foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/12, 2021

Tillbaka till trängselrestriktionerna

Se till att inte trängas – men boka inte av några julbord. Fast om smittan ökar kan det bli vaccinpass på restaurangerna, och retroaktivt ekonomiskt stöd ka komma i vår. Det var regeringens besked till restaurangbranschen när man på tisdagen meddelade nya restriktioner efter att smittspridningen börjat öka igen.
"Det nya kravet på restauranger, till exempel, det är att de ska se till att det inte är trängsel på restauranger. Det är inte ett besked nu att alla ska ska ställa in julborden eller att man inte kan gå ut och äta med släkt och vänner", säger finansminister Mikael Damberg till Sveriges Radio.
Om inte smittspridningen minskar trots det, kan det bli tal om vaccinpass på restaurangerna. Ett förslag om detta går ut på remiss redan på onsdagen, och inför vårbudgeten i januari öppnar Mikael Damberg för retroaktiva stöd till branschen.
"Det är definitivt sådana frågor vi tittar på", säger han.

Visita välkomnar covidpass

Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar välkomnar planerna på vaccinationspass på restauranger och andra serveringsställen, ifall det skulle bli aktuellt.
"Vi vill ju mycket hellre se det än att vi behöver få andra restriktioner på verksamheterna", säger han till Sveriges Radio.
Visita har nåtts av besked från "hundratals" medlemsföretag om att de fått in avbokningar av julbord den senaste tiden, berättar Jonas Siljhammar, som även vill se ekonomiskt stöd till branschen redan nu.
"Det är många företag som redan är drabbade. Jag tycker att man ska titta på att införa omställningsstöd och möjlighet till korttidsarbete retroaktivt från första december, minst", säger han.
Dn svenska julbordssäsongen beräknas omsätta omkring tre miljarder SEK per år.

Stora problem på Dalsspira

Mejeriföretaget Dalsspira har drabbats av stora kvalitetsproblem med råvaran, som lett till att man tvingats återkalla produkter till den grad att försäljningen minskade med 28 procent i november. Men även under hela året har försäljningen minskat i olika hög grad varje månad; totalt med 13 procent hittills i år.
Företaget har inte redovisat hur man tänker åtgärda problemen.

Ica kan sänka kraven på Icabud

Icahandlarnas Förbund funderar på att både förlänga budet på Ica Gruppen, och sänka kraven på hur stor andel av aktieägarna som måste godta det. Hittills har villkoret varit 90 procent av aktierna, men hittills har man bara fått kontroll över 60 procent, varför förbundet överväga att sänka kravet till 61 procent.
Deadline för budet är 14 december, men hur länge Icahandlarnas Förbund och AMF Pensionsförsäkring – som gemensamt står för budet genom sitt bolag Murgröna Holding – kan tänkas förlänga den har inte meddelats, Inga beslut har fattats ännu.

Facket: Ica har för brått med nya lagret

Senast i mars ska nästan all verksamhet vid Icas lager i Jordbro söder om Stockholm ha flyttats till det nya i Brunna nordväst om Stockholm, efter att det senare lagret nu öppnats. Men redan innan jul måste de 250 anställda i Jordbro ge besked om de ska flytta med, och den tidsramen kritiseras nu av Handelsanställdas förbund för att vara för snäv.
"Vi tycker Ica har haft för kort framförhållning. Det är oklart om det går att ta sig till Brunna på tidiga morgnar och sena kvällar", säger Joacim Dennerby, klubbordförande på lagret i Jordbro, till Handelsnytt.
Arbetet i Brunna kommer att ske i tvåskift mellan 05 och 24, vilket gör att det blir besvärligt att åka kollektivt, framhåller han.
"Vi vill att Ica sätter in egna bussar från Kungsängens station till lagret. Så gör Zalando, som också har lager i Brunna", säger han.
Ica har inte kommenterat.

Sverige fortfarande lägst på antibiotika

För elfte året i rad har Sverige den lägsta användningen av antibiotika till djur inom lantbruket i hela EU. Det visar ny statistik från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Näst lägst ligger Finland, följt av Litauen och Luxemburg.
Cypern använder fortfarande ojämförligt mest antibiotika – 393,6 mg per kilo skattad vikt, över 35 gånger så mycket som Sverige – medan Danmark kommer på 21:a plats med tre gånger så hög antibiotikaanvändning som Sverige.

Storlyft för Oatly

Oatly steg med 10,46 procent till 8:87 USD senaste handelsdagen på New York-börsen, före Eatgood som steg på tisdagen med 6,19 procent till 2:23 SEK, Kesko A som steg med 3,32 procent till 26:45 EUR och Kesko B som steg med 3,26 procent till 28:49 EUR, samt Ice Fish Farm som steg med 3,06 procent till 37:00 NOK.
Probi föll med 5,41 procent till 420:00 SEK, före bland andra Premium Snacks som föll med 3,51 procent till 11:00 SEK och Mackmyra som föll med 2,74 procent till 7:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,16 procent, Helsingforsbörsens OMX25 hade ökat med 3,71 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,21 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,50 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,78 procent.

Gomidda: Storm i en tekopp

Omikron griper omkring sig, Ryssland likaså, kylan kramar landet, elen är historiskt dyr och bränslepriset spränger alla gränser. Då är det skönt att det åtminstone finns en plats på jorden där kontroverserna får sina rätta proportioner.
Noga räknat i Penzance i brittiska Cornwall, där den lokala Sainsbury's-butiken tvingats till offentlig ursäkt efter att man publicerat en annons med reklam för äkta scones med grädde och sylt, den rätt som mer än någon annan ger sydvästra England en plats i den gastronomiska världshistorien.
Ty i annonsen visas sconesen med grädden under sylten, rapporterar Cornwall Live. Så gör man i granngrevskapet Devon, och följaktligen alls icke i Cornwall, där allt annat än sylt först och grädde sen är onämnbart tabu.
Till saken hör att just en annan Sainsbury's-butik i Cornwall, i Truro, tidigare i år lyckades med exakt samma fadäs, något som kedjan själv i ett försök till botgöring i säck och aska kallad "hädelse" och utnämnde skandalen till "Sconegate".
Vad denna nya dödssynd nu kommer att leda till är oklart, men vi förutsätter att det redan bereds fängelsehålor på Towern för de skyldiga, i den mån Henrik VIII:s slitna stupstock inte rentav dammas av.
Världen håller andan.

MailPoet