foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/12, 2021

Flera viktiga avtal för Fuud

Fuud har tecknat "flera strategiskt viktiga försäljningsavtal" under fjärde kvartalet, meddelar bolaget. Bland dessa finns en central listning av dryckerna Wake Up Synbiotic hos Reitangruppen, vilket innebär att dryckerna hamnar i alla  Pressbyrån- och 7-Elevenbutiker från och med nästa år. Produkterna Wake Up Synbiotic, Good to Go, Level Up, Sharp Up, och Dailys kommer även att säljas hos hälsokedjan Life från och med februari.
Lidl ska sälja iQ Fuels drycker i alla sina svenska butiker från årsskiftet, medan Kronans apotek, Apoteksgruppen och Lloyds apotek kommer att sälja alla produkter under Fuuds varumärke Homie, efter avtal med distributören Oriola. Godiskedjan Hemmakväll ska sälja drycker från varumärket Legendz från och med första kvartalet, medan butikskedjan Direkten under samma tid ska börja sälja drycker från varumärkena Legendz och Homie, samt Nathalie’s snacks och Bezzt of Natures godispåsar. 
Legendz är dessutom ett nytt varumärke, som ska rikta sig till ungdomar som spelar dator-, TV- och mobilspel.

Mycket riktigt – gårdsförsäljning föreslås

Precis som Johan Håkansson från Sveriges Oberoende Småbryggerier avslöjade för en månad sedan föreslår nu regeringens utredare Elisabeth Nilsson att försäljning av alkohol hos tillverkarna ska tillåtas i mindre skala, så kallad gårdsförsäljning.
"Gårdsförsäljning skulle innebära en viktig omsättningsökning för dryckestillverkare, som oftast är små företag som sysselsätter 2–4 personer, samtidigt som det enligt vår bedömning inte skulle medföra någon märkbar negativ effekt på folkhälsan", skriver Elisabeth Nilsson på DN Debatt.
Gårdsförsäljning går också att kombinera med EU:s olika regler och med systemmonopolet, menar hon, speciellt om om den sker i mindre skala. Men i den frågan garderar hon sig med att det "givetvis inte (går) att med säkerhet förutse utfallet i en eventuell framtida EU-rättslig prövning"; därför ska regeringen "ges möjlighet att ha en dialog med EU-kommissionen innan reformen kan antas av Sveriges riksdag", skriver hon.

Gårdsförsäljningsförslaget kritiseras från båda håll

Urvattnat eller alltför långtgående. Ungefär så har reaktionerna varit hittills på utredaren Elisabeth Nilssons förslag om att tillåta så kallad gårdsförsäljning av alkohol, som hon presenterade idag.
"Utredningens förslag som presenterades i dag är inte mycket att glädjas åt. Strikta begränsningar gör att alldeles för få dryckesproducenter får bedriva gårdsförsäljning. Producenter som inte är småskaliga omfattas nämligen inte av den föreslagna lagstiftningen", skriver näringslivets tankesmedja Timbros vd Benjamin Dousa i en replik på DN Debatt.
"En liberal seger hade i stället varit att helt ta bort alkoholmonopolet i Sverige och att privatisera Systembolaget", fortsätter han.
"Gårdsförsäljning är oförenlig med Systembolagets monopol, ett fundament i vår alkoholpolitik", kontrar IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson och vikarierande drogpolitiske chef Magnus Jonsson i en annan replik på samma forum.
"Utredningen hävdar att det går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets monopol, men detta är inte möjligt. Ett monopol förutsätter nämligen ensamrätt. Det ligger i sakens natur och är dessutom tydligt i EU-domstolens avgörande i det så kallade Visnapuu-målet, där det fastslogs att en produkt som även säljs av andra aktörer än monopolinnehavaren inte längre är en monopolprodukt", fortsätter de, och "uppmanar därför regeringen att placera utredningen i en bokhylla och låta den stanna där".

