foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/12, 2021

En drönare kommer lastad – i skärgården

Ica ska testa leveranser med drönare i Stockholms skärgård. Först ut blir Ica Nära Gräddö Skärgårdshandel, som får hjälp av företaget Aerit, Rise, samt av pengar från Vinnova.
"Drönarleveranser har potential att minska utsläppen från sista milen-logistik. Med minskad leveranstid bidrar det också till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden, vilket skulle kunna stödja beteendeförändringarna mot ett klimatneutralt samhälle", säger Lei Chen, seniorforskare vid Rise, som leder projektet.

Allergilarm mot vegoprodukter

Veganska livsmedel kan innehålla animaliska ingredienser ändå – och kan därmed utgöra en fara för allergiker. Det varnar nu Astma- och Allergiförbundet, som fått rapporter om flera fall där allergiker fått allvarliga reaktioner av veganmärkta produkter, samtidigt som en undersökning som Kantar Sifo gjort åt organisationen visar att 60 procent av föräldrar till barn med allergier är omedvetna om riskerna.
"Vi kan se allt fler olika veganmärkningar på marknaden, men den är inte reglerad. Det kan räcka med mycket små mängder för att få en anafylaktisk chock", säger Sofia Knáz, matpolitiskt sakkunnig på Astma- och Allergiförbundet. 
"Livsmedelsföretagen behöver ta sitt ansvar och märka varorna korrekt", säger hon.

Humble får storavtal i Kina

Svenska Humble Group ska börja sälja sin sockerreducerade konfektyr Tweek via den kinesiska statstelevisionen CCTV. I samband med det ska man även inleda försäljning via sociala nätverket Tiktok.
Tweek har funnits i landet i ett år, men nu hoppas man på en rejäl försäljningsskjuts.

Humble handlar tuggummi

Humble Group ska köpa danska tuggummitillverkaren True Gum för totalt omkring 352,4 miljoner SEK, beroende på hur det går för True Gum den närmaste tiden. Den fasta köpeskillingen utgör ungefär två tredjedelar av totalsumman.

Brämhults återkallar äppeljuice

Brämhults återkallar ett parti äppeljuice som visat sig innehålla för höga halter av mögelgiftet patulin. Juicen har även återkallats i Danmark, där den tillverkas av Rynkeby, och enligt danska Fødevarestyrelsen kommer giftet från skadad frukt som använts i tillverkningen.

Hepatithallon i Norge

Ett landsomfattande utbrott av hepatit A i Norge kopplas nu till ett parti importerade hallon av norska Folkehelseinstituttet (FHI). 18 av de 20 insjuknade hade ätit färska eller frysta bär, och hälften hade ätit bär från samma leverantör, rapporterar NTB. Också 2014 ägde ett hepatitutbrott rum i landet, som kopplads till bär, men de nu aktuella bären finns troligen inte längre på marknaden, enligt FHI.

Humble steg på nyheter

Nyheterna om Humble Groups expansion i Kina och Danmark fick aktien att stiga med 3,11 procent till 26:50 SEK på måndagen. Mest i branschen steg dock Chr. Hansen, med 3,59 procent till 502:40 DKK, medan Carlsberg B steg med 2,76 procent till 1 043:50 DKK.
Eatgood föll med 9,87 procent till 2:10 SEK, medan Agtira föll med 7,75 procent till 23:80 SEK, Veg of Lund föll med 7,01 procent till 25:20 SEK, och Andfjord Salmon föll med 4,38 procent till 38:20 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,99 procent, Helsingforsbörsen höll stängt på grund av nationaldag, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,49 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,47 procent.

Gomidda: Som man bäddar får man äta

Varför nöja sig med ett smalt varumärke, när man kan bredda det även till bädden? Se där en tanke som sannolikt föresvävat kycklingkedjan KFC:s marknadsföringshjärntrust (25 bokstäver! Nytt personligt?) Ty nu lanserar KFC sin egen pyjamas, lagom till jul, med vederbörliga julmotiv. Till kollektionen hör även en morgonrock i samma mönster, så beställer man på förtagets sajt kan man se fram emot en jul med vilken kyckling är oupplösligt förenad.
Här finns även utrymme för någon oanständig sängkammarvits byggd på KFC:s slogan "Finger Lickin' Good", men pryda som vi är så överlåter vi den kopplingen åt er läsare själva.
MailPoet