foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/05, 2022

Storfusion i fiskbranschen

Norska fiskbjässen Salmar köper konkurrenten Norway Royal Salmon för omkring 4,1 miljarder NOK, vilket man betalar med egna aktier. Båda företagen har flera överlappande verksamheter både i Norge och i Island, som man nu hoppas samordna och därmed öka värdena.

Alkohol- och tobaksskatterna ska höjas

Skatterna på alkohol och tobak ska höjas i två steg, nu vid årsskiftet samt vid nästa årsskifte. Det föreslår regeringen, som också vill se höjda skatter på andra nikotinhaltiga produkter. För öl och vin ska skatten höjas med omkring fem procent i första steget och ytterligare åtta procent i andra, medan skatten på sprit föreslås öka med en procent per tillfälle, och tobaksskatten med tre respektive en procent.
Höjningarna väntas ge ökade inkomster med en miljard per gång till statskassan.

Dalsspiras ordförande avgår

Dalsspiras ordförande Per Lönn meddelar att han avgår från styrelsen av personliga skäl. Som en följd lämnar även styrelsemedlemmen Mattias Göransson att han avgår, eftersom han är nära vän med Per Lönn. Dalsspira kallar till extra bolagsstämma så snart det finns förslag på ersättare.

Stora skillnader i ekologiska utbud

73 procent av bananerna i våra vanligaste e-handelsbutiker är ekologiska, men bara en procent av chipsen är det. Nästan en tredjedel av mjölken är ekologisk, men bara fem procent av osten är det, och på den bogen fortsätter skillnaderna för vara efter vara som Sveriges Konsumenter har undersökt.
"Det här är anmärkningsvärda skillnader i en tid när vi vet hur viktigt det är att vi äter mer hållbart", säger organisationens generalsekreterare Jan Bertoft.
Sveriges Konsumenter har fått förklaringen från butikerna att kunderna gör andra hållbara val, som vegetariskt och närproducerat; en förklaring som Jan Bertoft underkänner.
"Livsmedelskedjorna kan inte bara skylla på sina kunder. Om de menar allvar med att öka försäljningen av ekologisk mat så behöver de lägga mer krut på att informera och övertyga sina kunder om hur viktigt det är med just eko", säger han.

Pressbyrån och 7-Eleven städar upp i korven

Sockret och alla tillsatser med E-nummer ska bort från korven som säljs på Pressbyrån och 7-Eleven. Samtidigt försvinner även allt nötkött i korvarna, förutom i högrevskorven, meddelar bolagen. Det är resultatet av ett utvecklingsarbete i samband med leverantören Lindvalls Chark.
"Våra kunder vill enkelt kunna göra hållbara val och därför är det viktigt för oss att hela tiden testa och utvärdera vilka produkter vi vill erbjuda våra kunder med gott samvete", säger Lorance Ljungqvist, kategorichef, Reitan Convenience Sverige.

Ikea återkallar sylt

Ikea återkallar ekologisk jordgubbssylt efter att man upptäckt att det kan finnas plastbitar i den. Enligt Ikea kommer plastbitarna från trasiga brickor som användes när jordgubbarna plockades.

Minskad vinst för Tine

Norska mejeridominanten Tine minskade sin vinst före skatt för årets första fyra månader till 348 miljoner NOK (503), efter att omsättningen blivit i stort sett oförändrad om 7,78 miljarder NOK (7,73).

Dalsspira föll

Dalsspira föll med 7,53 procent till 1:09 SEK på måndagen, medan Grieg Seafood föll med 4,26 procent till 139:30 NOK, Umida föll med 3,10 procent till 5:62 SEK, och Atria A föll med 2,56 procent till 8:77 EUR.
Ice Fish Farm steg med 6,87 procent till 28:00 NOK, Scandi Standard steg ned 6,66 procent till 41:94 SEK, Novozymes steg med 5,85 procent till 450:80 DKK, och Humble Group steg med 5,33 procent till 19:38 SEK.:
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,83 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 4,16 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,33 procent.

Gomidda: Råttan i pizzan, avsnitt 988082618401670

Senaste avsnittet i de eviga skrönorna av "råttan i pizzan" serveras från Storbritannien, där Vagner Cuna, 23, i London köpte sig en påse pak choi på väg hem från gymmet häromsistens, bara för att upptäcka när han kom hem att den innehöll en liten ödla.
En livs levande ödla, dessutom, som upptäcktes i allra sista stund innan Vagner Cuna satt in pak choien i luftfritösen.
Detta blev än mer chockerande för honom, då han till råga på allt är vegetarian, så först funderade han på att behålla ödlan som husdjur. Men eftersom han inte riktigt visste hur man skulle ta hand om den, släppte han ut den i Regent's Park, rapporterar Daily Mirror, som företer bildbevis på ödlans existens.
Dagligvarukedjan som sålde produkten – och som kanske helst vill vara anonym – har bett Vagner Cuna om ursäkt, men också tackat honom för att han sett till att återbörda ödlan till sin naturliga miljö.

Email Marketing Powered by MailPoet