världen. Där stigande matpriser gör att man inte har möjlighet att försörja sin befolkning", säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion i samband med EU:s pågående toppmöte i Bryssel.

Def. lanseringsdatum uppskjutet

Umidas definitiva lanseringsdatum för sina två ginprodukter som görs i samarbete med metalbandet Def Leppard skjuts trots allt upp. Idag var det meningen att de skulle ut på marknaden, men eftersom Def Leppard släppte nya albumet "Star Halos" i fredags och det gick bättre än väntat, väljer bandet nu att fokusera på det istället.
Nytt datum för Umidas Def Leppardgin har inte meddelats, annat än att det ska "ske så snart som möjligt".

Kraftigt ökad omsättning för Eatgood

Eatgood ökade sin omsättning för första kvartalet till 2,42 miljoner SEK (0,65). Samtidigt minskade man förlusten till -0,49 miljoner SEK (-0,68).
"Marknader öppnar upp och utsikterna är positiva", sammanfattar företaget.

Veg of Lund föll

Veg of Lund föll med 10,39 procent till 10:70 SEK på tisdagen, före bland andra Fuud som föll med 5,53 procent till 0:36 SEK, Midsona B som föll med 5,22 procent till 23:50 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,57 procent till 2:09 SEK, och Opticept som föll med 4,00 procent till 48:00 SEK.
Umida steg med 6,05 procent till 5:96 SEK, medan LMK Group steg med 3,89 procent till 17:62 SEK och Atria A steg med 3,65 procent till 9:09 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,57 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,92 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,92 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,36 procent.

Gomidda: Du tronar på maten från fornstora dar

I dagarna firar britterna att drottning Elizabeth II suttit på sin tron i 70 år (eller, ja, hon har ju inte suttit på den rent fysiskt i sju decennier, men ni fattar vad vi menar). Hade hon fått för sig att besöka puben Bramley Farm i Manchester, så hade hon kunnat få bestiga en tron gjord av bland annat Yorkshirepudding, kött, ugnsrostad potatis och grönsaker.
Puben – som jubiléet till ära tillfälligt bytt namn till "Ma'amhouse Inns" – tyckte nämligen att en klassisk engelsk pub bäst högtidlighåller monarkens uppfyllda önskan från nationalsången om long to reign over us med att bygga upp en fullskalig tron av allt det som bör ingå i en klassisk brittisk söndagsmiddag därstädes.
Pubägarinnan Julianne Martin säger till Daily Star att detta var ett "perfekt" sätt att kombinera rojalistisk yra med det bästa huset hava.
Drottningen själv lär dock inte förära puben ett besök, vilket kanske är lika bra, för mattronen har stått på sin plats ett tag redan, och förutom att den sannolikt är kungligt kladdig att sitta uppå, så vågar vi inte tänka på hur den luktar innan jubelhelgen är avklarad.

Email Marketing Powered by MailPoet