foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/12, 2021

Ica förlorade om avsked i AD

Det var fel av Ica att avskeda en lagerarbetare som stod bredvid när en annan anställd var våldsam mot en kvinnlig kollega. Det har Arbetsdomstolen beslutat, vilket innebär att avskedandet ogiltigförklaras och lagerarbetaren får över en halv miljon kronor i ersättning, skriver Handelsnytt. Det är inte bevisat att lagerarbetaren på Icas lager i Helsingborg på något sätt har brutit mot sina skyldigheter i anställningen, enligt domen, medan Ica har hävdat att denne uppmuntrat till våldet och dessutom ljugit om det inför arbetsgivaren.
"Vi förstod aldrig varför Ica och Svensk Handel valde att driva detta till domstol. Det finns ingen civilkuragelag i Sverige som tvingar människor att ingripa mot bråk", säger Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som drivit frågan åt Handels.

Icas köp av Ica på fel sida marginalen

Ica-handlarnas Förbund och AMF Pension har preliminärt bara lyckats säkra 88,4 av aktierna i Ica Gruppen. Därmed hamnar man med knapp marginal på fel sida om den gräns om 90 procent, som de båda köparna – genom det gemensamma bolaget Murgröna Holding – satt som villkor för att budet ska fullföljas.
Nyligen övervägde budgivarna att sänka det kravet kraftigt, vilket man sedermera inte gjorde, så ännu återstår att se hur hårt Murgröna Holding kommer att hålla på 90-procentsgränsen. Den slutliga sammanräkningen väntas under torsdagen.

Ica: Ät dig till billigare boende

Ju mer mat du handlar hos Ica, desto lägre ränta får du på bolånet i Ica Banken. Det är innebörden i ett nytt bolåneerbjudande som Ica Banken lanserar, och som beräknas bland annat på kundernas inköp i Icabutikerna, Apoteket Hjärtat, och av övriga bank- och försäkringstjänster på Ica Banken. Det nya bolånet ska erbjudas alla Icakunder senast till våren.

Fritt fall för dansk fläskexport till Kina

Danmarks export av fläskkött till Kina – som ursprungligen såg ut att bli en guldkantad hantering – har rasat med nästan en tredjedel sedan årsskiftet, räknat på volym, och med nästan hälften, räknat på värde. Under tredje kvartalet i år såldes 114 000 ton till Kina för 1,55 miljarder DKK, men under första kvartalet i år sålde man 169 000 ton för 2,91 miljarder DKK, visar siffror från branschorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Hett vinbolag till börsen

Svenska Viva Wine Group börsdebuterade på First North-börsen på tisdagen, och börsnoteringserbjudandet blev kraftigt övertecknat. Företaget får därmed 20 000 nya ägare och en kapitalinjektion på 1,2 miljarder SEK före kostnaderna för börsnoteringen.
Aktien handlades på onsdagseftermiddagen för 55:23 SEK, vilket ger bolaget ett börsvärde om 4,98 miljarder SEK.

Tican kan stämmas för avtalsbrott

Över 80 danska lantbrukare överväger att stämma svinslakteriet Tican för avtalsbrott. Tican har avtalat med medlemmarna i Danske Svineproducenter att betala samma pris som Danish Crown, men i år har uppfödarna bara fått omkring 80 procent av Danish Crownpriset från Tican, enligt organisationen.
Danske Svineproducenter har nu bett en advokat om råd om hur man ska gå vidare, skriver Jydske Vestkysten. Tican å sin sida förnekar att man har ett sådant avtal som Danske Svineproducenter beskriver.

Nortura får sälja mer till norska försvaret

Norska Nortura har i många år varit leverantör av röt kött till den norska försvarsmakten, men nu blir man även huvudleverantör av vitt kött och ägg från och med nästa år. Avtalet är värt omkring 23,5 miljoner NOK per år, rapporterar Dagligvarehandelen.

Scandi Standard föll

Scandi Standard föll med 4,18 procent till 40:10 SEK på onsdagen, före Oatly som föll med 3,78 procent till 7:89 USD, Dalsspira som föll med 3,53 procent till 1:64 SEK, Probi som föll med 3,25 procent till 387:00 SEK, och Eatgood som föll med 2,30 procent till 2:55 SEK. Nykomlingen Viva Wine Group föll med 1,46 procent, men landade ändå på 55:23 SEK.
Ice Fish Farm steg samtidigt med 6,58 procent till 40:50 NOK, medan Kesko B steg med 4,53 procent till 30:24 EUR, Veg of Lund steg med 2,38 procent till 25:80 SEK, och Kesko A steg med 2,24 procent till 27:35 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,30 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,51 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,49 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,54 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,04 procent.

Gomidda: Cockroach Cluster!

Tänk att nu är vi där igen, men alla vägar leder till Monty Python, åtminstone när vi är i farten. Men denna gång har legendariska men fiktiva Whizzo Chocolate Companys kackerlackskonfekt fått en flytande efterföljare i den verkliga världen.
Vi talar förstås – som ni redan räknat ut – om det japanska ölet "Konchu Sour", som bryggs på den taiwanesiska jättevatteninsekten Lethocerus indicus, en kackerlacksliknande best som kan bli uppemot åtta centimeter lång och har en irriterande förkärlek för att nafsa badande i tårna. Dessa – insekterna, alltså, inte tårna – anses emellertid vara en delikatess i Sydostasien, och i Konchu Sour uppger tillverkaren Bugs Farm att man lyckats fånga den unika aromen från haninsektens feromoner, skriver Daily Star.
Det finns också en gin som destilleras från samma insekt. Men riktigt vad företaget försöker uppnå med denna hantering undrar vi också.

MailPoet