foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/03, 2020

#räddadinbagare ska rädda konditorier

Sveriges Bagare & Konditorer sjösätter nu kampanjen "#räddadinbagare" där man uppmanar människor att fika mer, till exempel genom att köpa med sig fikabröd hem. Konditorier och bagerier har drabbats hårt av coronakrisen, och branschen är rejält hotad, enligt organisationen.
"Många tar för givet att det lokala favoritstället kommer att finnas kvar i framtiden, men utan en gemensam insats kommer flertalet att behöva lägga ner", säger vd Martin Lundell.
"Vi vill därför uppmana alla att stödja sitt lokala favoritställe. Det är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång”, säger Martin Lundell.

Godhjälp åt dagligvarukedjor

Den nya tjänsten Godhjälp lanseras nu av en grupp frivilliga i stiftelsen stiftelsen Goodcause för att hjälpa människor som måste sitta isolerade att få hem mat och medicin. Den stöds av Coop, Axfood, Bergendahls och Lidl, som alla hjälper till att marknadsföring, och flera företag som Microsoft och advokatfirman Vinge bidrar med specialkunskaper. Bygget av tjänsten har bara tagit en vecka
"Känslan är vi har träffat rätt här. Behovet finns och börjar bli allt mer kritiskt. Det är helt fantastiskt att se hur människor över hela landet hjälps åt och lösa allt så snabbt som de gjort", säger initiativtagaren Stefan Krook till Fri Köpenskap.
"Alla initiativ som underlättar för dem som befinner sig i riskgrupper att få hem matvaror är viktiga och bra", kommenterar Axfoods vd Klas Balkow.

Max startar bilservering

Efter rekommendationerna om bordsservering på restaurang går hamburgerkedjan Max ett steg längre och börjar med bilservering. Från och med denna vecka kan kunderna få maten utburen till sin bil på parkeringen, om man inte vill sätta sig vid ett bord inne eller ute.
"Vi vill alltid vara först med lösningar för våra gäster och i de här tiderna är valmöjlighet och anpassning a och o", säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max.

Coca-Cola slutar med "panta"-etiketter efter diabeteslarm

Coca-Cola slutar med sina etiketter med texten "Panta mig igen" med röd text mot vit botten på sina flaskor. Orsaken är att flera diabetiker av misstag köpt och druckit vanliga Coca-Cola i tron att det rörde sig om Cola Light, som ju har silverfärgad etikett, rapporterar Food Monitor. Det enda som visar att det rör sig om vanlig Coca-Cola är den röda korken, annars måste man lusläsa näringsinnehållet, enligt en anmälare.

Sydafrikanska viner hotade av corona

Vinproduktionen i Sydafrika har varit nära att helt få läggas ner efter att myndigheterna stoppat all alkoholproduktion i landet för att hindra coronavirusets utbredning. Alkohol ansågs som en icke samhällsviktig vara, så det fanns ingen anledning att ha folk igång i den produktionen, resonerade regeringen.
Nu har emellertid statsledningen svängt och tillåter odlarna att fortsätta skörda sina vindruvor, så att inte viktiga jordbruksvaror går tillspillo, rapporterar Just-drinks. Däremot kvarstår exportförbud på sydafrikanska viner till åtminstone 16 april.

Instacart – mitt i stormen

Amerikanska Instacart grundades 2012 och har vuxit stadigt sedan dess. Bolagets modell bygger på att konsumenter kan beställa varor via en digital tjänst, som sedan plockas och levereras av bolagets Instacarts "shoppers". Redan den 24 februari identifierade bolagets grundare och vd, 33-årige Apoorva Mehta att utbrottet av covid-19 skulle få enorma konsekvenser för bolagets verksamhet. Enligt nyhetstjänsten The Information har Instacart sedan dess fokuserat fullständigt på att hantera en ofattbar anstormning av beställningar: i områden som New York och Kalifornien har snittordrarna varit 20 gånger högre än normalt. Bolaget har också gjort rader av åtgärder för att stötta sina shoppers, bland annat genom att betala sjuklön, höja ersättningar och ombesörja egen produktion av handdesinfektion. I dagsläget kan 85 procent av alla hushåll i USA handla via tjänsten, och 70 procent av alla hushåll i Kanada.

Veg of Lund en av få fallande

Veg of Lund minskade med 11,15 procent på måndagen till 4:62 SEK, före Kopparbergs som föll med 4,35 procent till 110:00 SEK och Peckas Naturdlingar som föll med 2,95 procent till 9:20 SEK, men i övrigt var det plussidan som dominerade på börserna.
Biogaia steg med 14,79 procent till 423:00 SEK, före Probi som steg med 9,64 procent till 163:80 SEK, Orkla som steg med 744 procent till 92:08 NOK, Mackmyra som steg med 7,16 procent till 7:48 SEK, Dalsspira som steg med 7,07 procent till 3:64 SEK, och Royal Unibrew som steg med 7,04 procent till 463:90 DKK. Sjöstrand Coffee steg med 6,42 procent till 0:40 SEK, HKScan steg med 6,24 procent till 1:84 EUR, Carlsberg B steg med 4,76 procent till 753:00 DKK, och Optifreeze steg med 4,72 procent till 24:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,63 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,57 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 3,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,52 procent.

Gomidda: Problematisk påsk

Ska påskägg räknas som samhällsviktiga varor? Det beror i vanlig ordning vem man frågar. Övernitiska brittiska bobbies får nu på nöten för att de tagit snabbköpsägare i örat för att dessa sålt just sådana varor mitt under brinnande coronakris och nationell stängning. Snabbköp, kiosker och spritbutiker räknas som samhällsviktiga och får hålla öppet som vanligt, men däremot finns det inga regler om vad de får och inte får sälja.
Ändå kommer det rapporter från flera delar av Storbritannien att både poliser och hälsovårdsinspektörer varit inne och haft åsikter om avsaluvaror som inte anses samhällsviktiga. De mest upprörande fallen handlar alltså om försöken att förbjuda försäljning av påskägg, som i Storbritannien brukar vara liktydigt med ett stort ihåligt ägg av choklad.
Men sådana sprider inga virus, och nu mullrar det inom snabbköpsägarnas branschorganisation, rapporterar The Times, ty inte nog med att klåfingriga poliser kommer med helt egna regler: en påsk utan ägg blir ju som kaffe utan grädde, eller kanske snarare te utan mjölk.
Och nog tycker man ju att de stackars inspärrade människorna borde kunna få ett chokladägg att glädja sig åt åtminstone.