foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/05, 2022

IMF: Världen hotas av livsmedelskris

Rysslands invasion av Ukraina hotar att leda till en global livsmedelskris. Det varnade Internationella Valutafondens (IMF) chef Kristalina Georgieva i ett tal inför World Economic Forum i Davos, skriver Just-food.
Flera råvaror har redan blivit mycket dyrare, men nu finns även oro för att vårsådden kommer att störas av kriget.
Liknande tongångar kom från Achim Steiner på FN:s utvecklingsorgan UNDP.
"Vi har problem"; sade han. "Det är en akut kris inom livsmedel, bränsle och finanser. Just nu finns det ingen anledning att tro att detta är någon kortvarig utmaning. Vi befinner oss mitt i en serie kriser som utvecklas, och världen har ingen beredskap för detta", sade han.

EU:s jordbruksministrar i krismöte

EU:s jordbruksministrar träffas just nu i Bryssel för att diskutera livsmedelsförsörjningen efter Rysslands invasion av Ukraina. Ännu finns det ingen akut livsmedelsbrist i Europa, men det är brist på vissa varor, sade Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg till Sveriges Radio före mötet.
Bland de saker som ska diskuteras är hur man ska kunna hitta alternativa transportvägar för spannmål från Ukraina, efter att Ryssland blockerat sjötransporterna. men att ersätta de. transportvolymer det handlar om kommer att bli problematiskt.

Cerealia och Mycorena samarbetar

Lantmännen Cerealia och svampproteinbolaget Mycorena inleder ett nytt samarbete för att utveckla nya produkter baserade på mycoprotein.
"Marknaden för alternativa proteinkällor växer snabbt och vi arbetar kontinuerligt för att ta fram hållbart producerade produkter inom området", säger Maja Påhlman, utvecklingschef på Lantmännen Cerealia.

Poppels satsar på crowdfunding

Bryggeriföretaget Poppels ska ta in 22.5 miljoner SEK efter emissionskostnader genom crowdfunding. Pengarna ska gå till att utöka både bryggeri- och restaurangdelen, rapporterar Beernews.
"Vi har inga konkreta planer, men det är klart att fler restauranger är en möjlighet som vi undersöker. Sen ska vi öka produktionen för att kunna fortsätta att växa och även jobba vidare med alkoholfritt", säger marknadschefen Magnus Pettersson.

Minstingen lanserar barnmat

Axfood lanserar tre nya ekologiska barnmatspuréer under egna varumärket Minstingen, vilka dessutom kommer i klämpåse, så att man lätt kan ta dem med sig.

Norska kött- och äggpriser skjuter i höjden

Priserna på kött och ägg väntas stiga med 4 NOK per kilo från och med halvårsskiftet, skriver Nationen. Prisökningen har beslutats av Nortura, som enligt den norska ordningen han ansvaret för att styra prisutvecklingen på kött och ägg. Ökningen motsvarar 5,65 procent, och kommer ovanpå den extra prisökningen i vintras.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 10.39 procent till 159:40 SEK på tisdagen, slaget endast av Norcod som steg med 12,47 procent till 90:20 NOK, och följt av Dalsspira som steg med 5,74 procent till 1:29 SEK.
Ice Fish Farm föll med 6,13 procent till 29:10 NOK, medan Mackmyra föll med 5,94 procent till 5:70 SEK och Oatly föll ,ed 5,68 procent till 3:49 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,88 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,76 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,23 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,44 procent.

Gomidda: Pasta er för honom!

Man ska inte sitta och äta när man kör. I synnerhet inte spaghetti. Och i synnerhet inte om det man kör råkar vara en 40 ton tung lastbil.
Detta enkla sakförhållande hade inte holländaren Martin Veens, 30, inte riktigt klart för sig, när han i full färd med denna hantering stoppades av polisen på riksväg A55 vid Northrop i norra Wales. Det upptäcktes då att den gode Martin Veens – som minsann inte ska få vara anonym! – satt och styrde sin lastbil med knäna, medan han käkade spaghetti ur en gryta.
Till och med hans försvarsadvokat vid den efterföljande räfsten medgav enligt Daily Mirror att detta var "utomordentligt korkat att göra", och nu får Martin Veens byta sin spaghetti mot fängelsekost i två månader, samt köra upp för lastbilskörkort igen, när hans spärrtid på ett år har gått ut.
Och i vänstertrafik och allt.

Email Marketing Powered by MailPoet