foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/11, 2021

Sverige får ny landsbygdsminister

Anna-Caren Sätherberg (S) blir ny landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering, och hamnar i Näringsdepartementet, där Karl-Petter Thorwaldsson blir chef. Det meddelade Magdalena Andersson när hon läste upp sin regeringsförklaring på tisdagen.
Anna-Caren Sätherberg är född 1964 och hemmahörande i Åre, där hon suttit i kommunfullmäktige 2002-2018. Hon har suttit i riksdagen för Jämtland sedan 2014, och har bland annat varit ledamot och vice ordförande i näringsutskottet och trafikutskottet, samt dessutom ledamot i statliga Landsbygdskommittén. Förutom sina offentliga uppdag beskriver hon sig som "Årebo, jämte, bartender, skidåkare, mamma".
Posten som landsbygdsminister har stått tom sedan i somras, då Jennie Nilsson (S) valde att avgå, och frågorna helt hamnade under Näringsdepartementet.

Boxholmsfejden: Glada Bonden stämmer Arla

Efter att Arla börjat driva frågan om varumärkesintrång, slår motparten Glada Bonden tillbaka genom att stämma Arla för vilseledande marknadsföring. Det handlar om rätten att kalla en ost "Boxholm", sedan Arla flyttat tillverkningen av sin "Boxholmsost" till Östersund och Glada Bonden därefter börjat tillverka en egen "Äkta Boxholms Gräddost" just i Boxholm.
Arla menar sig ha rätt till namnet efter att ha arbetat in det i ett tiotal år – men Glada Bonden menar att man måste få namnge ost som tillverkas på orten efter orten.
"Det är ju inte rimligt att ost från Östersund är den enda som får heta Boxholm", säger Glada Bondens ordförande Anders Birgersson.

FAO: Matproduktionen för sårbar

Livsmedelsproduktionen i världen måste bli mer motståndskraftig mot krislägen. Det visar erfarenheterna från coronapandemin, skriver FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO i en ny rapport.
"Utan ordentliga förberedelser kommer oförutsägbara chocker att fortsätta att underminera jordbruks- och livsmedelssystem", säger FAO.
Idag uppskattas omkring tre miljarder människor gå hungriga, eller, som FAO uttrycker det, inte ha råd med en hälsosam diet. Men uppskattningsvis ytterligare en miljard skulle halka ned i undernäringsfällan, om inkomsterna minskade med en tredjedel, enligt FAO. Dessutom skulle störningar i kritiska transporter öka livsmedelskostnaderna för knappt en miljard människor.

Novozymes köper Synergia Life Sciences

Novozymes har köpt 60 procent av Synergia Life Sciences för en miljard DKK, och tänker köpa återstoden senast 2025 till motsvarande värdering. Synergia Life Sciences, baserat i Mumbai, har tre produktionsanläggningar för sporbiotika och vitaminer i Indien och omsätter motsvarande 150 miljoner DKK.

Brist på papperskassar i svensk handel

De stora dagligvarukedjorna i Sverige ser nu tillgången på papperskassar sina. Centralt finns de fortfarande i lager, men ute i butikerna börjar de ta slut.
Orsaken är både ökad efterfrågan, efter att plastkassarna börjat beskattas, men också globalt fraktkaos samt ökad efterfrågan på förpackningsmaterial från den växande e-handeln, skriver Dagens Nyheter.

Def Leppard nästa band med Umidasprit

Rockbandet Def Leppard blir nästa artist som får en egen sprit, i samarbete med svenska Umida. I samband med en turné som börjar till sommaren kommer två olika ginprodukter.

Pandemin slog mot Eatgood

Svenska foodtechföretaget Eatgoods förlust före skatt för tredje kvartalet blev -1,14 miljoner SEK (-0,70), efter att omsättningen mer än halverats till 0,51 miljoner SEK (1,16). Pandemin har kostat mycket försäljning, enligt företaget, inte minst då man inte kunnat medverka på olika mässor. Det är dock något man planerar att göra nu, och företaget räknar med att situationen ska bli mer normal.

Nytt fall för Agtira

Agtira föll med 10,89 procent till 22:90 SEK, före bland andra Oatly som föll med 8,81 procent till 8:49 USD, Eatgood som föll med 7,63 procent till 2:42 SEK, HKScan som föll med 4,98 procent till 1:60 EUR, och LMK Group som föll med 4,78 procent till 29:90 SEK.
Umida steg med 7,22 procent till 10:10 SEK, före bland andra Probi som steg med 4,59 procent till 444:00 SEK, Premium Snacks som steg med 4,35 procent till 12:00 SEK, och Scandi Standard som steg med 2,97 procent till 39:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,35 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,15 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,96 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,51 procent.

Gomidda: Åh. Stackarna.

Det är inte bara i Sverige som det är kallt och snöigt och dant just nu. Storbritannien har drabbats av vinterstorm, och i spåren av den har 61 personer blivit fast på puben Tan Hill Inn i brittiska Yorkshire i flera dagar.
Ja, det säger de själva i alla fall.
Puben har sett till att hålla dem sysselsatta med film, pubquiz, karaoke, och livemusik av ett Oasis-coverband, som också fastnat där efter sitt gig. Så det går ingen direkt nöd på dem: ägaren Nicola Townsend säger till AP att de är på riktigt gott humör, ett uttalande som med en viss dubbeltydighet blir betydligt roligare på engelska, där hon säger att de insnöade är "in really good spirits".
Det betvivlar vi då rakt inte, både i den humör- och den spritrelaterade betydelsen. Och man må förlåta oss om vi har påtagliga svårigheter att känna direkt medlidande med de "strandsatta".

MailPoet