foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/12, 2021

Humble höjer prognosen – igen

För andra gången i år höjer Humble Group sitt finansiella tillväxtmål, denna gång till 16 miljarder SEK i nettoomsättning. Dessutom höjer man målet för fast justerat rörelseresultat från 1,5 till 1,9 miljarder SEK. Orsaken är att man köpt fler bolag än man räknade med i början av året – totalt 20 bara under de första nio månaderna i år – och att man räknar med att fortsätta på det spåret den närmaste tiden.

Humble kliver in i börsens finrum

Humble Group känner sig nu redo att byta handelsplats från Nasdaq First North Growth Market till Stockholmsbörsens huvudlista, efter den starka tillväxten i år. Flytten ska ske under 2023; först måst man byta redovisningsprincip för att uppfylla börsens krav.

Handels vill ha LO-front mot SD

Handelsanställdas förbund kräver i en motion till LO:s kongress att LO håller en gemensam linje när det gäller fackliga förtroendevalda som är aktiva sverigedemokrater. Handels och flera andra fackförbund godkänner inte den kombinationen, men fackens regler har kritiserats för att vara otydliga, och skiljer sig dessutom mellan olika förbund.
"Den här typen av värderingsfrågor blir vanligare, där olika människors politiska värderingar kan strida mot förbundens. Särskilt när det gäller synen på alla människors lika värde. SD står bakom värderingar som fackföreningsrörelsen aldrig kan ställa sig bakom. Därför borde förbunden ha samma linje", säger Martin Nyberg, Handels andre vice ordförande, till tidningen Arbetet.
Var fjärde LO-medlem skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val nu, enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Livs och Livsmedelsföretagen välkomnar nya ministern

Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen (LI) välkomnar i ett gemensamt uttalande Anna-Caren Sätherberg (bilden, mitten) som ny landsbygdsminister med ansvar för livsmedelsfrågor. 
"Den svenska livsmedelsindustrin står inför flera stora utmaningar", säger LI:s vd Björn Hellman (bilden). "Helst hade vi sett en dedikerad livsmedelsminister som kan ta ett helhetsgrepp om de här frågorna, men nu ser vi fram emot att tillsammans med Anna-Caren Sätherberg skapa förutsättningar för en mer konkurrenskraftig, robust och hållbar svensk livsmedelsindustri", säger han.
"Det är glädjande att vi nu åter har en minister med särskilt ansvar för genomförandet av livsmedelsstrategin", säger Eva Guovelin, förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet (bilden, höger). "Det krävs om vi ska nå målen och öka en hållbar livsmedelsproduktion", säger hon.

Dyr flytt för Ica

Ica Gruppen flaggar för att flytten till det nya högautomatiserade e-handelslagret i Brunna i Upplands-Bro kommun kommer att kosta omkring 70 miljoner SEK, vilket kommer att påverka rörelseresultatet för fjärde kvartalet. Det nya lagret stod klart redan i maj, men är i full drift från och med idag, och flytten av e-handeln från Jordbro sker successivt.

Bergstrands Kafferosteri tar hjälp av Per Morberg

Kockstjärnan, skådespelaren med mera Per Morberg (bilden) lanserar två nya kaffesorter och två nya kapslar tillsammans med Bergstrands Kafferosteri.
"Vi har inlett ett spännande kapitel i vår historia", säger Fannie Myrén, marknadschef på Bergstrands Kafferosteri.
Kaffet kommer som bryggkaffe och espresso de närmaste dagarna och kommer att säljas hos utvalda återförsäljare, på nätet, och av Per Morbergs egna kanaler.

LMK ryckte

LMK Group steg med 10,37 procent till 33:00 SEK på onsdagen, före bland andra Veg of Lund som steg med 5,05 procent till 29:10 SEK, Dalsspira som steg med 4,65 procent till 1:80 SEK, HKScan som steg med 4,24 procent till 1:67 EUR, och Eatgood som steg med 4,13 procent till 2:52 SEK.
Skåne-Möllan föll med 5,66 procent till 500:00 SEK, medan Oatly föll med 3,13 procent till 8:67 USD och Fuud föll med 2,53 procent till 1:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,19 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,94 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,45 procent.

Gomidda: Jordnötssmöra för P-vakten

Felparkerad? Ont om cash? Inga problem. På amerikanska New Mexico State University kan man istället betala med jordnötssmör.
Universitetet accepterar en donation om minst 80 uns jordnötssmör – drygt 2,2 kilo eller fem-sex burkar – som betalning för P-böter på skolans område, rapporterar AP. Dessa donationer ska sedan gå till universitetets gemensamma skafferi, till förmån för fattiga kursares väl och ve, får man förmoda.
Vad man ska betala om man ertappas med fingrarna i syltburken framgår dock inte.

MailPoet