foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/12, 2021

Axfood säljer Mat.se – och köper köparen

Axfood säljer e-handelsbolaget Mat.se efter nästan fem år till Mathem. Samtidigt blir Axfood näst största ägare i Mathem efter Kinnevik, med 16,5 procent, eftersom Mathem betalar köpesumman om 688 miljoner SEK med nyemitterade aktier i det egna bolaget. Dessutom tecknar Axfoodägda Dagab ett leverans- och samarbetsavtal för sju år framåt med Mathem.
"Kombinationen av Mat.se och Mathem blir en tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans", säger Mathems vd Johan Lagercrantz.
"Sammangåendet med Mat.se innebär många synergier som kommer att resultera i ett spännande och starkt gemensamt kunderbjudande", säger han.
Affären måste nu granskas av Konkurrensverket. 

Kommentar: Giganterna ikapp e-handlarna

Konsolideringen av e-handeln fortsätter och nu går de två mest namnkunniga renodlade e-handlarna iho. Utvecklingen är knappast förvånande, eftersom de traditionella handlarna nu börjar komma ikapp, och dessutom förstått att man sitter på något som kan vara en stor konkurrensfördel även i e-handeln – butiker.

Även inom dagligvaruhandeln har den globala corona-pandemin satt turbofart på e-handeln. Alla de stora aktörerna erbjuder nu handel via nätet. Dessutom börjar fenomenet click-to--collect att breda ut sig ordentligt. För oss som följt utvecklingen sedan 90-talet kan det kännas som en skrattretande långsam utveckling, men sannolikt har inte marknaden varit riktigt mogen förrän nu. Därmed får aktörer med fysiska butiker en konkurrensfördel i form av möjligheten att låta kunderna göra sina inköp på nätet för att sedan hämta upp i butik. Det ger en större flexibilitet och kapar bort den där sista hemleveransen som alltid varit svår att få lönsamhet i.

Varför går Mathem och Mat.se samman just nu? Kanske känner man pressen från de stora spelarna. Men det är ingen vild gissning att Axfoods allians med Bergendahls – som de sista åren varit Mathems grossist – bidragit till att facilitera en diskussion.

Efter affären får Axfood en cornerposition i Mathem med 16,5 procent, samtidigt som man kan släppa den främmande fågeln Mat.se en bit ifrån sig. Man minskar både sin riskexponering och intern konkurrens med risk för kannibalisering – och får samtidigt en nygammal kund till sin grossistverksamhet.

Covidkrisen försenar Dug i USA

Veg of Lund tvingas skjuta upp USA-lanseringen av drycken Dug på grund av de nya covidrestriktionerna. Tidigare räknade man med en lansering vid årsskiftet, men istället blir det tidigast under första halvåret 2022. Om osäkerheten kring möjligheter till resor och möten ökar kan lanseringen komma att försenas ännu mer.

Ica får köpa Ica

Ica-handlarnas Förbund och AMF Pension har fått Finansinspektionens godkännande av sitt köp av Ica Gruppen. Samtidigt meddelar budgivarna att deadline för aktieägarna inte förlängs, något som de tidigare funderade på efter att det gått trögt att köpa in aktierna, och något som Aktiespararna också ville se av skatteskäl. Hur många som accepterat budet när tidsfristen löper ut idag har inte uppgetts.

Fazer köper Trensums

Fazer köper dryckestillverkaren Trensums Food för en icke uppgiven summa. Trensums Food, som idag ägs av Profuragruppen, satsar numera på havredrycker, något som väckt Fazers aptit.
"Konsumenter efterfrågar alltmer nyttiga, växtbaserade produkter och vår ambition är att bli en av de ledande aktörerna på havre och växtbaserat i norra Europa", säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum.
Affären måste först godkännas av Konkurrensverket.

Lantmännen riskerar halv miljard i böter

Lantmännen förbereder sig på att eventuellt få betala en halv miljard SEK i böter för kartellbildning. Det sker sedan den spanska etanolproducenten Abengoa erkänt olagligt prissamarbete och fått böta 20 miljoner till EU-kommissionen, ett samarbete i vilket Lantmännen misstänks ha ingått i, skriver ATL. Lantmännen har dock varken medgett eller fällts för brott; den processen pågår fortfarande.
"Lantmännen har beslutat att använda sin rätt till försvar", säger Lantmännens tillförordnade presschef Noah Sallmander.

Norge torrläggs i jul och nyår

Norge stoppar all alkoholservering på lokal från och med ikväll och i fyra veckor framåt. Orsaken är att man vill minska på folksamlingarna i landet för att få ner den snabba smittspridningen just nu.
Antalet covidsmittade i Norge har mer än åttafaldigats på bara två månader.

Storinvestering i Corona

Constellation Brands bygger ett nytt bryggeri för ölmärket Corona för 1,3 miljarder USD, erfar Wall Street Journal. Bryggeriet ska ligga i sydöstra Mexiko men producera för USA-marknaden.
Constellation hade nästan byggt klart ett nytt bryggeri i mexikanska Mexicali förra året, när myndigheterna stängde det efter protester från de kringboende.

Agtira steg efter nytt butiksavtal

Agtira har tecknat nytt avtal om installation av en anläggning hos Ica Maxi i Haninge, något som skickade upp aktien med 11,03 procent till 32:20 SEK på tisdagen. Carlsberg A steg med 5,61 procent till 1 130:00 DKK, medan Ice Fish Farm steg med 5,56 procent till 38:00 NOK.
Veg of Lund föll med 6,67 procent till 25:20 SEK efter den uppskjutna USA-lanseringen, medan Sjöstrand Coffee föll med 5,71 procent till 2:97 SEK och Humble Group föll med 4,84 procent till 24:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,04 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,36 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,34 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,18 procent.

Gomidda: Orka, liksom

Käre vänner, som det heter i norra Småland i samband med att man tar sig för pannan eller begraver sagda kroppsdel i skämskudden, ifall man har någon tillhands. För även om ordet "pola" på colombiansk lokalslang verkligen betyder "öl", och även om den colombianska bryggaren Coca Nasa kan hänvisa till landets månghundraåriga umgänge med cocaplantan för sitt namn, så tycker man att det inte krävdes några Nasaingenjörer – raketforskarna, alltså, uppenbarligen inte bryggarna – för att räkna ut att det skulle dimpa ner en stämningsansökan med rödvit logotyp från det mäktiga landet på andra sidan Mexikanska golfen, ifall man lanserade en produkt med namnet "Coca Pola".
Men si, inför det ilskna brevet från den globala dryckesjätten med nästa samma namn ställer sig det colombianska företaget oförstående.
"Om de hotar vår existens kommer vi att kämpa emot", säger Coca Nasas rättschef David Curtidor till AFP.
Det blir nu rättsväsendets sak att avgöra namnfrågan, allt medan man starkt kan ifrågasätta ifall Colombia kanske borde avveckla sitt umgänge med nyssnämnda växt, som uppenbarligen har nedbrytande verkan på de små grå innanför den panna vi andra tager oss uti.

MailPoet