foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/05, 2022

Systemet nobbar prishöjningar

Systembolaget avvisar de svenska bryggeriernas krav på att få kompensera sig för de skenande kostnaderna genom en extra prishöjning. Systemet motiverar detta med att man då skulle riskera att släppa igenom en samordning av prissättningen bland konkurrerande leverantörer, det vill säga bryta mot konkurrensreglerna, säger sortimentschefen Ulf Sjödin till nyhetssajten Beernews. Dessutom menar man att det vore orättvist mot dem som höjde priserna senast leverantörerna fick göra det i mars.

Förlust för Umida

Umida vände till förlust före skatt för första kvartalet om -1,70 miljoner SEK (+0,07), efter att nettoomsättningen exklusive dryckesskatter ökat till 13,03 miljoner SEK (11,43).
"Det första kvartalet är alltid vårt svagaste kvartal då våra produkter har en stark säsongsvariation", säger vd Filip Lundquist, men han konstaterar också att företaget drabbats av logistikproblem på grund av kriserna i omvärlden.
"Vi tvingas idag jobba med längre framförhållning och reservera vårt behov för många månader framöver vilket också sätter utmaningar i likviditeten", säger han.

Fuud tar in 78 miljoner

Fuud tar in omkring 78,1 miljoner SEK i en ny företrädesemission, för vilken man redan fått garantier för dryg 80 procent av den. Pengarna ska främst finansiera förvärven av GI-Boxen och Foodbox, genom att en större del av köpeskillingen för dessa betalas i aktier snarare än kontant, men även lösa lån samt gå till investeringar och expansion.

Humble köper Franssons Konfektyrer

Hungriga Humble Group tuggar nu i sig ännu ett bolag, skumgodistillverkaren Franssons Konfektyrer i Gränna. Köpeskillingen blir omkring 28,2 miljoner SEK, varav hälften i form av aktier i det egna bolaget.
Det senaste året har Humble köpt upp ett 30-tal olika bolag.

Även Affärsvärlden skakar på huvudet åt Cloettas nybygge

Tidningen Affärsvärlden sällar sig nu till den tillagande mängden kritiker mot Cloettas planerade nya fabrik i Nederländerna för 2,5 miljarder SEK.
"De närmaste åren kommer att vara centrerade kring bygget och risken för både skenande kostnader och förseningar", skriver tidningen i en ny aktieanalys, där man sänker rekommendationen från "köp" till "behåll":

Flaskbrist för tyska bryggare

Tyska bryggeriföretag kan drabbas av brist på flaskor, eftersom produktionskostnaderna och råvaruproblemen gjort det svårt att få fram tillräckligt många. För de flaskor som tillverkas har priserna ökat med 80 procent, och nu väntas framförallt små och medelstora bryggeriföretag drabbas.
"Vi kommer att uppleva brist senast till sommaren", säger Holger Eichele, vd för bryggeriföreningen Deutsche Brauer-Bund, till tidningen Bild.

Fuud rasade efter nyemissionsbesked

Fuuds besked om nyemission föll i allt annat än god jord hos marknaden, som sänkte aktien med hela 29,45 procent till 0:38 SEK på fredagen. Lohilo föll med 4,69 procent till 6:30 SEK, medan Umida föll med 4,67 procent till 5:72 SEK efter sin kvartalsrapport.
Skåne-Möllan steg med 10,58 procent till 159:60 SEK, medan Midsona B steg med 8,06 procent till 24:80 SEK och Eatgood steg med 6,85 procent till 2:34 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,08 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,22 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,87 procent.

Gomidda: Box in Bag

Efter Bag in Box-vinernas genombrott är det nu dags för motsatsen – Box in Bag. Det är svenska The Beverage Group som lanserar nya vinet Essence Organic Rosé på box, och när man köper den får man en väska med vinmotiv på köpet, som man kan bära med sig lådvinet uti, ifall man skulle känna behov av tre liter vin att ha tillhands för omedelbar konsumtion, när man är ute och går på stan.
Väskan är naturligtvis stylad efter konstens alla regler (se bilderna här intill) och försedd med motiv som ska föra tankarna till vinet som antas ligga däruti.
Elaka som vi är kan vi nog inte undra om inte det där rödrosa på väskan snarare för tankarna till hur det ser ut i huvudet dagen efter, på den som inmundigat innehållet, men så är vi ju heller inga modeexperter.
Email Marketing Powered by MailPoet