foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/12, 2021

Palmolja i fyra av tio pepparkakor

41 procent av pepparkakorna i julhandeln innehåller palmolja, trots de senaste årens diskussioner om ingrediensen och trots att tillverkarna försöker bli av med den. Det innebär ett trendbrott mot tidigare år, eftersom siffran är densamma som förra året. Det visar en granskning som gjorts av organisationen Äkta Vara tillsammans med Foodfighters.
"Vi är övertygade om att många bryr sig om vad pepparkakorna faktiskt innehåller och känner sig lurade", säger Björn Bernhardsonverksamhetsledare på Äkta Vara.

Bara en kvarts procent av varorna syns

Svenska kunder märker bara 76 av 30 000 produkter i en vanlig hypermarket, eller lite drygt en kvarts procent av allt som finns där. Antalet som kunderna verkligen köper är ännu lägre – 14 stycken i snitt, eller knappt fem hundradels procent av utbudet – och antalet har dessutom minskat sedan 2017. Det visar en stor undersökning som dagligvarubranschens organisation DLF gjort tillsammans med Retail Academics, som försett de deltagande i studien med glasögon som följer hur deras ögon rör sig, så att man kan mäta exakt vad de lägger märke till.
Samtidigt har vi ökat den tid vi tillbringar i djupfrystavdelningen med 50 procent sedan den förra undersökningen gjordes 2017, medan vi minskat tiden i avdelningarna för färskt kött och fågel med en tredjedel.
Hela handlingsrundan tar i snitt 7,5 minuter, om vi går på stormarknad, en minskning med 2,5 minuter sedan 2017. Vi besöker färre avdelningar – en tredjedel av de 7,5 minuterna är rena transportsträckor.

Butikspersonal kan inget om honung

Bara åtta procent av svensk butikspersonal har någon specifik kunskap om honung, trots att många kunder efterfrågar mer information. Istället är det centrala inköp som avgör vilken honung som ska handlas upp i närmare hälften av fallen, och följaktligen är mer än hälften av honungen i butik en blandning av alla möjliga sorter. Det visar en undersökning från Biodlingsföretagarna, som även visar att två tredjedelar av kunderna inte vet att honung är ett av världens mest förfalskade livsmedel. Samtidigt efterfrågar 93 procent av kunderna en ursprungsmärkning.

Ica bygger nytt – igen

Ica Gruppen ska bygga ännu ett nytt lager. Denna gång blir det ett nytt fryslager intill det nuvarande i Hacksta i Västerås. 1,8 miljarder SEK väntas lagret ha kostat, när det tas i drift 2025, och kommer då att kunna hantera både större volymer och fler varor.

Nytt storavtal för Veg

Veg of Lunds potatisdryck Dug får chans att komma ut på över 100 000 försäljningsställen i Storbritannien efter avtal med landets största oberoende livsmedelsgrossist, Bestway Wholesale. Den första leveransen om 60 000 enheter sker redan före jul.
"Sedan lanseringen i Storbritannien i slutet av juni har Dug och Veg of Lund fått en fantastiskt positiv respons", säger vd Cecilia Lindwall.

Eatgood till Portugal

Tecprestige blir ny distributör för svenska foodtechföretaget Eatgoods Lightfrysystem i Portugal. Den första enheten är redan levererad, och sedan ska Tecprestiges personal utbildas på tekniken.

Vinstfall för Campbell

Campbell Soup minskade sin vinst före skatt för räkenskapsårets första kvartal till 329 miljoner USD (406), efter att omsättningen minskat till 2,24 miljarder USD (2,34).

Klimatet knäcker clementinerna

Högre temperaturer på somrarna och höstarna, och mer regn under skördetiden, har fått clementinerna att stadigt bli allt mindre syrliga sedan 1960-talet. Det visar en studie som franska forskningsinstitutet Inrae gjort på Korsika, rapporterar Fruitnet.
Just på Korsika är problemet med allt vattnigare clementiner ett särskilt stort problem, eftersom det krävs en viss syrlighet för att de ska få sin skyddade ursprungsbeteckning.
Istället tror forskarna att odlingarna kommer att flytta norrut på det franska fastlandet i takt med att klimatförändringarna blir allt mer uttalade.

Veg ryckte efter nytt avtal

Veg of Lund drog iväg med 18,85 procent till 30:90 SEK efter nyheten om nytt storavtal i Storbritannien. Samma fenomen skedde för Eatgood, vars nya avtal i Portugal fick aktien att stiga med 10,36 procent till 2:45 SEK, medan LMK Group steg med 7,27 procent till 35:40 SEK och Agtira steg med 2,75 procent till 26:20 SEK.
Lohilo föll samtidigt med 6,05 procent till 7:61 SEK, medan Fuud föll med 3,08 procent till 1:01 SEK och Humble Group föll med 2,49 procent till 25:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,11 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,49 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,10 procent.

Gomidda: Legg ut

...eller vad det nu kan kan heta på norska (oppsett? –Red. anm.). Ty Dagligvarehandelen bjuder idag på århundradets scoop i livsmedelsbranschen:
"Allt fler äter julgröt i december".
Det hade vi aldrig kunnat ana.
MailPoet