foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/12, 2021

Flera förseningar i snöyran

Flera svenska dagligvarukedjor drabbas av försenade leveranser när vinterns första riktiga snöoväder drar fram över landet. Coop har drabbats av förseningar främst i Västsverige, Skåne och delar av Småland, vilka varit de hårdast drabbade områdena av ovädret, medan Lidls lager i Halmstad – mitt i stormen – har "utmaningar", skriver Dagligvarunytt.
"Lastbilar fastnar i trafiken och blir sena i sina turer vilket skapar följdproblem inom vår logistik", säger Ica Sveriges tillförordnade transportchef Åsa Meivert Rydén, medan Axfood berättar att en del lastbilar "söderifrån" fastnat i snödrivorna.
"Vid sådant här väder brukar det finnas stor förståelse bland kunderna", säger Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Pågen höjer priserna

Pågen höjer priserna på alla sina bröd med flera kronor. Det sker som ett direkt resultat av de högre elpriserna, som slagit särskilt hårt mot södra Sverige, där Pågens bröd bakas.
"Det man kanske inte har tänkt på innan är att 50 procent av all svensk mat produceras i Skåne. Nu visar det sig att det här inte bara handlar om dyrare elräkningar i södra Sverige utan nu blir matpriserna dyrare i hela Sverige," säger Pågens informations- och hållbarhetschef Berith Apelgren till Aftonbladet.
Om elpriserna går ned kan dock även brödpriserna komma att göra det, säger hon.

Sydgrönt börjar med pantningsbara plastförpackningar

Sydgrönt lanserar ett pantsystem för att återvinna sina plastförpackningar. Tillsammans med Bower har företaget utvecklat ett sätt för konsumenterna att scanna tomma förpackningar via en app, och därefter får man pantpengarna direkt i mobilen. Att helt avskaffa plastförpackningarna är dock inget alternativ, enligt Sydgrönt, eftersom det skulle förkorta hållbarheten "avsevärt" och därmed leda till ökat matsvinn.

Våldsam ökning av ekologisk höstraps

Arealen jordbruksmark som odlas med ekologisk höstraps i Sverige har ökat med nästan 40 procent på ett år till 11 000 hektar, den största någonsin. Jämfört med snittet de senaste fem åren är ökningen 62 procent, rapporterar ATL.
Även konventionell höstraps har ökat, med elva procent sedan förra året till 111 900 hektar, 14 procent mer än femårssnittet.

Minskad vinst för Harboes

Danska Harboes Bryggeri minskade vinsten för skatt för tredje kvartalet till 3,78 miljoner DKK (4,83), efter att omsättningen ökat något till 366,26 miljoner DKK (356,16). Finansiella intäkter och kostnader påverkade dock både årets och förra årets resultat: rörelsevinsten blev i stort sett oförändrad om 6,06 miljoner DKK.

Dåligt för Eatgood

Eatgood föll med 7,14 procent till 2:34 SEK på torsdagen, före bland andra Veg of Lund som föll med 6,87 procent till 27:10 SEK, Premium Snacks som föll med 5,74 procent till 11:50 SEK, Probi som föll med 4,22 procent till 431:00 SEK, och Fuud som föll med 3,90 procent till 0:96 SEK.
Agtira steg med 3,45 procent till 24:00 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 1,56 procent till 3:25 SEK och Midsona B steg med 1,48 procent till 48:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,89 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,22 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,96 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,66 procent.

Gomidda: Maxat på Donken

1973 öppnade Sveriges första McDonald's på Kungsgatan 4 i Stockholm, men slog igen tidigare i år eftersom lokalerna behövde renoveras och hyran var hög. Men nu ska där serveras hamburgare igen – ja, nu och nu, det blir från och med nästa höst, efter en totalrenovering.
Fast då blir det inte McDonald's som står för burgarna – utan kedjans svenska ärkerival Max, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.
Ett tidens tecken, kanske. Frågan är bara på vad.

MailPoet