foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/05, 2022

"Dramatisk ökning av bekämpningsmedel i EU-mat"

Halterna av de 55 giftigaste bekämpningsmedlen, som EU beslutat ska fasas ut, har istället ökat dramatiskt i livsmedel inom EU de senaste tio åren. Det uppger en ny rapport från organisationen Pesticide Action Network Europe, en paraplyorganisation där bland andra Svenska Naturskyddsföreningen ingår, och som arbetar mot bekämpningsmedel i livsmedel.
Rapporten går därmed stick i stäv med de officiella siffrorna, enligt vilka halterna av medlen minskar, och innebär dystra utsikter för EU:s uttalade mål att halterna ska ha halverats år 2030.
Organisationen kräver nu att EU:s medlemsstater omedelbart förbjuder de tolv giftigaste bekämpningsmedlen, att de börjar förbjuda de övriga, och att EU-kommissionen agerar för att medlen ska försvinna.

EU lyfter alla tullar mot Ukraina

EU avskaffar samtliga tullar för import från Ukraina under ett års tid. Beslutet är avsett att förenkla för livsmedelsexport till EU, vilken drabbats hårt av Rysslands invasion, samt även stärka Ukrainas ekonomi.

Glad långhelg!

Foodwire tar ledigt under Kristi Himmelfärdshelgen och återkommer på måndag, 30 maj.

Ökad förlust för Humble

Humble Group ökade förlusten före skatt för första kvartalet till -232 miljoner SEK (-38), efter att omsättningen stigit till 879 miljoner SEK (88). Vd Simon Petrén vill dock hellre fokusera på företagets tillväxt, och alla företagsköp man ägnat sig åt det senaste året: dessa har "historiskt visat sig ha en hög kassagenerering", säger han.

Saft- och juiceförpackningar ska pantas

Alla saft- och juiceförpackningar i plast och metall ska vara anslutna till det svenska pant- och retursystemet senast i början av nästa år. Bestämmelserna gäller även för koncentrat, och innebär att det undantag som funnits hittills försvinner. De som sedan tidigare anslutit sig till systemet frivilligt kommer att behöva teckna nya avtal.

Fuud steg på kort börsdag

Fuud steg med 8,78 procent till 0:36 SEK på onsdagen, då aktiehandeln på Stockholmsbörsen avslutades klockan 13:00. Oatly steg med 7,27 procent till 3:69 SEK, medan Simris Alg steg med 3,59 procent till 0:39 SEK och Mackmyra steg med 3,51 procent till 5:90 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 9.61 procent till 2:07 SEK, medan Probi föll med 6,98 procent till 293:00 SEK och Dalsspira föll med 6,20 procent till 1:21 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid stängningsdags minskat med 0,96 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade på eftermiddagen ökat med 1,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,31 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,42 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,30 procent. 

Gomidda: ...eller inte

Om det blir en god middag eller inte, när man förtär den substans som tillverkaren av Vegemite nu bjuder på, är väl en högst omtvistad fråga. Men för den som så önskar finns numera vita bönor i tomatsås med smak av Vegemite, tack vare ett samarbete med australiska SPC, rapporterar husorganet LADbible.
Här tarvas möjligen en förklaring. Vegemite är den australiska motsvarigheten till brittiska Marmite, ett av våra vanligaste hatobjekt här på redaktionen, och tillverkas liksom denna (Marmite, alltså, inte Foodwireredaktionen) på överblivet jästextrakt från landets bryggerier, vilket gör den till en tjock och seg svart massa med färg, form och konsistens (samt möjligen smak) av sedvanlig skokräm. Den används som smörgåspålägg med mera av mindre nogräknade, liksom de vita bönorna, vilka ju i samma kretsar begagnas på samma sätt. Så varför inte slå samman de två, tyckte tillverkarna.
"Den ultimata australiska hopkoket", lyder devisen i reklamen, och det tvivlar vi nog inte på.
Samtidigt som det just idag känns skönt att veta att det är väldigt, väldigt långt till Australien.

Email Marketing Powered by MailPoet