foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/12, 2021

Lohilo bommade nyemission

Svenska Lohilo Foods senaste företrädesemission tecknades bara till 85 procent. Det hjälpte inte ens att garanterna för emissionen tecknade 53,4 procent av företrädesemissionen.
Före emissionskostnader men efter kvittning av en fordran från huvudägarna mot aktier tillförs bolaget 59,3 miljoner SEK.

"Nya norska restriktioner bromsar gränshandeln"

Norges nya covidrestriktioner kommer att "kraftigt bromsa in den pågående återhämtningen av gränshandeln vi sett". Det bedömer Danske Bank i en ny rekommendation, i vilken man av den anledningen sänker sin gradering av Axfood från "köp" till "behåll".
De senaste restriktionerna innebär visserligen inget stopp för gränshandlare, men den som ska resa tillbaka in i Norge igen måste registrera sig på förhand, tidigast tre dagar före resan.

Matbud kan få bättre villkor

Betald semester och sjukersättning kan komma att gälla även för matbud och andra tillfälliganställda inom den så kallade gigekonomin. Det är innebörden i ett förslag till nya riktlinjer från EU-kommissionen, som berörda parter har fram till slutet av februari på sig att inkomma med synpunkter på.
Om budföretagen uppfyller två eller fler av en rad kriterier – bland annat om hur stor kontroll de har över buden – ska de räknas som arbetsgivare, och måste följaktligen uppfylla kraven för dessa, enligt förslaget. På så sätt vill man att de som idag mer eller mindre tvingas vara egenföretagare ska omfattas av det vanliga sociala skyddsnätet för anställda.
Flera matbudföretag, som Foodora, har fått skarp kritik för budens arbetsförhållanden.

Vi äter mer grönsaker – och snask

Svenskarna har fördubblat sitt nag av så kallade köksgrönsaker de senaste 40 åren. Samtidigt har även choklad och konfektyrvaror ökat med nästan 50 procent, medan läskedrycker, cider med mera har tredubblats. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Rent socker och sirap har däremot minskat med omkring en fjärdedel – men den stora nedgången började först 2016.

Rökning ska förbjudas i Nya Zeeland

Unga ska hindras från att någonsin köpa tobak från 2027. Tre år dessförinnan ska tobaksförsäljningen begränsas kraftigt, och 2025 ska nikotinhalten sänkas. Det är något av innehållet i nya lagförslag i Nya Zeeland, vilka på sikt ska fasa ut rökningen helt från landet.
Idag röker omkring var tionde nyzeeländare över 15 år, men siffran är tre gånger så stor inom ursprungsbefolkningen, maorierna. Minst 5 000 personer dör av rökning varje år i landet.

Fortsatt upp för Eatgood

Eatgood fortsatte sin uppgång på fredagen, med 13,06 procent till 2:77 SEK, före bland andra Swedish Match som steg med 7,18 procent till 70:80 SEK, Agtira som steg med 6,87 procent till 28:00 SEK och Lohilo som steg med 5,12 procent till 8:00 SEK.
Veg of Lund föll med 4,21 procent till 29:60 SEK, medan Dalsspira föll med 2,30 procent till 1:70 SEK och Axfood föll med 1,95 procent till 245:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,35 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,47 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 4,49 procent.

Gomidda: Festa på egen hand

Alla ni som inte fick gå på Nobelfesten ikväll efter att den ställts in kan ju ordna egen Nobelbankett hemma. Till exempel med Lejonet & Björnens "nyårsbomb", vilken företaget presenterar med ett tappert försök till Nobelyra i covidtider.
Företaget levererade glassen till den glittrande festen i flera år, och det är en tradition man fortsatt med även efter att porten till Stockholms Stadshus kök stängts. Som i år, då man bjuder på pannacotta & hallonsorbet till de suktande.
Fast bara i Göteborg, där man får beställa de handgjorda bomberna, så kanske det blir att fixa egen därhemma trots allt.
MailPoet