foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/04, 2020

Säsongsarbetare undantas i nytt inreseförbud

Utländska gästarbetare som behövs inom jordbruket undantas när Sverige utökar sitt inreseförbud fram till 15 maj på grund av coronakrisen.
"Men ytterst är det gränspolisen som avgör vilka som har rätt att komma in i Sverige", säger inrikesminister Mikael Damberg (S) enligt Svenska Dagbladet.
Dessutom återstår frågan hur många som faktiskt kommer att vilja resa till Sverige för att arbeta.

Scandi Standard fick luft under vingarna

Scandi Standard ökade sin vinst före skatt för helåret till 312 miljoner SEK (233), efter att omsättningen ökat till 9,89 miljarder SEK (8,80). Vinstökningen skedde på samtliga marknader där företaget är aktivt, och har potential att öka ännu mer, enligt vd Leif Bergvall Hansen.

Bra kvartal för Chr. Hansen

Chr. Hansen ökade sin nettovinst för räkenskapsårets andra kvartal till 58,9 miljoner EUR (58,0), efter att omsättningen stigit till 294,7 miljoner EUR (283,7).

Bara elva Nettobutiker stängs

Det blir bara elva Nettobutiker som försvinner helt när resten görs om till Coopbutiker. Det har Coop Sverige nu meddelat.
"Att ställa om en butik är en miljoninvestering och då måste butikerna visa långsiktig lönsamhet, vilket de inte gjort i de här fallen", säger Helena Esscher, presschef hos Coop till Fri Köpenskap.
De butiker som stängs – vilket ska ske till sommaren – ligger i Angered, Ale, Borås, Falköping, Jönköping, Katrineholm, Nässjö, Tidaholm, Åmål, Trelleborg samt Älmhult.

Kraftig ökning på Systemet

Systembolaget har noterat en tioprocentig försäljningsökning hittills under coronakrisen, eller plus tre mljloner liter räknat i ren alkohol.
"Folk har inte samma möjlighet att gå ut och äta eller sätta sig i en bar på grund av rekommendationerna för att minska smittspridningen", säger Christina Nilsén, områdesansvarig för Systembolaget i Umeå., till SVT Nyheter.

Kalorisnål glass från Nick's

Svenska Nick's lanserar en ny serie glass som bara ska innehålla "en fjärdedel av kalorierna jämfört med marknadsledande varumärken", som företaget uttrycker det. Detta sker genom att byta ut sockret och dra ner på andelen fett.

Kiviks lemonad till butik

Kiviks Musteri lanserar nu sin lemonad i butik, efter att den tidigare bara funnits inom besöksnäringen samt på nätet.

Chr. Hansen och Scandi Standard lyfte på rapporter

Chr. Hansen steg med 10,42 procent till 582:80 DKK efter att man presenterat sin kvartalsrapport på torsdagen. Även Scandi Standards årsrapport fick ett varmt mottagande på börsen, som skickade upp aktien med 9,40 procent till 67:50 SEK. Eatgood steg samtidigt med 12,50 procent till 2:43 SEK, Dalsspira med 12,47 procent till 4,78 SEK, Skåne-Möllan med 4,50 procent till 418:00 SEK, Mackmyra med 4,47 procent till 7:48 SEK, Bayn Europe med 7,37 procent till 1:72 SEK, Umida med 6,44 procent till 2:48 SEK, Kesko A med 3,63 procent till 54:30 EUR, Biogaia med 3,07 procent till 453:50 SEK, och Olvi A steg med 2,75 procent till 37:30 EUR.
Harboes Bryggeri föll samtidigt med 3,58 procent till 53:80 DKK, före Veg of Lund som föll med 2,34 procent till 5:84 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,30 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,65 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,19 procent.

Gomidda: Alla har vi våra bekymmer

Köttet är för fett, maten smakar inget, och personalen är för långsam med att ta bort kaffefläckar! Se där några av de allvarlga världsproblem som drabbar de stackare som återvänt till Kuwait efter resor utomlands, och som satts i karantän på femstjärniga lyxhotell – varav några med privata badstränder – innan de släpps ut på gatorna i landet.
En av dem utgjuter sig till exempel i ett videomeddelande till landets finansminister om att hen får slänga maten eftersom den inte smakar särskilt mycket – och där salladen till råga på allt serverats utan dressing, rapporterar Het Laatste Nieuws, och roomservicen är enligt en annan alldeles för långsam med att torka kaffefläckar som vederbörande uppenbarligen spillt ut. En tredje klagar på att köttet är för fett, en fjärde på att rummet är alldeles för litet och att sängen därstädes förefaller fastlimmad vid garderoben, och så vidare.
Regeringen – som bötfäller den som sprider viruset med motsvarande runt hundratusen kronor – har sagt ifrån att man inte tänker tolerera klagomål eller sarkasmer mot karantänsreglerna, men om detta innebär att man tänker nedgradera de arma karantänssittande till exempelvis fyrstjärniga hotell eller vidta liknande drastiska mått och steg är dock oklart.
Vi tar dock dessa meddelanden som ett tecken på att systemkollapsen nu är ett faktum.