Aktiespararna: "Förläng Ica-budet – för skattens skull"

Aktiespararna välkomnar Icahandlarnas planer på att eventuellt förlänga köpbudet på Ica Gruppen – för skattens skull. Om budet förlängs till över nyår hamnar betalningen för aktierna på nästa kalenderår, och då kan aktieägarna lättare planera för sin skatt än om de får en plötslig engångsvinst före nyåret.
I övrigt rekommenderar organisationen sina medlemmar att godta budet.
"Aktiespararna ser att budet kunde varit högre, dock är värderingen godtagbar med tanke på de utmaningar inom exempelvis digitalisering som Ica står inför", säger vd Joacim Olsson, och noterar att budet är högre än vad alla stora analyshus värderar bolaget till.

Mycket mindre matpotatis i år

Årets svenska skörd av matpotatis blir 15 procent lägre än förra året, och 13 procent lägre än genomsnittet de senaste fem åren. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Totalskörden blir 457 000 ton, vilket är i nivå med katastrofåret 2018, enligt myndigheten (se SJV:s grafik härintill).
Odlingsarealen har minskat till 14 940 hektar, den minsta areal som någonsin redovisats i statistiken, men stora delar av skörden har också regnat bort.

Sex av tio vill minska på saltet

Sex av tio svenskar försöker minska på saltet i maten – men de anser att de skulle få mest hjälp ifall livsmedelsindustrin kunde hjälpa dem mer med det. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra.
Två av tre känner till att svenskar generellt äter mer salt än rekommenderat, men bara fyra av tio tror dock att detta även gäller dem själva. 

Ny ökning i ett Huj

Svenska påläggsbolaget Huj bygger ut produktionen med en ny linje, som ökar kapaciteten från sju till hela 60 burkar per minut. Det sker som ett led i planerna att växa inom dagligvaruhandeln samt även bredda sig till hotell- och cafébranschen. Företaget räknar att detta ska ge en femdubblad försäljning nästa år.

Fuud steg efter nyheter

Fuud steg med 9,47 procent till 1:04 SEK på onsdagen, efter nyheterna om en rad viktiga nya avtal. Agtira steg med 6,69 procent till 25:50 SEK, Norcod steg med 3,70 procent till 112:00 NOK, och Mackmyra steg med 2,25 procent till 7:26 SEK.
LMK Group rasade med 10,20 procent till 33:00 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,52 procent till 3:09 SEK och Humble Group föll med 2,43 procent till 26:15 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,78 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,13procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,28 procent.

Gomidda: Oh nej, inte musik i mataffären!

Ni som redan nu har fått nog av "Tändettljuuus, ålååtdebrinna", "Happynewyeeeeeear" eller "juuuuulnnärhääääär" så fort ni ska ut och handla, ska veta att det numera är vetenskapligt bevisat att musik i butik faktiskt får kunderna att handla mer. Åtminstone om det är rätt musik, enligt Sofia Draganis på Icas reklam- och utvecklingsavdelning, som undersökt saken, och som vill se mer musik även i matbutikerna.
"Jag tror att man har varit bortskämd med att kunderna alltid kommit till matbutiken, säger hon. Så är det inte på samma sätt längre. Precis som i klädbutiker måste vi nu jobba mer med att göra besöket attraktivt", säger hon till Handelsnytt.
Icas egna undersökningar visar att musik ökar försäljningen med 0,8 procent – men om det är fel musik så rasar istället försäljningen med fyra procent.
Det sistnämnda kan vi förstå, men även det förstnämnda kanske lika gärna handlar om att man river åt sig det man ska ha så snabbt som möjligt – utan att direkt kolla efter extrapriser – så att man kommer ifrån eländet nångång. Ty en stilla kontemplation bland butiksgångarna ska inte slitas sönder av "Stiiiiilla naaaaaatt" för femtiotolftetusende gången.
Ack, ge oss en stilla dag i matbutiken!

MailPoet