foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/05, 2022

Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött går samman – och satsar på vego

"Protos" blir namnet på det nya bolaget när Gotlands Slagteri och Svenskt Butikskött nu går samman. Det nya namne syftar på "protein", eftersom man kommer att frångå enbart fokus på kött, och bredda verksamheten till att även innefatta proteinrika, vegetariska produkter. 
"Hela världen står inför ett systemskifte när det gäller matproduktionen", säger Thomas Östlund, vd och ägare.

Flera fel i fiskpinnar

Fiskpinnar från Ica och Ica Basic, som på förpackningen uppges innehålla rapsolja, innehåller istället solrosolja, och Coops och Xtras fiskpinnar innehåller både torsk och kolja, istället för bara torsk, som förpackningen uppger. Det visar laboratorietester från Testfakta, som gjorts bland nio olika fiskpinnar på den svenska marknaden.
Dessutom besår halva vikten av Xtras fiskpinnar av enbart panering, medan Picards bara har en tredjedel panering.
Fiskpinnar som förfriterats med rapsolja innehöll dessutom fyra gånger högre halt av omega-3 än dem som förfriterats med solrosolja.

Efter havre kommer råg

Efter floden av havredrycker på marknaden lanserar nu Alpro vad man hävdar är Sveriges första dryck baserad på råg. Den heter kort och gott "Rye" och ska liksom havredryckerna kunna ersätta mjölk i en rad olika sammanhang.
Rågen kommer från Finland och drycken produceras i Karlshamn.
"Idén om en rågdryck föddes för länge sedan, men det har varit en process att ta fram den på det sätt vi vill och hitta de bästa råvarorna", säger varumärkeschefen Daniel Nobis.

Lohilo kapar förlusten

Lohilos förlust krympte ihop till -0,31 miljoner SEK (-9,16) före skatt för första kvartalet i år. Omsättningen steg samtidigt till 58,61 miljoner SEK (57,69), och nu räknar bolaget med att nå lönsamhet redan i år, trots ökade kostnader – eftersom man tänker höja priserna och samtidigt håller på att kapa kostnaderna.

Små Coopbolag lönsammast

Coop Färingsö är Sveriges lönsammaste Coopföretag, med en rörelsemarginal om 6,8 procent förra året, följt av Coop Veberöd som uppvisade 6,0 procent. Det visar en sammanställning som tidningen Dagligvarunytt har gjort. Därefter kommer i tur och ordning Coop Möja, Coop Varberg, Coop Värmland samt Coop Källö-Knippla, medan Coop Kristianstad-Blekinge är mest olönsam med en rörelsemarginal om -2,4 procent.
Även i absoluta tal hamnar Coop Kristianstad-Blekinge på jumboplats med en rörelseförlust om -26,8 miljoner SEK, medan Coop Värmland med en rörelsevinst om 158,9 miljoner SEK endast slås av jätten Coop Butiker och Stormarknader, som hade en rörelsevinst om 257,0 miljoner SEK – alltså bara knappt två tredjedelar mer.
Siffrorna påverkas visserligen av den stora IT-attacken i början av juli förra året, säger KF:s och Coop Sveriges ordförande Leif Linde till tidningen, men även 2020 hamnade små bolag som Coop Veberöd, Coop Frillesås och Coop Möja i lönsamhetstoppen.

"Motbud möjligt i Match"

Tvärtemot andra bedömare tror finanshuset Jefferies att det kan komma ett motbud på Swedish Match, som skulle konkurrera med Philip Morris bud om 106 SEK per aktie. I en ny analys pekar Jefferies ut Japan Tobacco som den mest troliga konkurrenten, men anger inga närmare belägg för antagandet.

Indonesien öppnar palmoljekranen

Indonesien kommer återigen att tillåta export av palmolja från 23 maj. Det meddelade presidenten Joko Widodo på torsdagen, rapporterar Bloomberg News. Indonesien stoppade palmoljeexporten den 28 april.

Underkänt för Lohilo

Lohilo fick rejäl bakläxa för sin kvartalsrapport av marknaden, som sänkte aktien med 5,16 procent till 6:61 SEK, efter att kursfallet som mest varit 9,07 procent. Fuud föll tillbaka efter gårdagens rusning med 9,47 procent till 0:55 SEK, före bland andra Agtira som föll med 7,20 procent till 24:50 SEK, Eatgood som föll med 6,41 procent till 2:19 SEK, Kesko B som föll med 6,13 procent till 23:57 EUR, och Midsona A som föll med 5,59 procent till 27:00 SEK.
Skåne-Möllan steg med 8,42 procent till 144:20 SEK, medan Dalsspira steg med 5,88 procent till 1:26 SEK och Sjöstrand Coffee steg med 3,76 procent till 2:21 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,51 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,42 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,26 procent.

Gomidda: Den yttersta belöningen

Delar av Foodwires redaktion ägnar sig emellanåt åt att springa ganska långt helt i onödan. Det kan till exempel ske inom ramen för den västsvenska löparfesten Göteborgsvarvet, som äger rum stundande helg.
21 km asfaltsnötande kräver sin tribut och när man släpar sin uttjänta lekamen uppför Sprängkullsgatan mot Linnéplatsen och målgången på Slottskogsvallen, ringer skridskoikonen Nils van der Poels bevingade ord i öronen: "Det är aldrig för sent att ge upp." Men man stretar på, för långt där framme hägrar ju belöningen: medalj, banan – och ytterst välförtjänt kexchoklad.
Så har det varit under många år, men i dagens nyhetsskörd upptäcker vi plötsligt den lilla bomben: kexchokladen är borta och ersatt av – en tårtbit från Almondy. Som tur är har den gravt kexchokladberoende redaktören inte anmält sig till loppet i år, och som tur är gillas även tårta från Almondy – men det kan kanske behövas ett år för att vänja sig vid tanken.

Email Marketing Powered by MailPoet