foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/05, 2022

Axfood: Bort med moms på hållbar mat

Axfood vill att momsen på hållbara livsmedel antingen avskaffas helt eller åtminstone halveras till sex procent. Det skulle göra sådan mat mer lönsam och därför öka tempot i den gröna omställningen, men också minska risken att kunderna väljer bort den nu när maten är på väg att bli dyrare, enligt företaget.
"Den stigande matprisinflationen och EU-kommissionens tydliga ställningstagande kring matmoms gör det angeläget att så snart som möjligt förändra den svenska matmomsen så att den gynnar hållbar mat genom prissänkningar för konsumenter", säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Norden vill ha undantag från EU:s äggregler

Sverige, Danmark, Finland samt även icke-EU-landet Norge vill ha undantag från EU:s planerade nya regler om max 28 dagars hållbarhetsdatum på ägg. De nya EU-reglerna ska införas mot bakgrund av problem med salmonella på flera håll i Europa, men de nordiska länderna argumenterar att smittan inte finns här på samma sätt. Ännu har kraven dock inte vunnit gehör, rapporterar NTB.
EU-kommissionen har lagt ut frågan på remiss fram till sista maj, och räknar med att fatta beslut om reglerna under hösten.

Convini handlar i Tyskland

Svenska mat- o ch dryckesautomatföretaget Convini köper tyska Hello Fresh Go, en av dess största konkurrenter i landet. Genom köpet går Convini från dagens drygt 100 måltidsbutiker i Berlin med omnejd till över 300 enheter över stora delar av landet.
Köpesumman har inte uppgetts.

Torsken rödlistad igen

All torsk från Östersjön och Nordostatlanten får fortsatt rött ljus i världsnaturfonden WWF:s senaste fiskguide, medan torsk från Barents hav och handlinefångad torsk från Färöarna får gult ljus. Därmed finns inget torskbestånd som det anses helt oskadligt att fiska i, enligt WWF.
Samtidigt går skarpsill från Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön från grönt till gult.
"Mängden lekmogen fisk i beståndet har minskat och fiskdödligheten på grund av fisket har ökat", säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden.

Almondy i ny skrud

Almondy firar sitt 40-årsjubileum med ny logotyp och ny design på förpackningarna (se bild). Den nya designen rullas ut under sommaren.

Minskad vinst för Mondelez

Konfektyrjätten Mondelez minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 0,96 miljarder USD (1,11), efter att att omsättningen ökat till 7,76 miljarder USD (7,24).

Starbucks lämnar Ryssland

Starbucks blir nästa stora västerländska foodservicekedja att helt lämna Ryssland, efter att tillfälligt ha haft sina caféer i landet stängda sedan mars i protest mot Rysslands invasion av Ukraina. Starbucks, som funnits i Ryssland sedan 2007, kommer att ge sina omkring 2 000 anställda vid 130 caféer sex månaders uppsägningslön samt hjälpa dem att hitta nya jobb, rapporterar NPR.

Nytt fall för Fuud

Fuud föll med 16,91 procent till 0:32 SEK på måndagen, före bland anda Skåne-Möllan som föll med 9,52 procent till 144:40 SEK, Norcod som föll med 5,65 procent till 80:20 NOK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,13 procent till 2:09 SEK, och Midsona B som föll med 3,23 procent till 24:00 SEK.
Probi steg med 8,06 procent till 315:00 SEK, medan Umida B steg med 4,55 procent till 5:98 SEK och LMK Group steg med 3,92 procent till 16:98 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,24 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,35 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,68 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,70 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,43 procent.

Gomidda: Öltatuering

Det är inte utan att vi kliar oss lite i huvudet inför bryggeriföretaget Åbros senaste PR-jippo, där man säger sig utmana Sveriges bryggerier i en tävling som ska utse Sveriges mest tatuerade öl.
Utmaningen består i att skicka i så många blider som möjligt på tatueringar med "en tydlig koppling till en specifik öl" till Åbro, som sedan ska räkna bilderna och utse en vinnare.
Men är tanken att konkurrenterna ska gå runt på stan och plåta människor med ölrelaterade tatueringar? Eller skas det smygfotograferas mer eller mindre exponerade kroppar på badstränder och gym, en utmärkt dokumentation av bevismaterial i senare åtal om ofredande? Eller ska alla anställda på företagen ut och kladda loggor på kroppen både här och där? Ty det går väl lätt att förfalska en tatuering med en vanlig bläckpenna?
Och hur ska någon kunna lita på att Åbro inte har samma rösträkningsprinciper som dem som USA:s förre president fick för sig att de olydigaste delstaterna hade?
Så många frågor. Så få svar.

Email Marketing Powered by MailPoet