foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/12, 2021

Personalbrist hotar på senapsfabrik

Kavlis senapsfabrik i Eslöv, som går för fullt inför julen, hotas av personalbrist när flera anställda är på väg att gå i pension.
"Företaget håller på att anställa, men det är faktiskt svårt att få tag i folk i dagsläget. Det är konstigt med tanke på att arbetslösheten är hög", säger Livsklubbens ordförande Lars-Åke Andersson till Mål & Medel.
Redan idag tvingas företaget ta till bemanningsföretag, men får ändå köra dag, kväll och natt för att hinna med.

Bönderna betalar mer – och tjänar mer

Svenska lantbrukare har sett kostnaderna dra iväg under året – men även intäkterna, visar en ny rapport från Jordbruksverket. Det senare beror på att man kunnat höja priserna och även produktionen.
Siffrorna skiljer sig från sektor till sektor, men på det hela taget jämnar det ut sig, enligt myndigheten.

Julskinkan: Mer Kravmärkt – och mer import

Allt fler väljer Kravmärkt julskinka. Men också andelen importerad skinka väntas växa i år.
Kravmärkt skinka kommer denna säsong för första gången att finnas hos alla dagligvarukedjor, efter att försäljningen i butik ökat med en fjärdedel per år de senaste två åren och efter att den tagit slut på flera håll förra året. Men den utgör forfarande bara en procent av den totala julskinkeförsäljningen, enligt organisationen Krav.
Importen av livsmedel i allmänhet har däremot tagit fart igen, efter att den minskade under förra året, enligt nya siffror från Jordbruksverket. Myndigheten har nite detaljsiffror för kött, men ser ändå att "förra årets stora importminskning av nöt-, gris- och lammkött har avtagit", som man uttrycker det.

Snabbväxande Humble skaffar verksamhetschef

Humble Group rekryterar Sara Lyckeberg som ny verksamhetschef. Hon har tidigare haft flera chefspositioner på Unilever, där hon idag är kategori- och kanalchef, och tillträder sitt nya jobb den första april.

Nya möjligheter för visselblåsare

Livsmedelsverkets egen visselblåsartjänst blev en besvikelse – men nu tar myndigheten nya tag för att få in tips om oegentligheter. Mot bakgrund av ett regeringsbeslut för en dryg månad sedan om att alla svenska myndigheter ska vara skyldiga att inrätta funktioner för tips bygger SLV just nu upp en ny sådan – denna gång med möjlighet för tipsare att vara anonyma.
"Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten i svensk lagstiftning är oerhört viktiga men kan också blir ett hinder. Om någon bedömer att något är fel och tar kontakt med oss, kan den personens namn idag röjas, om till exempel en journalist begär ut anmälan. Tanken med den här funktionen är att man kan berätta vad man vet utan att ens namn röjs eller offentliggörs", säger Mattias Åsander, områdeschef på Livsmedelsverket, till Mål & Medel.
Ännu är det inte helt klart hur den nya funktionen ska se ut, mer att den ska införas stegvis vid årsskiftet.

LMK och Agtira steg – igen

LMK Group steg med 8,43 procent till 36:00 SEK på fredagen, före bland andra Agtira som steg med 7,50 procent till 25:80 SEK, Harboes som steg med 4,65 procent till 94:60 DKK, Mackmyra som steg med 2,79 procent till 7:38 SEK, och Probi som steg med 2,55 procent till 442:00 SEK.
Humble Group föll med 4,64 procent till 25:70 SEK, medan Dalsspira föll med 4,49 procent till 1:70 SEK och Oatly föll med 2,79 procent till 8:00 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,99 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,09 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,22 procent.

Gomidda: Alkoholfritt på puben

Antingen är det en busvissling i den äktbrittiska institutionen, eller så är det en positiv utveckling, välj själva. Men Heineken ska nu börja erbjuda alkoholfri fatöl på brittiska pubar – för säkerhets skull efter jul- och nyårshelgerna, rapporterar The Times.
Det tog dock Heineken fem år att experimentera fram en alkoholfri variant som fungerar på fat, men det hoppas man förmodligen kunna hämta in i form av ökad försäljning, för alkoholfri öl har vuxit stort i Storbritannien på senare år.
Ett tidens tecken, även detta, kanske. Frågan är bara på vad.

MailPoet